Uniunea Europeană a avertizat Regatul Unit că trebuie să aplice mai întâi toate acordurile Brexit existente în privința Irlandei de Nord și să respecte drepturile cetățenilor europeni din țară, înainte să se deschidă vreo nouă negociere privind relația dintre cele două părți și acordul Brexit, relatează The Guardian.
Un document oficial scurs în presă arată că UE are opt solicitări pentru noul guvern laburist de la Londra, îndeplinirea acestora „urmând să demonstreze angajamentul real al guvernului UK” față de resetarea cu bună-credință a relației.
Liderii europeni s-au declarat „deschiși” cu privire la viitorul relației cu Regatul Unit. Germania s-a arătat chiar entuziasmată de posibilitatea semnării unui acord pentru mobilitatea tinerilor.
Există, de asemenea, posibilitatea semnării unui acord UE-UK pentru recunoașterea mutuală a calificărilor profesionale.
Totuși, documentul, scris de Comisia Europeană, nu de diplomați, reflectă și reticența europenilor față de britanici în contextul abordării guvernului britanic anterior. Surse au declarat pentru The Guardian că acordul Brexit în ansamblu nu se va mai renegocia.
Îngrijorările Comisiei Europene au fost ridicate de Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei, în prima sa întâlnire cu noul ministru britanic pentru relația cu UE, Nick Thomas-Symonds.
Uniunea Europeană a specificat clar pentru guvernul britanic că ministerul său de interne trebuie să schimbe radical abordarea față de cetățenii europeni care au locuit în UK pentru mai mult de cinci ani înainte de Brexit.
Anterior, justiția britanică a blocat guvernul din a impune noi reguli cetățenilor europeni cu statut „pre-settled” – guvernul de la Londra le cerea acestora să ceară din nou statutul de rezident după ce au stata cinci ani în țară.
Justiția britanică a decis că poziția guvernului britanic este ilegală, iar acesta a fost obligat să facă schimbări la regulile sale. Totuși, încă există semne de întrebare cu privire la interpretările statutului cetățenilor europeni din UK.
A fost dezvăluit, recent, inclusiv că UE continuă cu acțiunea sa juridică împotriva guvernului britanic din mai 2020. Săptămână trecută, Comisia a dat Regatului două luni să răspundă la îngrijorările sale față de tratamentul cetățenilor europeni.
Editor : Adrian Dumitru