Bilanț în scădere în Spania, unde în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 683 de decese, cu 74 mai puține ca în ziua anterioară. Cu toate acestea, numărul total trece de 15.000, ceea ce plasează statul iberic pe locul al treilea în lume. Despre situația de acolo a vorbit și ambasadorul Spaniei în România, într-un interviu acordat Digi24.
Ambasadorul Manuel Larrotcha a discutat la Digi24 despre clipele teribile trăite de spanioli, dar și despre ajutorul primit de aceștia din partea comunității de români. „Comunitatea de români este un grup de cetățeni europeni care muncesc din greu, care au venit în Spania pentru un viitor mai bun, sunt foarte bine integrați și sunt conștienți că au și responsabilitatea de a ajuta în lupta împotriva virusului”, a spus ambasadorul Spaniei la București, Manuel Larrotcha, în interviu.
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Țara dvs este din păcate numărul 1 în tristul top al țărilor europene care suferă din cauza pandemiei pe care o avem acum în lume. Cine vă ajută să treceți prin această încercare grea?
Manuel Larrotcha, amabasadorul Spaniei: Înainte de toate, guvernul spaniol primește susținerea poporului spaniol. Societatea spaniolă în întregul ei a înțeles seriozitatea situației și urmează instrucțiunile autorităților. Aș vrea să aduc un omagiu celor care lucrează în domeniul medical și în armată, care ajută întregul popor spaniol să facă față întregii situații.
Am primit de asemenea multe încurajări și susținere din partea prietenilor noștri buni, țările care ne sunt prietene din comunitatea internațională și în special din partea națiunilor europene. Și aș vrea să spun că am apreciat foarte mult gesturile și mesajele de susținere din partea președintelui României, dl Iohannis, care a avut zilele trecute ideea să proiecteze culorile steagului spaniol pe pereții Palatului Cotroceni. Acesta a fost un gest foarte apreciat.
Aș vrea să spun și că Ministerul de Externe român a publicat pe contul său de Facebook, săptămâna trecută, un mesaj de încurajare și consolare pentru poporul spaniol care se confruntă cu această situație dificilă și suntem foarte recunoscători pentru asta.
În ceea ce privește echipamentele medicale, trebuie să spun că Spania are un sistem medical de top, dar cu toate acestea, viteza de răspândire a pandemiei ne-a surprins pe toți. După o serie de dificultăți inițiale, cred că guverul a făcut treabă bună în Spania și a cumpărat din străinătate tot ceea ce era necesar, iar autoritățile spaniole au început de asemenea și producția internă de materiale, cu facilitățile industriale pe care le avem.
Cristina Cileacu: Dle ambasador, trebuie să vă întreb, pentru că economia țării dvs era deja afectată de dinainte de începerea pandemiei, iar acum din cauza pandemiei starea economiei va fi chair mai rea. Care sunt planurile de relansare economică?
Manuel Larrotcha: Guvernul spaniol a adoptat câteva măsuri să se ocupe de nevoile urgente, sunt puse la dispoziție 200 de miliarde de euro pentru nevoile imediate și urgente. Deși încă ne luptăm cu virusul și cu situația actuală, ne gândim deja și la viitor. Știm că este nevoie de un început nou pentru economia noastră și ca să facem bine acest lucru trebuie să fim conștienți că avem de a face cu o problemă globală, cu o dimensiune europeană specifică. Economiile naționale ale statelor europene sunt strâns legate și de aceea Spania lucrează împreună cu restul guvernelor europene și de asemenea cu instituțiile europene.
Cristina Cileacu: Ca româncă, atunci când mă uit spre Spania, mă gândesc și la comunitatea mare de români care trăiesc și suferă la un loc cu spaniolii în aceste vremuri grele. De asemenea, vedem pe internet cum comunitățile spaniole fac tot ce pot să se ajute reciproc ca să facă față situației. Care este starea de spirit a populației, dacă luăm în calcul numărul mare de decese?
Manuel Larrotcha: Societatea spaniolă face față situației mai bine decât ne așteptam. Guvernul a luat măsurile de urgență pentru a susține zona economică și socială, măsuri prin care s-a asigurat că nimeni nu este abandonat. Iar oamenii, spaniolii, sunt în mod obișnuit optimiști, au simțul umorului și au înțeles pe deplin seriozitatea situației și nevoia de a fi disciplinați și să rămână în case ca să oprească răspândirea virusului.
Legat de comunitatea de români, cred că ambasada României la Madrid poate comenta mai bine pe acest subiect, dar sunt în legătură cu dna ambasador a României la Madrid și îmi spune despre comunitatea de români este un exemplu de responsabilitate. Românii au acceptat disciplinați măsurile restrictive impuse de guvern. Trebuie să luăm în calcul că această comunitate este un grup de cetățeni europeni care muncesc din greu, care au venit în Spania pentru un viitor mai bun, sunt foarte bine integrați și sunt conștienți că au și responsabilitatea de a ajuta în lupta împotriva virusului.
Editare web: Luana Păvălucă