Ucraina neagă afirmaţiile Belarusului despre plasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună: Zona rămâne o amenințare

Data publicării:
soldat ucrainean
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Rusia a descris luni drept un motiv de îngrijorare informaţia transmisă de armata din Belarus conform căreia Ucraina deplasează trupe şi echipamente militare în provincia Jitomir, situată la graniţa comună dintre Belarus şi Ucraina. Garda de frontieră ucraineană neagă aceste informații și le prezintă drept o „operaţiune informaţională” desfăşurată de Minsk cu sprijinul Moscovei, precizând că Ucraina menţine acolo numărul necesar de forţe pentru a preveni orice provocare. 

Şeful Statului Major al armatei belaruse, generalul Pavel Muraveiko, a declarat sâmbătă că situaţia la frontiera cu Ucraina este „destul de complicată" şi „se schimbă în fiecare zi, nu în mai bine". „Am observat în ultimele săptămâni o activitate pentru moment nefondată şi de neînţeles în apropierea frontierelor noastre", a completat generalul belarus, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres. 

Prin urmare, a precizat acesta, armata belarusă a deplasat forţe suplimentare la frontieră pentru a consolida acolo dispozitivul cu efective de trupe şi artilerie.

Săptămâna trecută, potrivit autorităţilor de la Minsk, a fost doborâtă o dronă de recunoaştere de tip cvadricopter care trecuse graniţa dinspre Ucraina „pentru a colecta informaţii despre infrastructura graniţei belaruse".

Relatările despre consolidarea trupelor ucrainene la graniţa cu Belarus „provoacă preocupare nu doar la Minsk, ci şi la Moscova. Întrucât suntem cu adevărat parteneri şi aliaţi", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a amintit că Belarus face parte din Uniunea Statală cu Rusia şi că aceste două ţări au „formate speciale" de dialog între instituţiile lor, inclusiv între serviciile secrete.

Garda de frontieră ucraineană a negat relatările conform cărora îşi consolidează trupele la graniţa belarusă. „Nu este prima dată când Belarusul oferă informaţii despre Ucraina descriind o ameninţare (...) Acesta este încă o parte din operaţiunea informaţională desfăşurată de Belarus cu sprijinul Rusiei", a spus la televiziunea publică ucraineană purtătorul de cuvânt al gărzii de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko.

Zona de graniţă cu Belarus rămâne o „ameninţare" şi Ucraina menţine acolo numărul necesar de forţe pentru a preveni orice provocare, a adăugat ofiţerul ucrainean.

Deşi există în continuare trupe ruse pe teritoriul belarus, Kievul estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022.

Atunci, sub acoperirea unor exerciţii militare, trupele ruse trimise în Belarus au atacat partea de nord a Ucrainei şi au ajuns până la periferia Kievului, de unde, în urma pierderilor suferite în lupte şi a dificultăţilor logistice, s-au retras o lună mai târziu, după ce Moscova a decis să-şi axeze campania militară pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piramidele din România, paradisul neobișnuit și spectaculos de care turiștii nu au aflat. E unic în țara...
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
De ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Percepția de situație scapătă de sub control, umilința în fața...
Newsweek
Cine sunt pensionarii a căror pensie va fi recalculată anual? Câți ani de muncă au?
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori, în vestiarul de la Munchen, după meciul cu Olanda de la Euro 2024. Au făcut...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Chet, fiul lui Tom Hanks, adevărul despre dependența de droguri: „Este ceva groaznic. Te mănâncă de viu”. Cum...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud