Protestul lor se adaugă celor din rafinării şi depozite de carburant, care au obligat guvernul francez să apeleze la rezervele naţionale de combustibili. Confruntarea dintre un mare sindicat francez, apropiat Partidului Comunist, şi guvernul socialist are la origini o reformă a muncii. Sindicatul e nemulţumit că guvernul şi-a asumat răspunderea pentru ea, ca să evite un vot în Adunarea Natională, şi cere retragerea legii.
Unul dintre cele mai mari sindicate din Franţa, CGT, aflat la originea protestelor din ultimele zile, a făcut apel la o grevă de 24 de ore în toate cele 19 centrale nucleare din Franţa. 16 dintre ele au urmat apelul.
Philippe Martinez, secretar general al CGT: „Atât timp cât Guvernul refuză să negocieze, există riscul ca mişcarea de protest să se intensifice.”
Analiştii spun că nu se va ajunge la pene de curent, deoarece justiţia va interveni înainte, dreptul la protest în sectorul energiei nucleare fiind strict reglementat. Angajaţii centralelor nucleare sunt ultimii care s-au alăturat protestelor. Cinci din cele opt rafinării din Franţa funcţionau aseară cu restricţii sau deloc, iar importurile sunt şi ele afectate.
Franck Barbay, reprezentant CGT la Compania Maritimă Industrială: „40% din benzina folosită în ţară este importată prin Compania Maritimă Industrială. Ni se cere să fim responsabili. Suntem conştienţi de responsabilităţile noastre, dar aşteptăm ca şi premierul Valls să şi le asume pe ale sale, retrăgând nenorocita asta de lege.”
Nu CGT face legea în Franţa, a fost replica premierului Manuel Valls. Autorităţile au îndepărtat cu forţa blocajele instituite la 11 depozite petroliere şi a anunţat că va interveni de câte ori va fi nevoie. La toate acestea se adaugă protestele din transporturi, care riscă să se prelungească până după începerea Campionatului European de Fotbal, peste trei săptămâni.