EXIT POLL. Partidul lui Macron obține o victorie zdrobitoare la alegerile din Franța

Data actualizării: Data publicării:
adunarea nationala franta - getty
Foto: Gulliver/GettyImages

Victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Franţa pentru partidul înfiinţat de Emmanuel Macron. Conform exit-pollurilor, Republica În Marş a obţinut 32% din voturi şi ar urma să ocupe între 390 şi 430 de locuri din cele 577 ale Adunării Naţionale. Cu alte cuvinte o majoritate confortabilă care va permite guvernului desemnat de Emmanuel Macron să-şi pună în aplicare proiectele fără prea multă opoziţie din partea celorlalte partide.

adunarea nationala franta - getty
Foto: Gulliver/GettyImages

De altfel, socialiştii, care până acum au fost forţa dominantă în Parlamentul de la Paris, au înregistrat un scor catastrofal, ar urma să obţină cel mult 35 de mandate, spre deosebire de cele 280 câştigate la alegerile precendente. Componenţa finală a legislativului va fi stabilită abia după turul al doilea de scrutin de săptămâna viitoare.

Îngrijorătoare a fost rata mică a prezenţei la vot. Doar 48% dintre alegători au mers azi la urne, în timp ce în turul doi al prezidenţialelor procentrul a fost de aproape 78%.

Suntem recunoscători pentru încrederea arătată tuturor oamenilor noi din partidul nostru şi care se află aici, alături de mine. Jumătate sunt femei, două treimi dintre ei nu au deţinut niciodată o funcţie publică, nu toţi împărtăşesc aceleaşi vederi politice, dar toţi au aceeaşi voinţă de a acţiona”, a spus Catherine Barbaroux, preşedintele Republica În Marş.

Alegătorii patrioţi din circumscripţiile unde am ajuns în turul al doilea şi să meargă în număr mare la vot duminica viitoare. O mobilizare puternică ne-ar putea aduce victoria în mai multe circumscripţii, iar aceste victorii sunt esenţiale. În Adunarea Naţională este nevoie de o opoziţie reală pentru a ţine piept politicilor catastrofale ale lui Emmanuel Macron”, a spus Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional.

Turul de scrutin de duminica viitoare va fi ori unul al amplificării, ori unul al pluralismului. Dacă această majoritate absolută va fi sporită, atunci practic nu va mai exista opoziţie şi vom avea deci o Adunare Naţională asupra căreia nu va exista un control real, de unde vor dispărea dezbaterile democratice”, a spus Jean-Christophe Cambadélis, secretarul Partidului Socialist.


ACTUALIZARE. La Republique En Marche a ieşit victorioasă în primul tur al alegerilor legislative, după ce formaţiunea de centru-stânga a obţinut peste 30% din voturile exprimate în Hexagon, potrivit unor exit-poll-uri prezentate de televiziunea belgiană RTBF.

Les Republicains au reuşit să se claseze pe a doua poziţie, după ce au strâns 19-20% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor, fiind urmaţi cu 17% din sufragii de către reprezentanţii Frontului Naţional.

De asemenea, extrema-stângă a obţinut un punctaj bun şi 12% din voturi s-au îndreptat spre formaţiunea prezidenţiabilului Jean-Luc Melenchon, Franţa Nesupusă.

Aşa cum sugerau sondajele, socialiştii au încasat o nouă lovitură grea, după ce au reuşit să strângă doar 7-8% din voturile exprimate în Franţa.

Potrivit unui sondaj la ieșirea de urne citat de Le Monde, partidul lui Macron are 32,2%. Republicanii au obținut 21,5% din voturi, Frontul Național - 14%, iar socialiștii - 13,2%.


Secţiile de votare s-au deschis la ora 9 dimineaţa, ora României, şi se închid la ora 9 seara.

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron este noua vedetă a alegerilor din Franţa şi aproape toată lumea se aşteaptă să provoace un adevărat tsunami pe scena politică din Hexagon.

Ceea ce ştim este că decizia pe care poporul francez trebuie să o ia duminică este: va acorda majoritatea preşedintelui şi guvernului său, permiţându-le să înceapă campania de a redresa ţara? Aceasta este întrebarea care este pusă”, a arătat premierul Edouard Philippe.

Potrivit analiştilor politici, aşteptările politicienilor din tabăra preşedintelui sunt justificate, pentru că în perioada dintre scrutinului prezidenţial şi actualul scrutin partidele de opoziţie nu au avut timp să se replieze.

Astfel, partidul preşedintelui, intitulat Republica În Marş ar obţine majoritatea în Parlament, urmat de către Uniunea Democraţilor şi Independenţilor (republicanii și aliații lor), Stânga Radicală, Comuniştii şi Frontul Naţional al fostei candidate la Elysee, Marine Le Pen.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, partidul preşedintelui ar obţine aproximativ 31 de procente, adică cel puţin 397 de locuri din cele 577 din viitorul legislativ, suficient pentru a avea majoritatea. Pe locul doi ar ajunge Republicanii, cotaţi cu 22 de procente sau 95 de locuri, urmaţi de stânga radicală, de comunişti şi Frontul Naţional. Acesta din urmă ar putea rămâne cu doar cinci mandate de parlamentar.

Miza acestor alegeri este, totodată, supraviețuirea Partidului Socialist, care a condus în Franța în ultimii cinci ani, dar care, potrivit sondajelor, ar urma să obțină numai între 15 și 30 de locuri.

O altă miză este unitatea dreptei republicane, care rămâne divizată în ceea ce privește sprijinul lui Macron.

În mod normal, alegerile legislative doar le însoţesc pe cele prezidenţiale, sunt doar cinci săptămâni mai târziu, şi nu pot să văd de ce francezii nu şi-ar desemna majoritatea pentru Emmanuel Macron”, spune Bruno Cautres, analist politic.

Dacă în tabăra preşedintelui este o atmosferă relaxată, adversarii săi politici dau şi ei dovadă de un optimism, uneori mai reţinut.

Cred că în acest moment, francezii se gândesc să construiască şi, desigur, nu este nici o dorinţă să fie deranjat preşedintele. Direcţia politică este dată de Macron, pentru că noi am votat pentru un anume tip de politică şi membrii parlamentului vor fi acolo pentru a-şi oferi propriile idei, dar, înainte de toate, să implementeze ideile lui Macron. Cred că asta trebuie să se întâmple”, spune un reprezentant aș republicanilor.

„Cel mai probabil scenariu este că Republicanii vor fi cel mai probabil cel mai mare partid de opoziţie. Evident că ei urmează să piardă unele locuri, dar nu va fi la fel ca la socialişti. Pentru socialişti, va fi un adevărat dezastru la aceste alegeri. Potrivit sondajelor, socialiştii ar putea obţine 8, 9 procente din vot, ceea ce înseamnă câteva locuri”, subliniază Bruno Cautres, analist politic.

Alegerile parlamentare din Franţa se desfăşoară în două tururi de scrutin. Următorul este programat duminica viitoare.

Un alt element inedit al acestor alegeri este intrarea în vigoare a legii referitoare la cumulul de mandate. Mai precis, spre deosebire de situația de până acum, viitorii deputați nu vor putea să-și mai exercite simultan și un mandat executiv local (de pildă, să fie și primari, și deputați, așa cum a fost actualul premier).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei