Aproximativ 10% din populaţia oraşului german Hanovra, adică 50.000 de oameni, au primit ordin de evacuare, pentru a putea fi recuperate şi, eventual, detonate 13 bombe neexplodate din cel ce-al Doilea Război Mondial, relatează Deutsche Welle, citată de News.ro.
Cinci dintre bombe fuseseră localizate cu succes până la prânz (13.00 ora României).
Operaţiunea, atent coordonată, ar urma să dureze până la 24 de ore. Zona vizată se află la nord de centrul oraşului.
Pe 9 octombrie 1943, aproximativ 261.000 de bombe au fost lansate asupra oraşului de forţele aliate. Multe dintre ele nu au explodat şi sunt împrăştiate în localitate.
La 70 de ani de la sfârşitul războiului, autorităţile germane sunt supuse unor presiuni să îndepărteze bombele neexplodate din zonele populate, pentru că acestea devin tot mai periculoase din cauza uzurii.
Procesul de evacuare a început vineri seară, când locuitorii din şapte azile şi pacienţii unui spital au fost mutaţi din zonă.
Majoritatea celorlalte persoane au început să îşi părăsească locuinţele sâmbătă dimineaţă.
Oraşul Hanovra a pregătit o serie de evenimente la muzee, teatre şi în locuri publice pentru ca persoanele evacuate să îşi petreacă timpul.
Evacuarea de la Hanovra este a doua ca mărime pentru neutralizarea de bombe după cel de-al Doilea Război Mondial.
Recordul este deţinut de o operaţiune desfăşurată de Crăciun, în oraşul Augsburg, din sudul ţării, unde 54.000 de oameni au fost evacuaţi.
În 2010, trei genişti şi-au pierdut viaţa în oraşul Goettingen, din nordul ţării, în cursul unei operaţiuni de dezamorsare a unei bombe.