UE vrea sancționarea unor companii din China, Turcia, India și Serbia pentru că au ajutat Rusia să se înarmeze

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine Military Operation
Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană intenționează, în premieră, să sancționeze companii din China continentală, dar și din alte țări, inclusiv Turcia, India și Serbia, pentru că au ajutat Rusia să ocolească sancțiunile și să cumpere mărfuri cu destinație multiplă,care au ajutat la fabricarea de armament, în contextul în care Ucraina intră în cel de-al treilea an de război, au declarat mai mulți diplomați pentru POLITICO's Brussels Playbook. Blocul comunitar vrea să definitiveze al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de 24 februarie. De asemenea, Comisia Europeană a îndemnat guvernele statelor membre să adopte "măsuri coordonate" pentru a înăspri aplicarea sancțiunilor.

De când Xi Jinping și Vladimir Putin au declarat "prietenia fără margini" a dictaturilor, au apărut tot mai multe informații în legătură cu modul în care China ajută Rusia să ducă războiul în Ucraina.

În prezent, autoritățile de la Bruxelles se pregătesc să sancționeze patru entități chineze despre care consideră că ajută Kremlinul să cumpere bunuri europene cu dublă destinație, potrivit proiectului de propunere. Doi diplomați de rang înalt au confirmat aceste planuri pentru Playbook, relatate anterior de Bloomberg.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, i-a transmis lui Xi Jinping, în cadrul unui summit de la Beijing din decembrie, că Europa a pregătit o listă de companii bănuite că furnizează Rusiei bunuri cu dublă destinație - care pot avea atât o utilizare militară, cât și una civilă.

Dacă țările UE sunt de acord să includă cele patru state pe lista de sancțiuni pentru produse cu destinație dublă a blocului, firmelor europene li se va interzice să facă afaceri cu aceste companii. Playbook a relatat pentru prima dată despre planurile de sancționare a mai multor companii chineze care au ajutat mașina de război a Rusiei anul trecut.

Cine mai este pe lista noilor sancțiuni

Pe listă se mai află o companie din Kazahstan, una din Thailanda, una din Turcia, una din Sri Lanka, una din India și una din Serbia, precum și alte 11 entități din Rusia, însumând un total de 21 de companii vizate.

În efortul de a opri economia de război a Moscovei din a fabrica drone, tancuri și rachete, UE și aliații din G7 au interzis propriilor companii să exporte bunuri cu dublă întrebuințare, cum ar fi aparatură microelectronică sau chiar rulmenți cu bile. Cu toate acestea, au apărut rapid intermediari din alte țări, precum Emiratele Arabe Unite, Serbia, Kazahstan și China, care au vândut Rusiei cantități suspect de mari din aceste produse europene.

Cercetările efectuate de echipa responsabilă cu sancțiunile din cadrul Institutului KSE, un think tank afiliat Școlii de Economie din Kiev, au arătat că firmele din China și Hong Kong sunt acum cei mai importanți intermediari pentru transporturile de "tehnologie de război" care fac obiectul sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, companiile din SUA au fost în fruntea acestei liste de producători originali.

Deocamdată, însă, UE a evitat să acuze direct China, în condițiile în care țări din UE, precum Germania, au solicitat Bruxelles-ului să renunțe la planurile de a sancționa statele terțe care ajută Rusia.

Cu toate că, în baza acestei noi propuneri, UE ar sancționa doar anumite companii care compromit în mod evident aplicarea sancțiunilor, aceasta ar fi totuși prima dată când UE ar viza în mod vădit companiile din China continentală - asta dacă cele 27 de guverne ale UE vor conveni asupra noului pachet de sancțiuni în această săptămână.

Diplomații din țările membre ale UE au discutat planul în cadrul unei reuniuni a Grupului de lucru al consilierilor pentru relații externe. Oficialii europeni vor încerca să ajungă la un acord asupra listei miercuri.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...