Ambasadorul Rusiei la Kiev revine la post

Data publicării:
porosenko-2

(Petro Poroșenko, președintele ales al Ucrainei, este învestit în funcție sâmbătă)

Ambasadorul rus în Ucraina, Mihail Zurabov, va lua partea la ceremonia de învestire a președintelui ales al Ucrainei”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukașevici. „Se întoarce la Kiev pentru a-și continua însărcinările”, a precizat Lukașevici. Ambasadorul a fost chemat la Moscova în urmă cu trei luni ca semn de protest față de îndepărtarea de la putere a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Deocamdată nu se știe dacă și alt oficial rus va participa la ceremonia de învestire de sâmbătă.

Liderii G7 înăspresc tonul

Anunțul Moscovei intervine după ce statele membre G7 – reunite în summit la Bruxelles- au ameninţat cu noi sancţiuni, dacă Rusia nu-şi revizuieşte politica față de Ucraina în următoarea lună.

Rusia trebuie să recunoască faptul că preşedintele ales Poroşenko este liderul legitim ales al Ucrainei şi să înceapă dialogul cu guvernul din Kiev. Dat fiind influenţa sa asupra militanţilor din Ucraina, Rusia continuă să aibă responsabilitatea de a-i convinge (n.red. pe rebeli ) să înceteze violenţele, să pună jos armele şi să înceapă un dialog cu guvernul ucrainean”, a declarat președintele american Barack Obama.

La rândul său, premierul britanic David Cameron a cerut Moscovei să nu îi mai susţină pe separatiştii din estul Ucrainei: „Statu quo-ul este inacceptabil, destabilizarea în continuare a estului Ucrainei trebuie să înceteze. (..) Preşedintele Putin trebuie să oprească trecerea armelor peste graniţă, în Ucraina, trebuie să oprească sprijinul Rusiei pentru grupurile separatiste. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, atunci vor urma sancţiuni”, a avertizat David Cameron.

Nici cancelarul german Angela Merkel nu a avut un ton mai conciliant faţă de Rusia, dimpotrivă.

„Dacă nu vedem progrese în legătură cu situaţia din Ucraina, pe care vrem să o rezolvăm, există posibilitatea de sancțiuni. Aşa numitele sancţiuni de gradul trei rămân pe masă pentru că nu ne permitem ca Ucraina să fie destabilizată în continuare”, a spus Angela Merkel.

De partea sa, Vladimir Putin le-a luat apărarea separatiştilor din estul Ucrainei, într-un interviu acordat unui post francez de televiziune. „Sunt oameni care au anumite drepturi, politice, umanitare şi trebuie să aibă dreptul să le folosească. (...) Primul lucru pe care l-au făcut noile autorităţi a fost să le interzică minorităţilor etnice să-şi folosească limba maternă”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin va avea şansa să pledeze pentru drepturile minorităţii ruse din Ucraina când se va afla în Normandia la manifestările dedicate Debarcării Aliate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a declarat că nu are nicio problemă să discute cu oricare dintre liderii prezenţi la ceremonii, fie el Barack Obama sau liderul ucrainean Petro Poroşenko.

Situația în Ucraina

Între timp, forţele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, încercuindu-i astfel în cursul operaţiunii antiteroriste pe separatiştii care ocupă în total zece oraşe în estul Ucrainei, scrie Mediafax, care citează postul de televiziune ucrainean TSN.

Astfel, potrivit presei ucrainene, a fost eliberat de insurgenţi oraşul Krasnîi Liman, unde deasupra administraţiei locale a fost arborat drapelul ucrainean. Conform unui ordin al preşedintelui interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în calitate de primar al oraşului a fost numit ofiţerul Konstantin Mateicenko.

Printre localităţile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numără, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit de armament al insurgenţilor.

Tensiuni se menţin în sudul regiunii Doneţk, în special în oraşul Amvrosievka, şi în localităţile Rubejnîi, Severodoneţk şi Lisiciansk, în regiunea Lugansk.

Potrivit agenţiei ucrainene UNIAN, lupte intense continuă şi în apropiere de Slaviansk. Aici separatiştii au rămas izolaţi, însă au reuşit să doboare un avion al forţelor armate ucrainene.

În paralel cu desfăşurarea operaţiunii "antiteroriste", autorităţile de la Kiev au ordonat închiderea parţială a frontierei cu Rusia. O decizie în acest sens a fost luată de Guvernul ucrainean joi. Potrivit Itar-Tass, Ucraina a închis cel puţin o pătrime din totalul puctelor de trecere a frontierei cu Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...