UE exclude introducerea de controale la frontiere și recomandări generale de vaccinare la nivel comunitar din cauza mpox

Data publicării:
ECDC a avertizat că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox. Foto: Profimedia Images
ECDC a avertizat că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox. Foto: Profimedia Images

Autoritățile europene din domeniul sănătății exclud orice nouă măsură la nivelul blocului comunitar împotriva noii variante mpox, deoarece riscul pe care aceasta îl prezintă pentru populație este considerat în continuare „scăzut”, potrivit Euronews.

Nu este necesar să se impună controale la frontieră pentru a evita riscul de mpox sau să se inițieze vaccinarea împotriva virusului la nivelul întregului bloc, a concluzionat, luni, Comitetul pentru securitate sanitară al Comisiei Europene în urma unei reuniuni cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că, pentru moment, Comitetul pentru securitate sanitară (HSC) a convenit că nu este necesară actualizarea avizului privind vaccinarea împotriva mpox începând cu 2022, „și nici acest lucru nu ar trebui să fie considerat o urgență de sănătate publică în Europa, așa cum stau lucrurile”.

„Membrii HSC au convenit asupra importanței unei abordări strâns coordonate și asupra necesității de a continua să monitorizeze situația foarte îndeaproape”, a adăugat purtătorul de cuvânt după reuniune, care s-a desfășurat online și a inclus, de asemenea, participanți din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Centrului African de Control al Bolilor.

Recomandările de vaccinare sunt menținute pentru anumite grupuri

Pentru moment, recomandările de vaccinare sunt menținute pentru anumite grupuri, dar extinderea acestora la populația generală a fost exclusă pentru moment.

Scopul reuniunii a fost acela de a discuta evoluția situației mpox în Uniunea Europeană și eventuala necesitate de a lua măsuri comune suplimentare, cum ar fi recomandări de vaccinare pentru populația generală sau supravegherea la frontieră a călătorilor din zonele cu risc ridicat, măsuri care au fost excluse în urma reuniunii.

Reuniunea a avut loc după ce săptămâna trecută mpox a fost declarată o urgență de sănătate globală de către OMS, pe măsură ce un focar se extinde în Republica Democratică Congo (RDC) și în țările africane învecinate.

A doua oară când se declară urgență globală în legătură cu virusul

Deoarece primul caz uman a fost raportat în 1970, virusul este acum endemic în țările din Africa centrală și de vest. Aceasta este a doua oară când a fost declarată o urgență globală de sănătate în legătură cu virusul, prima dată fiind în 2022, după o epidemie globală în țări care nu raportaseră anterior cazuri, cum ar fi Europa.

De data aceasta, epidemia este cauzată de subtipul de virus cunoscut sub numele de „clada I”, care este considerat a provoca boli mai grave.

Ca urmare a ultimelor raportări, unele țări consolidează supravegherea și inițiază campanii de informare a publicului.

Monica García, ministrul spaniol al Sănătății, a declarat într-o postare pe X în urma reuniunii că, deși nu pune în aplicare nicio măsură la frontiere, guvernul spaniol va colabora cu autoritățile aeroportuare și companiile aeriene pentru a spori informațiile disponibile pentru persoanele care călătoresc în Spania.

Foarte probabil ca Europa să înregistreze mai multe cazuri

Săptămâna trecută, ECDC a avertizat că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox din cauza răspândirii virusului în mai multe țări africane. Cu toate acestea, acesta a evaluat impactul ca fiind scăzut în Europa și a recomandat „niveluri ridicate de planificare a pregătirii și activități de sensibilizare” pentru a gestiona cazurile care ajung în regiune.

Acestea includ supravegherea eficientă, testarea și urmărirea contactelor pentru detectarea cazurilor de mpox în Europa.

Agenția de sănătate avertizează că variola se transmite oamenilor prin contact strâns cu animale sau persoane infectate sau prin atingerea de materiale contaminate cu virusul. Acesta pătrunde în organism prin leziuni sau răni (adesea invizibile) ale pielii sau ale mucoasei. Poate fi transmisă de la o persoană la alta în timpul contactului sexual, iar riscul de infectare crește după expunerea sexuală.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville