Imaginile cu vandalizarea Arcului de Trumf din Paris de către „vestele galbene” au făcut înconjurul lumii în decembrie 2018. Şaptesprezece persoane vor fi aduse în justiţie, relatează AFP, citată de Agerpres.
În interiorul monumentului, mobilierul a fost distrus şi opere de artă avariate, un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. Unele dintre aceste persoane vor fi judecate pentru „degradare”, altele pentru „furt”.
Acea zi, marcată de numeroase vandalizări şi violenţe, a fost un moment de cotitură al îndelungatei mobilizări a „vestelor galbene” împotriva politicii guvernului lui Emmanuel Macron, care s-a deplasat a doua zi pentru a vedea cu propriii ochi starea monumentului de pe celebrul bulevard Champs-Elysées.
Potrivit ordonanţei administrative semnate la sfârşitul lui august şi care a fost consultată de AFP „se constată că instigatorii, respectiv principalii autori ai faptelor, nu au putut fi identificaţi”. Judecătorii de instrucţie evocă de altfel degradări, furturi şi violenţe comise de „un număr foarte mare de indivizi”.
În cursul investigaţiilor care au durat mai mult de un an, mulţi dintre cei 17 indivizi implicaţi în procedură au declarat că s-au „refugiat” în Arcul de Triumf din cauza gazelor lacrimogene şi au contestat că ar fi comis vreo distrugere.
Venind din toate părţile Franţei, manifestanţii erau în vârstă de 20 până la 30 de ani la momentul faptelor, iar jumătate dintre ei nu aveau nici măcar cazier.
În final, patru persoane vor fi trimise în faţa tribunalului corecţional şi o alta, în vârstă de 17 ani la momentul comiterii faptelor, în faţa tribunalului pentru minori, pentru „distrugere în circumstanţe agravante”.
Unei persoane i se reproşează degradarea unei statui, altor două „lovituri de picioare şi cu extinctorul asupra unei uşi”, în timp ce împotriva unui manifestant de dreapta se reţine realizarea unui graffiti pe Arcul de Triumf, iar a altuia degradarea unui geam.
Patru persoane dintre cele 17 vor fi judecate pentru furturi prin efracţie a unui „turn Eiffel miniatural”, a unor „cărţi poştale”, „cărţi” sau a „reproducerii unui pistolet cu silex Napoleon al III-lea”.
Şase dintre cele 17 persoane vor fi trimise în justiţie de poliţie doar pentru contravenţia de „intrare neautorizată într-un loc clasificat ca făcând parte din patrimoniul istoric”.