Ucrainenii recâștigă teren lângă Pokrovsk, oraș apărat de 5 linii defensive. Căderea sa ar fi „o catastrofă operațională” pentru Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian artillerymen fire multiple rocket launcher in Donetsk region
Artileriști ucraineni în zona Pokrovsk, regiunea Donețk. Foto. Profimedia Images

Forțele ucrainene au reușit să recâștige recent câteva poziții în apropiere de localitatea Pokrovsk, care în prezent e protejată de cinci linii de apărare, informează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în cel mai recent raport referitor la situația războiului din Ucraina. Localitatea este un centru vital de aprovizionare și logisitică pentru trupele ucrainene aflate în regiunea Donețk, iar căderea acestui oraș ar putea duce la o veritabilă „catastrofă operațională” pentru Ucraina, conform unui grup ucrainean de analize militare legate de eveoluția frontului ucrainean.

„Imagini geolocalizate publicate pe 2 septembrie indică faptul că forțele ucrainene au recâștigat poziții la sud-vest de Novohrodivka (sud-est de Pokrovsk), iar Statul Major al armatei ucrainene a raportat că forțele ruse de pe axa Pokrovsk își concentrează în prezent atacurile în apropiere de Novohrodivka”, se arată în analiza ISW.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Novohrodivka e localitatea în care la sfârșitul lunii august au fost geolocalizate unități ruse de infanterie, ceea ce a provocat îngrijorări legate de faptul că trupele Moscovei reușiseră deja să străpungă prima linie de fortificații de pe axa Pokrovsk.

Concomitent, observatorii și analiștii militari ucraineni citați de ISW precizează că forțele Kievului continuă să reziste în localitatea Marinivka (sud de Pokrovsk), ceea ce împiedică forțele ruse să avasnseze la sud-est de Pokrovsk.

Șeful administrației locale din Pokrovsk, Serhii Dobriak, a declarat că ucrainenii au construit cinci linii defensive în „raionul” Pokrovsk, iar forțele ucrainene își continuă eforturile de a întări și mai mult actualele poziții.

Analiștii și experții militari - inclusiv cei ucraineni - admit că  Ucraina se află în prezent, în regiunea Donețk, într-un moment critic în zona frontului de la Pokrovsk: rușii avansează aici de câteva luni, încet dar sigur, cu scopul de a impune prin forță anexarea ilegală a acestei regiuni pe care Putin se chinuie să o cucerească deja de doi ani.

Militarii Federației Ruse țintesc orașul Pokrovsk, un important nod rutier și logistic vital pentru aprovizionarea forțelor ucrainene din întreaga regiune.

Pokrovsk, care avea o populație de 60.000 de oameni înainte de conflict, se află la vest de Avdiivka la o intersecție majoră de drumuri și căi ferate, ceea ce tranformă această localitate într-un important nod logistic folosit pentru aprovizionarea forțelor ucrainene din întreaga regiune situată între Vuhledar și până în nordul oblastului Donețk. Capturarea lui de către ruși ar putea duce la tăierea aprovizionării trupelor ucrainene din regiune, aflate în risc de încercuire, în cazul în care rușii reușesc spargerea frontului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...