Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, i-a sfătuit pe românii stabiliți în Regatul Unit să își clarifice situația legală „cu celeritate”. Diplomatul a explicat, într-un interviu pentru Europunkt, că pentru cei care au reședință permanentă în Marea Britanie nu ar trebui sa fie probleme după Brexit.
„Sigur că situația va deveni mai complicată pentru românii stabiliți în Marea Britanie odată cu activarea art. 50 din Tratatul Uniunii Europene care va însemna declanșarea efectivă a procesului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vor fi negocieri, vor fi discuții cu privire la statutul cetățenilor europeni, inclusiv români, care se află acum pe teritoriul Marii Britanii.
Sunt mai multe ipoteze în momentul de față în discuție. Îmi este greu să spun care va fi până la urmă soluția care va prevala. Ceea ce eu aș recomanda tuturor cetățenilor români care pot face acest lucru, este să își clarifice situația legală în ceea ce privește șederea în Marea Britanie. Nu cred că vor fi probleme în legătură cu cei care au reședința permanentă. Nu cred, de asemenea, că vor fi probleme cu cei care au un contract de muncă permanent. Pentru restul însă clarificarea situației legale este esențială”, a spus Dan Mihalache.
În Marea Britanie, comunitatea de români depășește 200.000 de persoane.
Negociatorul-șef al Brexit a fost în această săptămână la Guvern, unde a avut o întrevedere cu premierul Dacian Cioloș. Michel Barnier se ocupă de pregătirea şi derularea negocierilor cu Marea Britanie în raport cu prevederile articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene.
Întâlnirea a fost foarte importantă pentru țara noastră pentru că s-a discutat despre modul în care România trebuie să se pregătească economic și diplomatic pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
România ar putea primi mai puține fonduri europene deoarece Marea Britanie era unul dintre cei mai mari contributori la bugetul UE. De asemenea, vor exista restricții pe piața muncii și în ceea ce privește drepturile sociale.