Guvernul britanic a declarat vineri stare de secetă în mare parte din Anglia, care a cunoscut cel mai arid început de an din ultima jumătate de secol. Autoritățile spun că aprovizionarea cu apă „este sigură”, însă cer populației să economisească apa.
Declararea stării de secetă, care implică acţiuni la nivel local care ar putea merge până la restricţii privind utilizarea apei, a fost declarată pentru prima dată după anul 2018, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Măsura intervine în toiul unui val de căldură care afectează Marea Britanie, al doilea din această vară înregistrat într-o ţară neobişnuită cu temperaturi ridicate.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa acestor episoade va creşte, la fel ca şi durata şi intensitatea lor, sub efectul încălzirii globale.
O alertă portocalie de „căldură extremă” este în vigoare începând de joi până vineri şi vizează toată zona sudică a Angliei şi o parte din Ţara Galilor, conform prognozelor emise de serviciul britanic de meteorologie Met Office.
Chiar dacă recordul absolut, de 40,3 grade Celsius, stabilit la 20 iulie, nu va fi egalat, vineri sunt aşteptate temperaturi de până la 35 de grade Celsius, şi chiar de 36 de grade Celsius, în acest weekend.
„Aprovizionarea cu apă este sigură”
„Aprovizionarea cu apă este sigură”, au declarat ministerul şi agenţia pentru Mediu într-un comunicat, precizând că autorităţile fac apel la companiile de apă să „continue planificarea preventivă pentru a proteja rezervele critice în cazul unei toamne aride”.
„Facem apel la toată lumea să gestioneze cantitatea de apă pe care o utilizează în această perioadă excepţional de secetoasă”, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Mediu, Harvey Bradshaw.
„Suntem mai bine pregătiţi ca niciodată pentru perioadele călduroase, însă vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia, în special impactul asupra agricultorilor şi asupra mediului, şi, dacă va fi necesar, vom lua măsuri suplimentare”, a spus secretarul de stat responsabil pentru Apă, Steve Double.
Regatul Unit a cunoscut cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în unele regiuni şi primul semestru cel mai arid înregistrat după anul 1976.
Situaţia este de aşa natură încât sursa Tamisei este secată, iar fluviul care traversează Londra nu începe să curgă decât la aproximativ opt kilometri mai în aval, o situaţie fără precedent.
Incendiile de vegetaţie sunt în creştere, iar în parcurile londoneze, la fel ca în mare parte din ţară, gazonul în mod obişnuit verde a devenit gălbui, iar solul este prăfos.