Acord cu multe necunoscute. 50 de tancuri ruseşti au pătruns în Ucraina în timpul negocierilor de pace de la Minsk

Data publicării:
TRUPE RUSIA ES 3

În primul rând, o încetare a focului cu începere din 15 februarie, la miezul nopţii. În al doilea rând, care este de asemenea important, este retragerea armamentului greu al armatei ucrainene. Este, de asemenea, un acord politic. În primul rând, o reformă constituţională care să ia în considerare drepturile legitime pentru cei ce trăiesc în Donbas. Ceea ce urmează sunt subiectele legate de frontieră, care ar trebui să fie discutate în comun cu miliţiile din Donbas, la fel ca şi unele probleme umanitare”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

La rândul lui, preşedintele francez Francois Hollande a precizat că, în cadrul negocierilor, s-a discutat nu doar despre încetarea luptelor ci şi despre găsirea unei soluţii pentru criza ucraineană în totalitate.

Acordul general cuprinde toate problemele discutate, de la încetarea focului la controlul frontierei, trecând prin descentralizare, bineînţeles, retragerea armamentului greu şi, în acelaşi timp, reluarea relaţiilor economice. Salutăm, de asemenea, efortul preşedintelui Putin, care a făcut presiuni în momentele necesare asupra separatiştilor”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Citiți și Încetare a focului în Ucraina. Putin: „N-a fost cea mai bună noapte din viața mea”; Merkel: „Nu-mi fac nicio iluzie!”

A fost o noapte dură mai ales pentru preşedintele Ucrainei. Un consilier al liderului de la Kiev a declarat că între preşedintele rus Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-a dus un adevărat război al nervilor.

A fost extrem de dificil. Ni s-au pus condiţii inacceptabile, privind retragerea, capitularea. În ciuda acestor presiuni enorme, am respins orice fel de statut de autonomie pentru Donbas”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Dacă pentru partea ucraineană acordul înseamnă respectarea integrităţii teritoriale, din partea rebelilor lucrurile se văd diferit.

Ştim că victoria va fi a noastră. Nu e important cum o obţinem, prin mijloace politice sau militare”, a spus Igor Plotniţki, lider separatist.

De altfel, mişcările de trupe şi luptele nu au încetat nici măcar în timpul negocierilor de la Minsk.

Citiți și FMI s-a înţeles cu Ucraina pentru un împrumut de 17 miliarde de dolari


Chiar în timpul negocierilor de la Minsk, 50 de tancuri şi lansatoare de rachete ruseşti au pătruns în Ucraina, potrivit unui oficial de la Kiev. Iar corespondentul BBC în regiunea separatistă Doneţk a relatat că a auzit explozii în zonă după încheierea acordului de încetare a focului.

Marele semn de întrebare după negocierile de la Minsk este legat de linia de demarcaţie a teritoriului controlat de rebeli. Nu există nicio declaraţie pe această temă şi nici documentul dat publicităţii de Moscova nu face vreo referire la trasarea graniţei dintre regiunea separatistă şi restul Ucrainei.

Rebelii controlează acum o zonă de aproape două ori mai mare faţă de vara anului trecut. Separatiştii pro-ruşi stăpânesc oraşele Lugansk şi Doneţk, inclusiv aeroportul internaţional din oraş, considerat un punct strategic în zonă.

În cifre, este un teritoriu cu o lungime de 70-80 de km şi o lăţime de 20-30 km. Reprezintă câteva procente din întreaga suprafaţă a Ucrainei.

Citiți și EXCLUSIV. Ambasadorul Rusiei: Nu va fi război cu Ucraina. Nu am trimis trupe în această țară

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...