Alimente de calitate inferioară în Est. Bulgaria cere UE să adopte măsuri

Data publicării:
steag bulgaria - captura digi

Sofia intenționează să se alăture inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în Uniunea Europeană, pentru ca firmele să nu mai vândă în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală, a anunțat ministrul Agriculturii din Bulgaria, Hristo Bozukov, transmite Novinite.

steag bulgaria - captura digi

Problema va fi dezbătută luni la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, a explicat Hristo Bozukov, într-un interviu acordat publicației bulgare 24 Chasa.

Acesta a apreciat că procedeul prin care se livrează pe piețele din Europa de Est produse cu mai multă sare, grăsime și îndulcitori artificiali reprezintă "o discriminare".

"Cred că vom avea succes, deoarece din ce în ce mai multe state se alătură inițiativei", a declarat Bozukov.

Bulgaria s-a alăturat unei acțiuni similare a Slovaciei în 2011, după ce s-a descoperit că produsele Coca-Cola vândute în cele două țări conțin îndulcitori, în timp ce în Germania și Grecia conțineau zahăr.

Unele multinaționale prezente în Bulgaria au minimalizat temerile privind produsele de calitate inferioară vândute în țară, dar au acceptat posibilitatea existenței unor produse de o calitate diferită, în urma studiilor privind gusturile și atitudinile de pe diversele piețe.

Alte companii citează veniturile scăzute ale consumatorilor din Europa de Est, care determină multinaționalele să le ofere produse mai ieftine, înlocuind o parte dintre ingredientele mai scumpe.

''Problema 'standardelor duble' folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată și se vor înregistra progrese în acest scop dacă și alte state membre se vor alătura inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în UE'', a afirmat, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas.

Oficiali ai celor patru state din Grupul Vișegrad — Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia — vor discuta problema companiilor alimentare internaționale care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în Europa Centrală și de Est (CEE) față de cele folosite pentru producerea bunurilor vândute sub branduri identice în Europa Occidentală, a anunțat Sandor Fazekas, într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Grupul V4 va cere Comisiei Europene (CE) să elaboreze reglementări care să sancționeze companiile pentru deficiențe de calitate, a explicat ministrul Agriculturii din Ungaria.

Janos Lazar, șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a anunțat recent că Executivul de la Budapesta va examina problema produselor de calitate inferioară vândute de multinaționale în Ungaria din punctul de vedere al consumatorului și al siguranței alimentare.

Asociațiile pentru protecția consumatorilor și guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria.

Practica este permisă în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj.

Deși produsele alimentare sunt în general mai ieftine în Estul Europei decât în Occident, mulți cumpărători călătoresc către Vestul Europei pentru a achiziționa produse de calitate superioară.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, a afirmat săptămâna trecută că reglementările comunitare nu conțin dispoziții conform cărora Uniunea Europeană i-ar putea urmări în justiție pe producătorii de alimente care distribuie în orice stat membru bunuri de calitate diferită sub același brand.

Comisarul a sugerat că firmele din domeniul alimentar nu pot fi obligate să-și adapteze produsele la gustul național sau la puterea de cumpărare. În schimb, comisarul i-a încurajat pe consumatori să facă reclamații la organizațiile de protecție a consumatorilor și să ceară o calitate uniformă indiferent de țara în care sunt comercializate produsele.

Companiile ar putea decide să folosească ingrediente diferite în state diferite, dar consumatorii trebuie informați cu exactitate, iar compoziția fiecărui produs trebuie clar indicată și făcută disponibilă cumpărătorilor, a explicat comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Avocatul Adrian Cuculis lămurește misterul averii lui Silviu Prigoană. Cât o să le revină copiilor Adrianei...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...