Ambasadorul Poloniei la București: Situația din Ucraina, una dintre cele mai serioase crize de după războiul rece

Data publicării:
ambasador polonia

Cel mai discutat subiect în această perioadă este cel al situaţiei din Ucraina. Legat de cele mai noi informaţii, care credeţi că sunt scopurile Rusiei legate de Ucraina?

Ceea ce urmărim astăzi în Ucraina este probabil una dintre cele mai serioase crize a relaţiilor internaţionale din Europa de la sfârşitul războiului rece. Şi ceva fără precedent s-a întâmplat, mă refer la agresiunea militară a Rusiei împotriva statului independent Ucraina şi acum vedem consecinţele acestei acţiuni şi altele care le urmează. Apropiatele alegeri prezidenţiale din 25 mai sunt o şansă spre întoarcerea către dezvoltarea normală şi democratică a ţării, pentru a fi create structuri de stat funcţionale şi pentru a încheia acest moment de transformare după acordul pe care l-au încheiat reprezentanţii Uniunii Europene la Kiev şi pentru încheierea violenţelor de pe Maidan. Ştim că numai Rusia poate face apel la aceste forţe separatiste din estul Ucrainei. Ştim că ei sunt direct legaţi de Moscova şi acum vedem că devin tot mai radicali.

Dar Rusia neagă orice intervenţie în relaţiile interne ale Ucrainei şi orice agresiune militară. Care sunt probele care susţin prezenţa Rusiei în Ucraina?

Deja din timpul şi după intervenţia în Crimeea am văzut mai multe dovezi. După aceea preşedintele Putin a admis prezenţa forţelor militare ruseşti în Crimeea. Acum avem mai multe dovezi că soldaţi sau operativi conectaţi cu Rusia acţionează în estul Ucrainei sau că activiştii sau militanţii primesc ordine din Rusia. Deci cred că pentru toată lumea care are ceva informaţii despre situaţie este evident că aceste forţe separatiste acţionează în colaborare strânsă cu autorităţile ruseşti şi cred că doar Rusia are nivelul de influenţă necesar pentru a diminua şi a reduce tensiunile în regiunea de est a Ucrainei.

Care credeţi că sunt scopurile Rusiei, ce încearcă să obţină acolo?

Putem să ne bazăm pe declaraţii oficiale ale autorităţilor ruse. Am ascultat cu multă atenţie declaraţia preşedintelui Putin cu ocazia anexării Crimeei, aşa-numita anexare, şi am auzit foarte multă retorică anti-vest, anti-vest în sensul în care erau îndreptate înspre reconcilierile care au fost făcute după căderea fostei Uniuni Sovietice şi ceva care subminează de asemenea consensul care există sau obişnuia să existe în Europa legat de coexistenţa paşnică, de securitatea comună şi de construirea unei înţelegeri comune de împărţire a aceloraşi valori. Nu am răspunsul perfect pentru întrebarea dvs, care este adevărata lor intenţie, a conducerii Rusiei, dar din acţiunile pe care le vedem mi-e teamă că obiectivul este să schimbăm graniţele în această parte a Europei, ceea ce nu a fost bine pentru pace şi colaborare, lucruri pe care le ştim din istoria noastră.

Relaţiile dintre Rusia şi Polonia nu au fost lipsite de tensiuni în secolul 20 şi la începutul secolului 21. Cum vedeţi dezvoltarea pe termen lung a relaţiilor dintre aceste ţări?

Aveţi dreptate. Am avut momente dificile, dramatice în istoria relaţiilor bilaterale, mai ales în secolul 20. Am încercat foarte mult să nu uităm aceste momente dificile, precum masacrul de la Katyn. Să nu uităm de crimele regimului totalitar sovietic asupra naţiunii poloneze, dar în acelaşi timp am încercat să construim relaţii bilaterale bazate pe parteneriat, respect reciproc şi înţelegere. Şi cred că în anii recenţi am reuşit să atingem un nivel de stabilitate în relaţiile noastre şi să le bazăm pe principii solide. Sperăm că situaţia curentă nu va schimba abordarea partenerilor noştri ruşi în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale cu ţări precum Polonia care face parte dintre vecinii Rusiei. Dar acest lucru necesită eforturi din partea ambelor părţi. Noi suntem pentru relaţii pragmatice, de beneficii mutuale, care ne vor da de asemenea ocazia să abordăm problemele care au rădăcini istorice şi de asemenea ne vom putea îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă a societăţilor noastre. Cred că suntem condamnaţi de istorie, în sens pozitiv şi negativ, să trăim împreună. Să trăim unii lângă alţii.

Polonia a fost una dintre puţinele ţări foste socialiste care a reuşit să susţină o creştere continuă după căderea comunismului. Cum a reuşit ţara dumneavoastră acest lucru?

Cred că sunt mai multe elemente care pot fi înşirate aici. Dar în cei mai recenţi 10 ani de după aderarea la Uniunea Europeană, care a avut loc acum 10 ani pe 1 mai 2004, am reuşit să folosim eficient acele oportunităţi care au fost create de aderarea la Uniunea Europeană. Şi nu este vorba doar de bani şi de fondurile structurale pe care am reuşit să le absorbim chiar efectiv, dar de asemenea de condiţiile economice care au fost create odată cu deschiderea pieţei europene pentru bunurile noastre, cu libera circulaţie a forţei de muncă, dar de asemenea cu presiunea de a moderniza economia, de a o face mai competitivă şi aici cred că este interesant să vedem creşterea graduală a exporturilor noastre.

Un lucru foarte important a fost de asemenea sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, ceva ce este un adevărat fenomen în Polonia. Mai mult de două milioane de astfel de afaceri care sunt foarte competitive şi arată un spirit puternic de antreprenoriat. De asemenea, într-o oarecare măsură, o parte importantă a succesului polonez este stabilitatea politică a ţării. Avem acelaşi guvern din 2006 care continuă programe economice de coeziune.

Între Polonia şi România, relaţiile diplomatice sunt foarte vechi. Cum sunt relaţiile economice, care este situaţia acum?

Relaţiile economice se dezvoltă foarte bine şi sunt relaţii comerciale intense între ţările noastre. Anul trecut au ajuns la nivelul de 3,5 miliarde de euro. Polonia este al cincilea cel mai mare exportator pe piaţa românească. Nu suntem mulţumiţi pe deplin, pentru că potenţialul este mult mai mare, dar observăm o creştere care s-a intensificat în ultimii 3-4 ani.

Deci companiile poloneze se simt bine în România, în cazul dumneavoastră, ce vă place si ce nu vă place în România?

Experienţa mea personală este în întregime pozitivă. Am avut ceva cunoştinţe despre România, deci nu era chiar terra incognita pentru mine şi am fost foarte fericit când am primit oferta de a fi ambasador al Poloniei aici în România, pentru că este o ţară cu adevărat fascinantă, cu o mare varietate de culturi şi trecut istoric diferit al regiunilor, cu o viaţă culturală intensă, o puternică tradiţie folclorică. Deci, ca să ajung să cunosc întreaga bogăţie a României ar trebui să petrec aici mai mult decât tradiţionalii patru ani ai unui ambasador. Şi încerc să folosesc tot timpul liber să călătoresc prin toată ţara, să vizitez diferite regiuni şi fiecare regiune este interesantă. De asemenea ar trebui să aveţi mai multă încredere în promovarea bunurilor pe care le aveţi, turistic, cultural, natura, care este unică în Europa şi care nu este foarte cunoscută în afară.

Credeţi că ar trebui să avem mai multă încredere în noi?

Da, cred că aveţi toate motivele să aveţi mai multă încredere. Atât pe plan internaţional, în toate activităţile dvs, de exemplu ca membri ai UE, dar şi în faţa străinilor. Aveţi toate motivele să fiţi mândri de România contemporană. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”