În cele patru ţări africane cu focare de Ebola, Guineea, Sierra Leone, Liberia şi Nigeria, frica este cuvântul care defineşte viaţa oamenilor. Prieteni vechi încep să se evite, ca să nu se molipsească de virusul ucigaş.
„E o frică generală oriunde te-ai afla. Nimeni nu a venit să-mi strângă mâna. Nici prietenii nu m-au mai invitat la cină”, a spus Joanne Liu, preşedinte "Medici fără Frontiere".
Liberia încearcă să împiedice extinderea epidemiei prin izolarea totală a unor regiuni. Nimeni nu are voie să intre sau să iasă din perimetrul delimitat fără acordul medicilor. Toţi cei rămaşi în interior îşi pun acum speranţa în serul experimental pe care l-a trimis Canada. În Nigeria, un om de ştiinţă a donat guvernului un medicament, dar tot experimental şi fără să garanteze reuşita. Problemele sunt uriaşe într-un continent unde infrastructura medicală este la pământ. Preşedintele organizaţiei "Medici fără frontiere" spun că africanii au urgent nevoie de ajutor ca să supravieţuiască.
„Au nevoie de coordonare, pentru că nu vor fi în stare să depăşească această criză prin forţele proprii”, a mai spus Joanne Liu.
Medicii şi asistenele care îi îngrijesc pe bolnavi cad şi ei victimele molimei. Până acum 80 de angajaţi ai spitalelor din Africa au murit. România, ca şi multe ţări europene, şi-a sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în zonă sau să părăsească ţările afectate.