Ucraina pariază pe India pentru obținerea unui acord de pace cu Putin. De ce este premierul Modi cea mai bună speranță a lui Zelenski

Data publicării:
zelenski modi si putin
Colaj foto: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Narendra Modi, premierul Indiei și Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina și-a găsit intermediarul favorit pentru a ajuta la încheierea războiului cu Rusia: premierul indian Narendra Modi. Ca parte a unei relații diplomatice înfloritoare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni seară la New York cu Modi, întâlnire în timpul căreia cei doi lideri și anturajul lor au discutat calea către un acord de pace cu Putin, scrie POLITICO.

Un oficial ucrainean de rang înalt a confirmat, sub anonimat, că India este marea speranță a Kievului de a ajunge la un pact de pace cu care să poată trăi.

Potrivit oficialului, Modi a fost clar în discuțiile de vară cu Kievul că – în timp ce Ucraina va trebui inevitabil să facă compromisuri cu privire la unele lucruri pentru a pune capăt atacului Moscovei – orice propunere de a pune capăt războiului nu ar trebui să includă cedarea teritoriului Rusiei.

Modi, în ochii Kievului, a parcurs un drum lung într-un timp scurt

Când a vizitat Moscova în iulie și l-a îmbrățișat cu căldură pe președintele rus Vladimir Putin, răspunsul de la Kiev a fost usturator. Zelenski a numit îmbrățișarea – în aceeași zi în care o rachetă rusă a ucis zeci de ucraineni – „o mare dezamăgire și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”.

Dar, de atunci, Ucraina a ajuns să considere din ce în ce mai mult India – cea mai populată națiune din lume, care a promovat de multă vreme nealinierea în relațiile sale externe – ca intermediarul său ideal în relațiile cu Kremlinul.

În timp ce New Delhi s-a abținut în mod constant să condamne invazia Rusiei în Ucraina, Modi a vorbit în sprijinul respectării suveranității și integrității teritoriale și a punerii capăt războiului. La șase săptămâni după ce călătoria sa la Moscova a stârnit crizele ucrainene, Modi a călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski. El a promis că va fi un „prieten” al Kievului și va ajuta la încheierea unui acord de pace.

India poate fi singurul jucător puternic global care poate intra în papucii acestui rol, sau cel puțin singurul capabil să se înfățișeze în mod credibil ca o parte neutră atât la Moscova, cât și la Kiev.

Elveția și Austria s-au alăturat UE prin sancțiuni împotriva Rusiei. (Un summit de pace la stațiunea Bürgenstock din centrul Elveției în iunie nu a avut niciun participant de la Kremlin). Relațiile dintre Washington și Moscova sunt profund glaciare.

Eforturile de a negocia pacea din partea unor țări precum Arabia Saudită au căzut, în timp ce China a fost acuzată că a ajutat în mod activ efortul de război al Moscovei, iar Zelenski a criticat chiar luna aceasta guvernul Braziliei pentru că „a luat partea Rusiei”.

Suntem o țară care poate vorbi deschis cu rușii despre această problemă [ucraineană]”, a declarat ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar în timpul unei vizite în Malaezia în martie.

Putin a confirmat că India este un partener BRICS de încredere

Putin a confirmat acest lucru la începutul acestei luni, spunând că are „încredere” și în India, China și Brazilia, țări membre ale grupului BRICS, pentru a servi ca intermediari cu Ucraina.

Într-o vizită în Germania la începutul acestei luni, Jaishankar a declarat că India este „preocupată și angajată” în încercarea de a găsi o modalitate de a pune capăt războiului și a confirmat că „s-au făcut sugestii” ca India să găzduiască propriul summit de pace. Orice astfel de discuții ar trebui să includă Rusia, a adăugat el, eliminând ideea unei conferințe de pace în stil elvețian, care nu a avut contribuții din partea Kremlinului.

Zelenski a respins multă vreme orice propunere care include ca Ucraina să cedeze teren și a atacat cu furie un plan de pace în șase puncte al Chinei și Braziliei, care nu menționa păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei.

India nu a fost implicată în acest plan.

Luna aceasta, la Berlin, Jaishankar nu a spus dacă India plănuia să-și prezinte propria propunere de pace. Dar speranțele sunt mari la Kiev că New Delhi va intensifica în viitor.

Pot spune că India este un partener de încredere pentru Ucraina și este o forță globală care poate influența dinamica și cursul evenimentelor din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Heorhii Tykhyi, pentru POLITICO. „Și vrem să vedem participarea Indiei la procesul de a găsi formula de pace, deoarece India poate face diferența.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum slăbești. doar verificând o etichetă la raft? Ce conține aceasta și de când va fi introdusă?
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Cum arată la 65 de ani George din Seinfeld. Jason Alexander, aproape de nerecunoscut, într-o zi obișnuită în...
UTV
Cum a convins-o Mihai Bendeac pe Loredana sa apara in filmul lui, Casatoria