Ucraina are nevoie disperată de ajutor străin, iar trei țări europene au răspuns deja

Data publicării:
Frontul din Ucraina
Ofensiva din Kursk a monopolizat o prea mare parte din capacitatea ucraineană de luptă. Foto: Profimedia

În cadrul conflictului actual din Ucraina, un comandant ucrainean de brigadă de artilerie din estul țării a dezvăluit recent pentru Financial Times că realocarea resurselor militare ucrainene către nord, în special către regiunea rusă Kursk, a contribuit la avansul forțelor ruse în regiunea Donețk. Această decizie strategică, deși necesară pentru anumite operațiuni ofensive, a avut un impact asupra apărării liniilor frontului ucrainean.

Potrivit comandantului, trupele sale sunt acum forțate să raționalizeze muniția pentru armele lor, o situație care nu s-a mai produs de când ajutorul militar american pentru Ucraina a fost suspendat de Congres. Lipsa de muniție se datorează în parte realocării acesteia către operațiunea Kursk, lăsând forțele ucrainene din estul țării subechipate pentru a rezista ofensivelor rusești, scrie ArmyRecognition.

Chiar înainte de începerea operațiunii Kursk, apărarea din regiunea Donețk dădea deja semne de slăbiciune, indică surse militare. De atunci, forțele rusești au continuat să străpungă liniile ucrainene, capturând sate și orașe, aducând Moscova mai aproape de obiectivul său de a deține controlul deplin asupra regiunii Donețk.

Operațiunea Kursk

Operațiunea Kursk, care a implicat mobilizarea a peste 10.000 de soldați ucraineni, inclusiv trupe de elită și brigăzi mecanizate, a necesitat redistribuirea de forțe din estul Ucrainei. Această redistribuire a inclus unități destinate inițial să consolideze apărarea și să ofere ajutor trupelor de pe fronturile Donețk și Harkov. Cu toate acestea, trupele rămase în aceste regiuni au rămas fără întăriri adecvate și fără rotații regulate, ceea ce le-a sporit oboseala și le-a redus eficiența pe câmpul de luptă.

Pierderile de echipamente militare în timpul operațiunii Kursk au fost, de asemenea, semnificative pentru Ucraina, cu 51 de echipamente distruse, inclusiv vehicule furnizate de Germania și Statele Unite. În comparație, Rusia ar fi pierdut 27 de piese de echipament militar.

A fost nevoie de un nou ajutor militar, iar acesta, se pare a și venit.

Noi pachete de ajutor

Între 19 și 20 august 2024, trei țări europene au anunțat noi pachete de ajutor pentru Ucraina.

La 19 august, guvernul danez a anunțat un nou program de ajutor militar în valoare de 115 milioane de dolari pentru Ucraina. Acest program urmărește să răspundă nevoilor de apărare pe termen scurt și lung ale Ucrainei. Fondurile vor fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente militare noi de la industria de apărare a Ucrainei și de la partenerii internaționali. Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat că Danemarca face un nou pas cu cel de-al 20-lea pachet de ajutor militar, care va oferi Ucrainei echipamente militare extrem de necesare pentru a face diferența în fața războiului agresiv al Rusiei.

La 19 august, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buchner, a declarat că Germania va furniza Ucrainei, până la sfârșitul anului, încă patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T de diferite raze de acțiune. În plus față de sistemele IRIS-T, Germania va livra, de asemenea, 10 tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, 16 obuziere autopropulsate, 10 tancuri de luptă principale Leopard, drone și mii de proiectile de artilerie și muniție pentru tancuri. De asemenea, Buchner a menționat că, în 2025, Germania va livra 20 de obuziere autopropulsate, 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, 37 de tancuri de luptă principale Leopard, cinci tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, șase sisteme IRIS-T suplimentare și mii de obuze de artilerie și muniții suplimentare.

La 20 august, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a anunțat că Republica Cehă va utiliza o parte din veniturile provenite din activele rusești înghețate în UE pentru a achiziționa muniție de calibru mare pentru Kiev. Țările europene dețin aproximativ două treimi din cele 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești înghețate după izbucnirea războiului la scară largă. Deși ezită să confiște în mod direct activele, UE a elaborat un plan de utilizare a profiturilor excepționale pentru a finanța reconstrucția și nevoile de apărare ale Ucrainei.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
„Nu în viața asta!”. Kate Winslet a refuzat să-și acopere „colăceii”, după ce i s-a sugerat acest lucru pe...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
10.000 lei amendă pentru proprietarii de apartamente care își supără vecinii. Ce nu au voie să facă?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...