De altfel, şeful guvernului de la Moscova este oficialul rus cu cel mai înalt rang care vizitează Crimeea, după anexarea peninsulei.
Între timp, regimul de la Kiev a anunţat că Rusia a început să-şi retragă prigresiv trupele comasate la graniţa dintre cele două state.
Într-o mişcare menită să demnostreze unitatea politică Moscova-Simferopol, premierul rus, Dmitri Mededev, a mers în Crimeea însoţit de cea mai mare parte a miniştrilor din guvernul său.
„Întrunirile tradiţionale ale guvernului Federaţiei Ruse au loc la Moscova, dar de data aceasta am considerat că este cazul să ne întrunim aici, în Crimeea, având în vedere că două regiuni tocmai au aderat la federaţie”, a explicat Dmitri Medvedev.
Dincolo de unitatea politică dintre Crimeea şi Federaţia Rusă, Dmitri Medvedev nu s-a dus în peninsulă cu mâna goală. „Am hotărât să creăm o zonă economică specială în Crimeea, ceea ce ne va permite să folosim un regim special de impozite şi taxe vamale, simplificând procedurile administrative. O altă problemă o constituie transporturile. Aici, principala provocare este aceea de a stabili legături directe cu Crimeea şi Sevastopol”, a arătat premierul rus.
Legat de acest aspect, premierul Dmitri Medvedev a anunţat că va fi construit un pod peste strâmtoarea Kerci, care va face legătura între Crimeea şi restul Federaţiei Ruse. În planuri ar mai fi şi realizarea unui tunel subacvatic, în acelaşi scop.
Analiştii economici cred însă că peninsula Crimeea ar putea fi o piatră de moară pentru economia rusă. Deficitul
bugetar depăşeşte 55 de miliarde de dolari, iar un sfert din cei două milioane de locuitori sunt pensionari. În plus, alte 200 de mii de oameni lucrează la stat, ceea ce înseamnă că peste 40 la sută din populația Crimeii depinde direct de banii din buget, care trebuie să vină de la Moscova.
Pe de altă parte, ruşii au început să îşi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. Potrivit presei ucrainene, în ultimele două zile numărul militarilor ruşi staţionaţi la frontieră a scăzut de patru ori. Chiar şi aşa, Occidentul susţine în continuare că nu recunoaşte anexarea Crimeei. În replică, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, spune că, dacă Occidentul a acceptat lovitura de stat de la Kiev, adică îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, atunci vesticii ar trebui să accepte şi Crimeea ca parte a Federaţiei Ruse.