Video&Foto Cel mai mic stat din lume va apărea în Balcani: „Vaticanul musulmanilor”, condus de Baba Mondi, liderul unei secte islamice, în Albania
Albania plănuiește să-și creeze propriul „Vatican”, dar musulman. Un mini-stat, chiar în capitala Tirana. Dacă totul merge conform planului, va deveni cel mai mic stat din lume. Statul musulman din Tirana, capitala Albaniei, va fi o enclavă suverană în stilul Vaticanului, care va controla un teritoriu de mărimea a cinci străzi din New York, va permite consumul de alcool, va permite femeilor să poarte ce doresc și nu va impune nicio regulă privind stilul de viață.
Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a anunțat planuri de a crea noul stat musulman pentru membrii ordinului șiit sufi Bektashi, cu propriul teritoriu, administrație și pașapoarte, relatează New York Times.
Într-un interviu, Rama a declarat că scopul noului stat este de a promova o versiune tolerantă a islamului cu care Albania se mândrește. „Ar trebui să avem grijă de această comoară, care este toleranța religioasă și pe care nu ar trebui să o luăm niciodată de bună”, a spus el. Un microstat islamic moderat declarat, a spus prim-ministrul, ar trimite un mesaj: „Nu lăsați stigmatul musulmanilor să definească cine sunt musulmanii”.
„Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat mințile”, a declarat clericul Edmond Brahimaj, cunoscut de adepți sub numele de Baba Mondi, explicând cum intenționează să conducă o bucată de pământ de 10 hectare pe care Albania dorește să o transforme într-un stat suveran cu propria administrație, pașapoarte și frontiere. Prim-ministrul albanez, Edi Rama, spune că va anunța în viitorul apropiat planurile pentru această entitate, care se va numi Statul Suveran al Ordinului Bektashi.
„Toate deciziile vor fi luate cu dragoste și bunătate”, a declarat Baba Mondi, 65 de ani, un fost ofițer al armatei albaneze care este venerat de milioane de oameni din întreaga lume prin titlul său oficial, Sfinția Sa Haji Dede Baba. El este liderul suprem al Bektashi, un ordin șiit sufi fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, dar care are acum sediul în Albania.
Domeniul Bektashi în Tirana se întinde pe 10 hectare și include o sală de rugăciune, un muzeu, o clinică și birourile administrative. Ordinul Bektashi, fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, și-a mutat sediul în Albania acum aproape un secol, după persecuții în țările musulmane.
Teritoriul noului stat islamic propus este un complex situat într-un cartier rezidențial ieftin din estul Tiranei. Este doar un sfert din dimensiunea Orașului Vatican, în prezent cea mai mică țară din lume, guvernată de Papă, un monarh absolut.
„Mărimea nu contează”
Baba Mondi a declarat că „mărimea nu contează”, adăugând: „Nu am nevoie să fiu un dictator”, deși a recunoscut că singura constrângere semnificativă asupra autorității sale va fi Dumnezeu. După ce a servit vizitatorii cu raki, o băutură iute distilată din struguri, el a precizat că nu pretinde că este infailibil.
„Numai Dumnezeu”, a spus el, ”nu face greșeli”.
Domeniul Bektashi cuprinde o sală de întruniri și rugăciuni în formă de cupolă, un muzeu care prezintă istoria ordinului, o clinică, o arhivă și birourile administrative ale lui Baba Mondi, un bărbat vesel cu barbă albă și un dispreț răutăcios pentru dogmele rigide. Extremiștii musulmani care detonează bombe și folosesc violența pentru a-și răspândi versiunea credinței, a spus el, „sunt doar niște cowboy”.
Combinând o interpretare liberă a Coranului cu misticismul, elemente ale credințelor preislamice din Turcia și devotamentul față de înțelepții lor decedați, cunoscuți sub numele de derviși, Bektashi și-au mutat sediul din Turcia la Tirana în urmă cu aproape un secol, după ce Mustafa Kemal Ataturk, părintele fondator al Republicii Turce, le-a închis activitatea.
Considerați eretici
Considerați eretici de către mulți șiiți și sunniți conservatori și supuși unor secole de persecuție în țările musulmane, Bektashi au fost o forță în Albania și în țările învecinate, precum Kosovo și Macedonia, încă de la cucerirea Balcanilor de către Imperiul Otoman în secolele al XIV-lea și al XV-lea.
Membrii sectei au jucat un rol proeminent în trezirea naționalistă a Albaniei împotriva dominației turcești, promovând o versiune relaxată a islamului care a contribuit la ralierea marilor comunități musulmane și creștine ale țării în favoarea cauzei seculare a independenței.
Deși este una dintre cele mai sărace țări din Europa, Albania are o lungă istorie de ajutorare a persoanelor nevoiașe, adăpostind evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și afgani care fugeau de talibani în 2021. Aeroportul său internațional poartă numele Maicii Tereza, călugărița de etnie albaneză care a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa caritabilă din India.
Experții elaborează un proiect de lege care definește statutul suveran al noului stat
O echipă de experți juridici, inclusiv avocați internaționali, elaborează un proiect de lege care definește statutul suveran al noului stat în interiorul Albaniei. Aceasta va trebui să fie aprobată de Parlament, controlat de Partidul Socialist al lui Rama. Nu este clar care țări, dacă vor fi, vor fi de acord să recunoască suveranitatea Bektashi.
Până în prezent, Rama, un romano-catolic nepracticant, a declarat că doar câțiva dintre cei mai apropiați consilieri ai săi cunosc planul, iar aliații NATO, precum Statele Unite, nu au fost consultați.
O țară care este foarte puțin probabil să îl recunoască este Iranul, care are mulți adepți ai islamului sufi, majoritatea clandestini, inclusiv unii Bektashi, dar care se consideră gardianul islamului șiit împotriva interpretărilor heterodoxe ale credinței.
„Iranienii sunt, sincer, ultimul meu gând”, a declarat Rama, menționând că Albania a întrerupt relațiile diplomatice cu Iranul în 2022, după ce a făcut legătura cu Iranul în cazul unui atac cibernetic asupra Guvernului albanez și a rețelelor bancare.
Baba Mondi a militat mult timp împotriva extremismului. După ce militanții islamiști au ucis 12 persoane într-un atac din 2015 asupra săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, liderul Bektashi a călătorit la Paris împreună cu Rama, prim-ministrul, pentru a participa la un marș împotriva terorismului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ar avea nevoie și de un mic serviciu de informații
Acesta a declarat că noul stat Bektashi ar putea avea nevoie de un mic serviciu de informații „pentru că și noi avem dușmani”, dar nu va avea armată, gărzi de frontieră sau instanțe. Detalii precum cine va fi eligibil pentru pașapoarte trebuie încă stabilite, a adăugat el, dar culoarea pașaportului a fost decisă: verde, o culoare importantă în islam. Albania permite dubla cetățenie.
Angajat să calmeze tensiunile în loc să le alimenteze, noul stat a renunțat deja la blestemul multor națiuni - cel al ambiției teritoriale. Baba Mondi a promis că nu va face nicio încercare de a-și extinde teritoriul prin recuperarea terenurilor pe care ordinul său le deținea în capitala albaneză.
Complexul din Tirana, care inițial se întindea pe o suprafață mai mare, s-a micșorat cu două treimi de când fostul dictator comunist al Albaniei, Enver Hoxha, a scos în afara legii orice religie în 1967, iar guvernul său a început să construiască depozite pe teritoriul Bektashi din capitală. După prăbușirea comunismului în 1991, Bektashi au pierdut și mai mult teren atunci când dezvoltatorii privați au construit case la marginea complexului fără autorizație.
Rama a declarat că granițele statului Bektashi propus vor fi definite de ceea ce are secta: „Ceea ce a fost confiscat nu face parte din asta”, a spus el. Disputele privind proprietatea, a spus el, ar submina doar scopul statului ca „model de coexistență”.
„Aceasta nu este o problemă de proprietate, ci o problemă spirituală”, a spus el.
Baba Mondi, la rândul său, a declarat că planul de statalitate este „un miracol” și și-a exprimat speranța că Statele Unite și alte puteri occidentale vor recunoaște suveranitatea statului său dacă Parlamentul va aproba planul prim-ministrului. „Merităm un stat”, a spus el, ”suntem singurii din lume care spun adevărul despre islam” și ”nu îl amestecăm cu politica”.
Editor : Marina Constantinoiu
- Etichete:
- vatican
- albania
- tirana
- dervisi
- microstat
- stat musulman
- islam sufi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News