„Chestiunea Schengen este o problemă tehnică, care a devenit politică, o chestiune de politică internă, atât în România cât şi în celălalte ţări europene”, a declarat Phillipe Gustin, ambasadorul Franţei în România.
Diplomatul a evitat să explice de ce România a pierdut sprijinul Franţei, stat care a susţinut anul trecut intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie.
„Această decizie nu aparţine doar Franţei, ci ansamblului statelor zonei Schengen care trebuie să decidă în urma unui consiliu intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen”, a explicat acesta.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a enumerat condițiile de aderare la Schengen și a susţinut că în acest moment România și Bulgaria nu îndeplinesc în totalitate aceste condiții, în special privind asigurarea securității la granițele țării, care ar deveni granițele externe ale Schengen după aderare.
Ministrul francez de Interne a spus, pentru postul de radio France Inter, că deschiderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria „nu este pe ordinea de zi". El s-a declarat „mai mult decât rezervat", în legătură cu această posibilitate.
Președintele Franței, Francois Hollande, şi-a asumat poziţia ministrului de interne, Manuel Valls, cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Elysee.
„Persoanele care vin din afara Europei ar putea intra în Bulgaria şi în România, apoi ar putea intra liber în restul Europei. Există o problemă acolo, trebuie să fim siguri că Bulgaria și România au mijloacele pentru a verifica acest lucru. Vom decide până la sfârşitul anului, dar deocamdată mi se pare că aceste condiții nu au fost întrunite”, a declarat și Laurent Fabius, ministrul francez de Externe.