Angela Merkel acuză Moscova că împiedică integrarea Moldovei în UE

Data publicării:
angela merkel crop mediafax-1

FOTO: AFP/MediafaxFoto

Vecinii noștri din est, Moldova, Georgia și Ucraina, pe baza propriilor decizii, au semnat acorduri de asociere cu UE. Iar Rusia creează probleme pentru toate aceste trei țări”, a declarat Angela Merkel într-un interviu acordat Welt am Sontag. „Vedem, în plus, că Rusia încearcă să menţină sub dependenţă economică şi politică anumite ţări din vestul Balcanilor", a adăugat cancelarul german.

Cancelarul german spune că anexarea Crimeei este un exemplu de politică antieuropeană practicată de Vladimir Putin. În eforturile sale de destabilizare, Moscova nu ezită să încalce integritatea teritorială. „Republica Moldova suferă de ani de zile de pe urma conflictului din Transnistria. Am depus mari eforturi politice ca să fim de ajutor aici. Georgia a suferit ani de zile de pe urma conflictului înghețat din Osetia de Sud și Abhazia, Ucraina a experimentat anexarea Crimeei și luptele din estul țării. Vedem, de asemenea, că Rusia încearcă să creeze constrângeri economice și politice și în unele țări din Balcanii de Vest”, a arătat cancelarul.

Angela Merkel consideră că măsurile luate de UE împotriva Federației Ruse pe fondul crizei ucrainene sunt adecvate, deși consideră că Moscova a încălcat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, nerespectând dispozițiile Memorandumului de la Budapesta, semnat în 1994.

Merkel a fost întrebată ce părere are despre criticile pe care i le-au adresat trei foşti cancelari germani, şi anume conservatorul Helmut Kohl şi social-democraţii Helmut Schmidt şi Gerhard Schröder, susţinători ai unei linii mai flexibile faţă de Moscova. „Sunt convinsă că răspunsul european comun la acţiunile Rusiei este bun", a replicat ea. „Faptul că Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei nu trebuie să rămână fără urmări", a adăugat cancelarul conservator.

În același interviu, Angela Merkel se declară gata să acorde, dacă va fi necesar, asistență militară țărilor baltice, în virtutea articolului 5 din Tratatul NATO.

În interviu, Angela Merkel le cere Franței și Italiei să se reformeze.

Interviul acordat de Angela Merkel este publicat la o zi după ce președintele Franței, Francois Hollande, a făcut o vizită-surpriză în Rusia.

Președintele Franței, pe altă lungime de undă

În faţa Ţarului, aşa cum e denumit Vladimir Putin în presa occidentală, Francois Hollande a părut uşor intimidat. Tonul dur al declaraţiilor sale trecute a fost înlocuit cu un îndemn ca Rusia şi Franţa să nu se lase separate de noi ziduri.

Vreau să vă mulţumesc, pentru că v-aţi găsit câteva minute să staţi de vorbă cu mine astăzi. Ştiu că nu a fost ceva planificat dinainte şi avem puţin timp la dispoziţie. Este necesar să evităm ca alte ziduri să ne despartă. La un moment dat, trebuie să fim capabili să depăşim obstacolele şi să găsim soluţii”, a declarat președintele francez la Moscova.

Preşedintele Rusiei a spus, după întâlnirea cu omologul său francez, că problema navelor de luptă Mistral NU a fost abordată la întâlnirea între patru ochi.

„Există un contract, vorbim despre un document oficial. Noi credem că va fi respectat. Nu am pus întrebări, preşedintele nu a spus nimic despre el. Dacă nu se va respecta, noi nu vom face nicio plângere. Desigur, sperăm că ne vom primi banii pe care i-am plătit în acest contract”, a declarat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a dezminţit astfel informaţiile potrivit cărora Moscova va cere despăgubiri de 3 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea contractului cu Franţa pentru cele două nave de luptă Mistral este de 1,2 miliarde.

Criza din Ucraina nu a lipsit, în schimb, din discuţiile celor doi preşedinţi. Francois Hollande şi Vladimir Putin sunt, din acest punct de vedere de acord: încă se poate găsi o soluţie pentru rezolvarea conflictului.

„Rusia susţine integritatea teritorială a Ucrainei, după cum ştiţi. În opinia mea, situaţia actuală permite să sperăm la ce e mai bine. Şi cred, cel puţin sper că acest lucru se poate întâmpla şi se va întâmpla în viitorul apropiat”, a spus Vladimir Putin.

O nouă rundă de negocieri privind conflictul din estul Ucrainei e prevăzută pe 9 decembrie la Minsk. Discuţiile vor avea loc în prima zi a unui nou armistiţiu în zona de confruntare şi care urmează, în cazul unui succes, să conducă la retragerea armamentului greu de pe linia de front.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E unul dintre cele mai sărace județe din România, dar stă pe o comoară neexploatată. Are cele mai mari...
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Pro FM
Jennifer Lopez, după un zbor de 11 ore. Artista, într-un trening comod și fără urmă de machiaj pe față
Film Now
Denzel Washington va juca într-unul dintre cele mai așteptate filme. Unul dintre ultimele sale roluri înainte...
Adevarul
Unicul copil al unui celebru artist din Rep. Moldova a murit în condiții suspecte. Cauza preliminară a...
Newsweek
EXCLUSIV Casa de Pensii anunță cum îndreaptă greșelile din recalcularea pensiilor. Dăm banii înapoi!
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
bancnote 50 euro
O româncă a jefuit pensionari austrieci și i-a lăsat fără mii de euro. Cum a încercat să scape de închisoare...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Al patrulea cel mai scump film realizat vreodată, lansat în vara lui 2025. Acțiune la superlativ, cascadorii...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului