UE importă cu aproape 40% mai mult gaz lichefiat din Rusia decât înainte de războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Terminal de gaze lichefiate în Marea Mediteraneeană
Terminale de gaz lichefiat. Foto: Profimedia Images

Chiar dacă UE și-a propus să reducă dependența de resursele de energie din Rusia, blocul comunitar continuă să importe gaz lichefiat de la Moscova, în cantități mai mari decât cele achiziționate înainte de războiul din Ucraina, arată datele publicate de organizația Global Witness. Astfel, Uniunea Europeană a achiziționat în prima jumătate a anului 21,6 milioane de metri cubi de gaz lichefiat, cu 39.5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021, și o valoare în ușoară creștere în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, când importurile au totalizat 21,3 milioane de metri cubi.

Astfel, țările din UE achiziționează cu 39.5% mai mult gaz lichefiat de la Moscova decât în 2021, înainte de invazia Kremlinului în statul vecin. Un procent jenant pentru blocul comunitar care a impus sancțiuni severe Federației Ruse și a condamnat cu tărie invazia, catalogând-o drept o încercare ilegală, brutală și nemiloasă de a subjuga independența Ucrainei.

Spania este cel mai mare importator de gaz lichefiat din UE

Trei dintre statele UE se află, alături de China și Japonia, în topul celor mai mari importatori de gaz lichefiat rusesc. Astfel, China, care importă 8.7 milioane de metri cubi, este urmată de Spania, cu 7.5 milioane de metri cubi, Belgia, cu 7.1 milioane de metri cubi, Japonia, cu 7 milioane de metri cubi, și Franța, cu 4.5 milioane.

Spania, Belgia și Franța sunt destinații clasice pentru navele care transportă gaz lichefiat. Acesta este descărcat în terminale sofisticate, unde lichidul răcit este readus în stare gazoasă și trimis către centralele electrice.

Țările de Jos, Grecia, Portugalia, Finlanda, Italia și Suedia se află, de asemenea, printre statele enumerate de Global Witness drept consumatori de gaz natural lichefiat rusesc, arată datele de transport maritim puse la dispoziție de Kpler, o companie de analiză. 

Se estimează că 52% din exporturile totale de gaz natural lichefiat ale Rusiei în perioada ianuarie-iulie 2023 au fost către UE, spre deosebire de exporturile din aceeași perioadă înregistrate în 2021 - 39% și 2022 - 49%. 

Valoarea importurilor s-a ridicat la 5.29 miliarde de euro, potrivit Global Witness, o sumă care pune sub semnul întrebării eforturile blocului de a slăbi fondul de război al Kremlinului, care este susținut în mod fundamental de vânzările internaționale de combustibili fosili.

UE menajează importurile de gaz din Rusia

De la începutul războiului, UE a interzis importurile de cărbune rusesc și de petrol rusesc, dar le-a menajat în mod vizibil pe cele de gaz, arată euronews.

În timp ce fluxurile de gaze prin conducte au fost reduse dramatic, prin planurile naționale și dar și prin represaliile lui Vladimir Putin, cisternele de gaz lichefiat rusesc par să fie primite cu căldură în porturile europene.

"Achiziționarea de gaz rusesc are același impact precum cumpărarea de petrol rusesc. Ambele finanțează războiul din Ucraina, iar fiecare euro înseamnă mai multă vărsare de sânge. În timp ce țările europene dezaprobă războiul, ele bagă bani în buzunarele lui Putin", a declarat Jonathan Noronha-Gant, de la Global Witness.

Datele Eurostat confirmă cifrele furnizate de Global Witness pentru primul trimestru al anului 2023. Astfel, Rusia este al doilea cel mai mare furnizor de gaz lichefiat al UE, după Statele Unite, dar înaintea Qatarului, Algeriei, Norvegiei și Nigeriei.

Datele analizate de Bruegel, un think tank economic de la Bruxelles, nu arată nicio variație considerabilă a fluxurilor de gaz lichefiat rusesc, în ciuda multiplelor șarje de sancțiuni și a dovezilor tot mai numeroase privind posibile crime de război comise în Ucraina: UE a cumpărat 1,99 milioane de metri cubi de gaz lichefiat din Rusia în martie 2022, prima lună a invaziei, și 1,59 milioane de metri cubi în iulie 2023.

Comisia Europeană nu a oferit un punct de vedere în ceea ce privește achizițiile de gaz lichefiat din Rusia ale blocului comunitar.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...