Video&Foto A început Summitul G7. Liderii UE, prima dată la aceeași masă după relaxarea restricțiilor. Jill Biden: ''Mă simt ca la o nuntă''

Data actualizării: Data publicării:
liderii g7 Justin Trudeau, Charles Michel, Joe Biden, Yoshihide Suga, Boris Johnson, Mario Draghi, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen și Angela Merkel
Liderii G7, Justin Trudeau, Charles Michel, Joe Biden, Yoshihide Suga, Boris Johnson, Mario Draghi, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen și Angela Merkel, s-au adunat în Cornwall, Anglia. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE: Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7 (grupul celor şapte ţări cu economiile cele mai dezvoltate), care au făcut o ''fotografie de familie'' înaintea summitului lor ce va dura până duminică, relatează agenţia EFE.

Zilele acestea ''lumea îşi va îndrepta atenţia către G7 pentru ca noi să folosim valorile noastre comune şi diplomaţia noastră astfel încât să facem faţă provocării de a învinge pandemia şi de a conduce redresarea globală'', a spus anterior premierul Johnson în faţa presei.

Şeful guvernului britanic şi soţia sa, Carrie Johnson, i-au salutat pe fiecare dintre liderii prezenţi. ''De ce nu facem o poză de grup ?'', a propus apoi jovial Johnson, după care cei prezenţi s-au adunat pentru fotografie, potrivit Agerpres.

''Mă simt ca la o nuntă'', a glumit la rândul ei Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, venită împreună cu soţul ei, Joe Biden, la castelul unde se desfăşoară summitul, pe o plajă din Carbis Bay, preşedintele american sugerându-le tot în glumă celor prezenţi să intre ''în apă''.

În prima sa declaraţie după deschiderea summitului, gazda acestuia a făcut un apel ''să nu se repete erorile'' comise în timpul pandemiei COVID-19 sau în perioada crizei financiare din anul 2008.

''Trebuie să învăţăm din pandemie, să ne asigurăm că nu repetăm unele dintre erorile pe care fără îndoială le-am făcut în ultimele 18 luni'', a semnalat premierul britanic în faţa liderilor ţărilor G7. Johnson a adăugat că aceste ţări nu-şi pot permite nici repetarea greşelilor recesiunii din 2008, ''când redresarea nu a fost uniformă în toate componentele societăţii''.

În acest timp, preşedintele american a insistat asupra multilateralismului. ''Urmăresc consolidarea angajamentului nostru faţă de multilateralism şi colaborarea cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a construi o economie globală mai incluzivă şi mai echitabilă (...) Să trecem la treabă !'', a declarat Joe Biden, potrivit agenţiei DPA.

Liderii G7, Justin Trudeau, Charles Michel, Joe Biden, Yoshihide Suga, Boris Johnson, Mario Draghi, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen și Angela Merkel, s-au adunat în Cornwall, Anglia. Foto: Profimedia Images
Liderii G7, Justin Trudeau, Charles Michel, Joe Biden, Yoshihide Suga, Boris Johnson, Mario Draghi, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen și Angela Merkel, s-au adunat în Cornwall, Anglia. Foto: Profimedia Images

Prima întâlnire fizică a liderilor UE la aceeași masă, după relaxarea restricțiilor în Europa, a fost fotografiată, vineri, la malul mării, în Cornwall, Marea Britanie, unde are loc summitul G7. În imagine apar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și premierul Italiei, Mario Draghi.

Fotografia cu cei cinci lideri europeni prezenți la summitul celor mai puternice șapte economii din lume a fost publicată pe Twitter de Charles Michel, cu textul: “Multilateralismul s-a întors la G7. UE vrea să se asigure că lumea este vaccinată cât de repede posibil. Doar împreună putem face acest lucru, menținând valorile noastre”.

Liderii G7 vor discuta, pentru trei zile, în Cornwall, Marea Britanie, cele mai importante subiecte de pe agenda mondială. Summitul G7, care a început vineri și se termină duminică, marchează prima vizită în străinătate a lui Joe Biden de la preluarea mandatului de președinte al SUA.

Subiectul principal al discuțiilor din următoarele trei zile va fi recuperarea post-pandemie, inclusiv „un sistem global de sănătate mai puternic care ne poate proteja pe toți de pandemii viitoare”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri