Alegeri europarlamentare, ziua 2: Irlanda şi Cehia se prezintă la urne

Data publicării:
el

Alegerile europarlamentare continuă pe continent. Vineri, 23 mai, este rândul locuitorilor din Irlanda şi Cehia să se prezinte la urne, unde pot vota doar cetăţenii care au împlinit 21 de ani. Cehii au la dispoziţie două zile pentru vot, în timp ce în Irlanda au loc concomitent şi alegerile locale. Pentru statele în care alegerile se desfăşoară duminică, printre care şi România, este ultima zi de campanie electorală.

Foto: elections2014.eu

Cehia are repartizate în Parlamentul European 21 de mandate. Cele mai mari şanse de a ajunge în legislativul european le au social-democraţii aflaţi acum la putere, dar şi două noi grupuri politice. Prima este formaţiunea politică Răsăritul Democraţiei Directe, un partid populist de dreapta condus de antreprenorul Tomio Okamura. Partidul a câştigat 14 locuri în parlamentul de la Praga şi este cotat cu şanse mari să treacă pragul electoral pentru alegerile europene. Cel de-al doilea partid este YES 2011, a doua cea mai puternică formaţiune politică, condusă de unul dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni de afaceri de aici, Andrej Babis.

În ceea ce priveşte Irlanda, zece partide sau alianţe electorale şi-au înscris candidaţii pentru cele 11 locuri în Parlamentul European. Cele mai mari şanse să iasă învingător în urma scrutinului europarlamentar le are partidul de centru-dreapta Familia Irlandeză.

Pentru naţionaliştii de la Sinn Féin, care activează şi în Irlanda de Nord, aceste alegeri europarlamentare nu se anunţă însă prea reuşite. Dacă în legislatura precedentă au reuşit să trimită reprezentanţi în Parlamentul European, unul pentru Irlanda de Nord şi unul pentru Republica Irlanda, anul acesta, conform ultimelor sondaje, ei nu prind nici un loc în legislativ.

Primi europeni care au votat au fost cei din Marea Britanie şi Olanda. Ei vor cunoaşte rezultatele votului odată cu ceilalţi europeni, duminică seara. Premierii au fost printre primii locuitori ai UE care au mers la urne. David Cameron a votat la Londra, iar Mark Rutte şi-a exprimat opţiunea electorală la Haga, oraşul său natal.

Olanda este singura ţară din care vin deja proiecţii ale votului. Primele exit-polluri îi indică pe primul loc pe creştin-democraţi - cu 15,4 % din opţiunile alegătorilor, pe locul doi, pe democrat-liberali - cu 15,3%, în timp ce Partidul Libertăţii, condus de Geert Wilders, a iesit abia pe locul al treilea - cu 12,7%. Rezultatele votului din Marea Britanie vor fi cunoscute abia duminică seară, când urnele se vor închide pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Cifrele Parlamentului European

Până duminică, 375 de milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 751 de eurodeputaţi. Cele mai multe state ale Uniunii Europene organizează scrutinul pe 25 mai, iar în Belgia, Cipru, Grecia şi Luxemburg, votul este obligatoriu.

În legislatura precedentă, Parlamentul European a ţinut 2821 de şedinţe, în timpul cărora au avut loc 23.500 de voturi şi au fost adoptate 19.000 de amendamente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri