Live Text Armata ucraineană câștigă teren în Soledar, oraș puternic atacat de ruși. „Gara și mina sunt ale noastre"

Data actualizării: Data publicării:
lansator rachete ucraina soledar
Lansator de rachete ucrainean BM-21'Grad' 122mm trage dinspre periferia orașului Soledar. Foto: Profimedia Images

Luptele pentru controlul orașului Soledar, în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, continuă cu intensitate maximă. Ucrainenii au adus mai multe unități pentru apărarea orașului, iar Statul Major General al Ucrainei anunță o lovitură importantă dată trupelor ruse care încearcă să ocupe Soledarul: peste 100 de soldați ruși au fost eliminați în urma unei acțiuni coordonate a forțelor ucrainene. Fotografii din satelit cu orașul pe timp de pace și după asaltul Rusiei arată proporțiile dezastrului.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Armata ucraineană spune că efectuează contraatacuri în Soledar

ACTUALIZARE 20:40 Armata ucraineană a anunțat joi că efectuează contraatacuri în Soledar, orașul din estul țării care a fost lovit puternic de bombardamentele rușilor, transmite CNN.

„După câteva zile de retragere, am făcut chiar și un mic avans”, a spus Brigada 46 Aeromobilă a Ucrainei pe Telegram. „Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina”.

Rusia încearcă să încercuiască împrejurimile din Bahmut folosind atât mercenari Wagner cât și personal militar obișnuit, spune Hanna Maliar, adjunctul ministrului apărării de la Kiev, pe Telegram.

„Soldații noștri își mențin cu curaj pozițiile și induc numeroase pierderi inamicului”, a spus aceasta.

Orașul Soledar, o țintă a rușilor încă din luna mai, este important pentru că este un punct de trecere în drumul său anevoios către vestul țării. Moscova s-a chinuit luni de zile să atace Bahmut din est. Dacă ar captura Soledar, forțele ruse ar putea cel puțin să abordeze orașul dintr-o direcție diferită.

Ucraineii spun că au ucis aproximativ 100 de soldați Wanger în Soledar

ACTUALIZARE 17:28 Oficiali ucraineni mai afirmă, potrivit agenţiei EFE şi postului CNN, că trupele ucrainene au detectat o „concentrare a inamicului” în apropiere de Soledar şi au atacat-o cu mortiere şi lansatoare multiple de rachete, ucigând circa 100 de combatanţi ai unităţii paramilitare ruse Wagner.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sute de civili sunt încă în Soledar

ACTUALIZARE 17:20 Potrivit Kievului, din cei circa 10.000 de locuitori ai localităţii Soledar au mai rămas acolo doar puţin peste 500, în general persoane vârstnice, iar oraşul este aproape distrus în urma luptelor. Cunoscut odată pentru minele de sare, acest oraş se află la circa 15 kilometri nord-est de localitatea Bahmut pe care trupele ruse încearcă de multe luni să o captureze, dar fără succes.

Jeff Beck, One of the Guitar Masters of the Rock Era, Dies at 78 **FILE PHOTOS**
Orașul Soledar văzut din satelit, înainte și după atacul rușilor. Străzi întregi de case au fost făcute una cu pământul. Foto: Maxar Technologies / Profimedia

„Sunt bătălii aprige” în Soledar, spun ucrainenii. Kremlinul spune că „în multe zone” din Soledar au loc încă operațiuni ofensive

ACTUALIZARE 16:40 Micul oraș minier Soledar, din estul Ucrainei, este încă scena unor „bătălii aprige”, spune un oficial ucrainean din Statul Major. 

„Se dau bătălii intense, este oarecum nepotrivit să estimăm în termeni procentuali ce parte a oraşului controlăm noi şi ce parte încearcă să controleze inamicul”, a spus comandantul secund al Direcţiei Principale de Operaţiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigadă Oleksii Gromov.

La rândul ei, ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a descris drept „dificilă” situaţia la Soledar. „Luptele cele mai crâncene şi cele mai violente continuă astăzi în zona Soledar”, însă „în pofida unei situaţii dificile soldaţii ucraineni luptă fără răgaz”, a spus ea la o conferinţă de presă.

De partea cealaltă, autorităţile instalate de Rusia în provincia ucraineană Doneţk susţin că în oraşul Soledar mai sunt doar „mici buzunare de rezistenţă” ucrainene. „Periferia de vest a Soledarului este deja complet sub controlul nostru”, a spus presei ruse colonelul Andrei Baievski, membru al parlamentului autoproclamatei republici Doneţk.

Acesta a explicat că, pentru trupele ruse, este foarte important să captureze oraşul Soledar întrucât aceasta le-ar permite „să dezvolte atacul asupra (oraşului) Bahmut dinspre nord şi să taie complet rutele de aprovizionare ale armatei ucrainene dinspre Siversk”.

Despre luptele din Soledar a vorbit joi și purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „S-a depus un efort uriaș în Soledar. Au loc operațiuni eroice acolo, dar multe lupte rămân încă de dus”, a spus Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Militar rus, condamnat și trimis cinci ani în lagăr pentru că a refuzat ”să participe la operaţiunea militară specială” în Ucraina

ACTUALIZARE 16:30 Militarul, angajat pe bază de contract, a refuzat să participe în februarie la ”operațiunea specială” declanșată de Vladimir Putin în Ucraina și nu s-a prezentat la serviciu. A fost găsit după câteva luni și judecat de un tribunal militar. Militarul de 24 de ani a fost condamnat la 5 ani de lagăr, informează joi AFP, citând surse judiciare.

Nedorind "să participe la operaţiunea militară specială" rusă declanşată în Ucraina în februarie anul trecut, Marsel Kandarov, 24 de ani, nu s-a prezentat la locul său de serviciu, a precizat joi, într-un comunicat, serviciul de presă unificat al tribunalelor din Başkortostan.

În septembrie, el a fost "găsit" de forţele de ordine, potrivit aceleiaşi surse. El a fost declarat vinovat de eschivare de la serviciul său militar vreme de peste o lună în timpul unei perioade de mobilizare şi a fost condamnat la cinci ani de detenţie într-un lagăr penitenciar, precizează comunicatul.

Cum încearcă Rusia să-și acopere pierderile grave din războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 15:54 Rusia are de gând să crească vârsta maximă de recrutare începând din primăvară, de la 27 la 30 de ani, a declarat deputatul rus Andrei Kartapolov, joi într-o declarație preluată de Reuters.

Putin a susţinut, în decembrie, propunerea ministerului apărării de modificare a intervalului de vârstă pentru recrutare, de la 18-27 de ani la 21-30 de ani, însă potrivit lui Kartapolov limita minimă va creşte doar după o perioadă de tranziţie de 1-3 ani.

Rusia spune că Suedia ”are ceva de ascuns” despre exploziile de la Nord Stream

ACTUALIZARE 14:30 Suedia și Danemarca au respins propunerea Rusiei privind participarea procurorilor ruși la anchetarea exploziilor de la gazoductele Nord Stream de anul trecut. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova a declarat joi că decizia Suediei este ”derutantă” și a sugerat că ”ascunde ceva” legat de incidentele din septembrie 2022, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că refuzul Suediei de a colabora cu procurori ruşi a fost 'derutant' şi a spus că Moscova are dreptul să cunoască detaliile anchetei privind exploziile, produse în septembrie trecut.

Oficial ucrainean: „Rusia trimite mii de cetăţeni ai săi la abator”

ACTUALIZARE 14:16 Rusia îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele ucrainene rezistă în luptele înverşunate care se dau în şi în jurul oraşul Soledar (estul Ucrainei), a declarat joi ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250, câte erau acum o săptămână, la 280, în prezent, a indicat responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă, în timp ce Moscova încearcă să obţină „iniţiativă strategică”.

„Luptele cele mai înverşunate şi mai violente continuă şi astăzi în zona Soledar”, a spus Maliar, adăugând că „ei (ruşii) calcă peste propriile lor cadavre”.

„Rusia trimite mii de cetăţeni ai săi la abator, dar noi rezistăm”, mai spune responsabila de la Kiev, potrivit căreia, „în pofida unei situaţii dificile, soldaţii ucraineni se bat fără încetare”.

„Periferiile oraşului (Soledar) sunt presărate cu corpurile soldaţilor ucişi ai lui (Vladimir) Putin”, a mai spus ea, omagiind „rezilienţa şi eroismul” forţelor ucrainene angajate în această bătălie violentă care durează de mai multe luni.

Un alt înalt responsabil militar, generalul de brigadă Oleksii Gromov, declarase anterior că situaţia militară din Ucraina este în continuare „dificilă”, cu cele mai grele lupte pe frontul de est.

Forţele ruse încearcă să taie liniile ucrainene şi să încercuiască trupele ucrainene, a spus acesta într-o conferinţă de presă.

Gromov a mai spus că pericolul unui atac lansat dinspre Belarus, aliatul Rusiei din nordul Ucrainei, va rămâne pe tot parcursul anului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase miercuri seara că luptele continuă la Soledar, un mic oraş de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, în prezent complet distrus, şi că frontul în regiune „rezistă”.

Rusia încearcă din vară să cucerească această zonă din regiunea Doneţk (est), după mai multe eşecuri majore umilitoare, care l-au făcut pe Vladimir Putin să declare o mobilizare parţială a sute de mii de rezervişti şi să lanseze o campanie de lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Fără să ofere cifre concrete, Hanna Maliar a indicat joi că trupele ruse care luptă la Soledar - în mare parte mercenari din grupul paramilitar Wagner - „suferă pierderi grele”, „încercând fără succes să spargă apărarea noastră”.

Kievul nu a prezentat public cifrele soldaţilor săi ucişi sau răniţi în luptele de la Soledar şi Bahmut, marele oraş din zonă, dar Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a menţionat miercuri 'pierderi semnificative' într-un interviu pentru AFP.

CNN: Ce se ascunde în spatele remanierii conducerii militare a Rusiei în Ucraina

ACTUALIZARE 13:35 Unii analiști consideră că această mișcare poate fi o încercare a ministerului de a exercita un control mai strict asupra campaniei înainte de câteva luni critice, în care restul forței de rezervă mobilizate în toamna anului 2022 va fi desfășurată după antrenament, notează CNN.

Un analist militar rus, care scrie pe blog sub pseudonimul "Rybar" și are peste un milion de urmăritori pe Telegram, nu se așteaptă ca remanierea să aibă succes - sugerând că speră la "un miracol în a 11-a lună a operațiunii speciale".

La rândul său, istoricul Mark Galeotti, într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter, amintește că, chiar dacă Kremlinul a motivat măsura anunțată miercuri prin creșterea „statutului operațiunii militare speciale”, decizia reprezintă în fapt o retrogradare pentru Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, pe care Putin îl numise la comanda forțelor de invazie la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Galeotti afirmă de asemenea că pentru Gherasimov numirea în fruntea forțelor de invazie reprezintă „cel mai otrăvit dintre pocale”, el fiind acum direct responsabil de succesul „operațiunii militare speciale” în contextul în care Putin are probabil din nou așteptări nerealiste privind succesul unor potențiale ofensive din primăvară.

„Este destul de clar că vor fi ofensive la primăvară - pentru asta sunt ținuți cei 150.000 de recruți care încă n-au fost aruncați în luptă. 150.000 de trupe noi, chiar dacă sunt de proastă calitate, vor face o diferență dar suspectez că nu una suficientă pentru Putin”, afirmă istoricul.

Acesta spune că forțele rusești ar putea avansa în unele zone ale frontului, fără a obține însă vreo victorie decisivă, amintind totodată că ucrainenii vor dori și ei să lanseze o ofensivă în primăvară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imagini din satelit. Cum arată un câmp bombardat din apropiere de Bahmut

ACTUALIZARE 13:20 Bătălia de peste cinci luni pentru micul oraș Bahmut din estul Ucrainei a durat atât de mult timp și a provocat atât de multe morți și distrugeri încât, chiar dacă Rusia va învinge, va fi o victorie cu un cost mare, spun experții militari, conform analize făcute de Reuters. La rândul lor, analiștii Institutului pentru Studiul Războiului din Washington au transmis la finalul anului trecut că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut. Separat, ministerul britanic al Apărării a transmis săptămâna aceasta că trupele rusești probabil că au acum controlul asupra celei mai mari părți a orașului Soledar, dar orașul Bahmut (din apropiere) nu va putea fi cucerit prea curând, deoarece forțele ucrainene mențin linii defensive stabile și stratificate și controlul asupra rutelor de aprovizionare.

Blocuri de apartamente distruse, soldați grav răniți, tranșee pline de noroi și civili care se ascund în pivnițe sub bombardamente neîncetate au devenit scene familiare în Bahmut și în jurul acestuia din regiunea Donețk de când au început luptele.

Obținerea controlului asupra orașului, cu o populație de 70-80.000 de locuitori înainte de război, care s-a redus la aproape 10.000 de locuitori, ar putea oferi Rusiei o fereastră pentru a avansa spre două orașe mai mari: Kramatorsk și Sloviansk. De asemenea, lăsa Ucraina fără o intersecție utilă de drumuri și linii de aprovizionare feroviară. Dar, cu lupte aprige acolo de la 1 august și bombardamente rusești din luna mai, o mare parte din micuțul oraș Bahmut este avariat, în timp ce forțele ucrainene din vest au avut suficient timp să construiască linii defensive în apropiere pentru a se retrage.

profimedia-0749107022
Imagine din satelit făcută pe 4 ianuarie 2023 de Maxar Technologies, care arată clădiri de apartamente și cratere distruse în Bakhmut. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

„Bucătarul lui Putin” anunță că a găsit cadavrul unuia dintre britanicii voluntari dispăruți în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 13:00 Grupul rus de mercenari Wagner a anunțat că a descoperit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari britanici care au dispărut în estul Ucrainei pe parcursul weekend-ului, scrie The Moscow Times. Șeful mercenarilor lui Putin, Evgeni Prigojin a publicat fotografii cu pașapoartele celor doi britanici – Andrew Bagshaw, în vârstă de 48 de ani, și Christopher Parry, de 28 de ani.

„Astăzi, cadavrul unuia dintre ei a fost descoperit”, a transmis Concord, firma lui Prigojin, adăugând și că ambele pașapoarte au fost găsite pe trupul neînsuflețit. Totuși, Concord nu a precizat care dintre cei doi este britanicul găsit mort.

Bagshaw și Parry au fost dați dispăruți, sâmbătă, la o zi după ce plecaseră din Kramatorsk, în regiunea Donețk, spre Soledar, acolo unde se poartă lupte grele între ucraineni și invadatori.

christopher-parry-ucraina2
Voluntarul Christopher Parry, în Ucraina, cu o fată dintr-o familie pe care a evacuat-o de pe linia frontului. Foto: Profimedia Images

Unde și-au mutat afacerile ucrainenii după invazia Rusiei

ACTUALIZARE 12:40 Ucrainenii au fost responsabili pentru 45% dintre toate noile companii străine care au demarat afaceri în Polonia anul trecut, arată un raport elaborat de Polish Economic Institute, informează Bloomberg.

Ca o dovadă a modului în care invazia rusească a transformat economiile din regiune, cetăţenii ucraineni au înregistrat 10.200 de societăţi comerciale cu o singură persoană şi 3.600 de companii cu capital ucrainean în Polonia, în perioada ianuarie-septembrie 2022. Ponderea acestor firme în numărul total de noi companii din Polonia a urcat până la 8,5% în luna septembrie, de la mai puţin de 1% înainte de invazia rusească.

Peste un milion de refugiaţi ucraineni, în principal femei, s-au refugiat în Polonia după data de 24 februarie 2022, susţine centrul de reflexie Polish Economic Institute, citat de Agerpres.

Putin, scos din minți de vicepremierul Rusiei: „De ce faci pe prostul?”

ACTUALIZARE 11:30 Vladimir Putin a avut o ieșire nervoasă la adresa vicepremierului Denis Manturov, pe care l-a făcut „prost” în cadrul unei ședințe cu membrii guvernului. Nemulțumirea liderului de la Kremlin a plecat de la întârzierea unor contracte în domeniul aviației.

Vladimir Putin l-a întrebat pe vicepremierul Denis Manturov, miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului de Miniştri, despre stadiul de derulare a unor contracte în domeniul aviației.

Manturov, care este și ministrul al economiei și comerțului, a spus că acele contracte sunt în derulare, însă a fost întrerupt de Putin, care i-a reproșat că durează prea mult.

Statul Major General al Ucrainei: Peste 100 de ruși eliminați la Soledar

„Peste 100 de ocupanți ruși au fost eliminați în zona Soledar. Acest lucru a fost realizat prin efortul coordonat al soldaților de la Forțele pentru Operațiuni Speciale, artilerie și lansatoare de rachete”, a scris Statul Major al Ucrainei joi pe Twitter, unde a publicat și un video.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Think tank-ul american Institute for the Study of War afirmă că nici acum rușii nu au câștigat controlul total asupra Soledarului, așa cum pretind de două zile încoace.

Mai mult, chiar dacă ar cuceri orașul, acest lucru nu le-ar aduce un avantaj semnificativ în asaltul asupra Bahmut, aflat la circa 10 kilometri distanță.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile dezastrului: Soledar văzut din satelit, înainte și după

Compania de imagini satelitare Maxar a publicat fotografii din satelit cu orașul Soledar înainte și după asaltul trupelor ruse. 

Proporțiile dezastrului sunt greu de imaginat, străzi întregi de case fiind făcute una cu pământul.

Atât rușii, prin vocea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, cât și ucrainenii au spus că în oraș se duc lupte grele pentru fiecare casă, care, odată cucerită, poate cădea în mâinile taberei adverse în doar câteva ore.

soledar satelit profimedia-0749104322
Soledar văzut din satelit, 1 august 2022. Foto: Maxar Technologies / Profimedia
soledar satelit profimedia-0749106496
Același cadru din Soledar surprins din satelit pe 10 ianuarie 2023, după luptele care au loc în continuare în oraș. Foto: Maxar Technologies / Profimedia

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...