Live Text Zelenski vede primele rezultate „pozitive” ale contraofensivei. Putin spune că ucrainenii nu au „nicio șansă”

Data actualizării: Data publicării:
contraofensiva ucraineana
În ciuda limitelor privind cheltuielile pentru apărare, UE este un donator important de ajutor militar pentru Ucraina. Foto: Facebook/Ministerul ucrainean al Apărării
Din articol
Zelenski exclude orice negociere cu Moscova Secretarul de stat al SUA spune că nu există indicii că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare Putin: Zelenski este „o rușine pentru poporul evreu” Cel puțin 23 de persoane rănite în Herson, după ce rachetele rușilor au lovit o unitate medicală, un supermarket și o grădiniță Putin spune că sancțiunile occidentale nu au reușit să izoleze Rusia Putin spune că ucrainenii nu au „nicio șansă” cu contraofensiva. Zelenski: Rezultatele sunt „în general pozitive” Rusia recunoaște timid că pierde teritoriu în sudul Ucrainei Danemarca speră să înceapă instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 înainte de sfârşitul verii Primarul Kievului: Nu au fost pagube în urma atacurilor rusești asupra capitalei Ucrainei Liderii africani au fost duși în adăposturi antiaeriene, în timp ce capitala Kiev este bombardată Kremlinul susține că Putin este deschis unei soluții care să pună capăt războului din Ucraina Atac cu rachete asupra capitalei Kiev Alerte de raid aerian în Kiev SUA spune că Ucraina poate recupera echipamentele avariate și le poate readuce în luptă Putin vrea să meargă în Turcia, în ciuda mandatului de arestare pe numele său. Care sunt șansele de a fi reținut VIDEO Președintele Africii de Sud, unul dintre prietenii lui Putin, a venit în vizită la Kiev și se va întâlni cu Zelenski Ucraina trimite zeci de piloți în SUA să se antreneze pe F-16  Zelenski: În dictaturi precum cea a Rusiei, banii reprezintă cea mai mare valoare Soldații ruși vor primi bonusuri pentru distrugerea tancurilor furnizate de NATO Ucraina acuză Rusia că a răpit 150 de copii din Lugansk  Guvernatorul din Herson, instalat în funcţie de Rusia, susţine că a fost ţinta unei încercări de asasinat Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Alertă de raid aerian în Kiev și bombardamente, vineri, în timpul vizitei președintelui Africii de Sud în Ucraina, relatează The Guardian. Delegația formată din lideri africani urmează să meargă și la Moscova pentru a discuta cu Putin. Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ucrainenii nu au „nicio șansă” să străpungă liniile de apărare rusești, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că armata sa înregistrează rezultate „în general pozitive”, deşi a admis că „este dificil”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski exclude orice negociere cu Moscova

ACTUALIZARE 22:55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou orice negociere cu Rusia, declaraţie făcută vineri după o întâlnire cu lideri africani veniţi să încerce o mediere între Kiev şi Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi am spus clar în timpul întâlnirii noastre (cu delegaţia africană) ca a permite orice negociere cu Rusia acum, când ocupantul se află pe pământul nostru, înseamnă să îngheţe războiul, să îngheţe durerea şi suferinţa”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu lideri africani, exprimându-şi dorinţa pentru organizarea unui summit Ucraina-Africa în vederea dezvoltării relaţiilor cu continentul african.

Înainte de a lansa invadarea Ucrainei în februarie 2022, „Rusia a încercat multă vreme să înşele toată pe lumea cu (acordurile de pace) de la Minsk”, încheiate pentru a încerca să soluţioneze conflictul cu separatiştii susţinuţi de Moscova în estul Ucrainei şi de care Rusia s-a servit pentru a pregăti o noua ofensivă împotriva vecinului său, a acuzat Zelenski.

„Este clar că Rusia încearcă din nou să-şi folosească vechea tactică de înşelăciune. Dar Rusia nu va mai reuşi să înşele lumea. Nu îi vom oferi o a doua şansă”, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a lansat, vineri, la Kiev, un apel la „dezescaladare” Ucrainei şi Rusiei.

Secretarul de stat al SUA spune că nu există indicii că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare

ACTUALIZARE 22:45 Nu există indicii că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare, iar Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-şi ajusta propria postură nucleară, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken, citat de Reuters, potrivit News.ro.

Comentariile sale au fost făcute după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia ar putea „teoretic” să folosească arme nucleare dacă există o ameninţare la adresa integrităţii sale teritoriale sau a existenţei sale ca stat, dar deocamdată nu este cazul.

Citește continuarea AICI

Putin: Zelenski este „o rușine pentru poporul evreu”

ACTUALIZARE 22:30 Vladimir Putin l-a calificat vineri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care are origini evreiești, drept „o rușine pentru poporul evreu” și a acuzat din nouă că Ucraina se află în mâinile neonaziștilor, informează AFP și Reuters, preluate de news.ro.

„Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Şi ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul Forumul economic de la Sankt Petersburg, al cărui discurs a fost transmis în direct de televiziunea rusă.

Citește continuarea AICI

Cel puțin 23 de persoane rănite în Herson, după ce rachetele rușilor au lovit o unitate medicală, un supermarket și o grădiniță

ACTUALIZARE 19:20 Cel puțin 23 de persoane au fost rănite într-un atac „masiv” împotriva orașului Herson, din sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că rachetele au lovit trei zone diferite ale orașului, distrugând o unitate medicală, un supermarket și o grădiniță.

Printre cei răniți s-au numărat și trei copii, iar alte trei persoane au fost grav rănite.

Putin spune că sancțiunile occidentale nu au reușit să izoleze Rusia

ACTUALIZARE 18:30 Vladimir Putin a vorbit despre impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei țării sale. Multe state occidentale, inclusiv SUA, Canada, Marea Britanie și UE, au impus înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru persoanele din Rusia și au restricționat comerțul cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, transmite BBC.

Totuși, Putin a declarat în cadrul adunării că sancțiunile impuse Rusiei nu au reușit să o izoleze și că, în schimb, au dus la o „expansiune” a comerțului său cu „piețele viitorului”.

El a lăudat noile acorduri cu țări din Asia, Orientul Mijlociu și America Latină, numindu-le „parteneri de încredere și responsabili”.

Numindu-le „piețele viitorului”, el a țintit țările occidentale, afirmând că „sistemul internațional neocolonial a încetat să mai existe, în timp ce ordinea globală multipolară se consolidează”.

„Acesta este un proces inevitabil”, a mai spus el.

Putin spune că ucrainenii nu au „nicio șansă” cu contraofensiva. Zelenski: Rezultatele sunt „în general pozitive”

ACTUALIZARE 18:15 Preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat vineri "nicio şansă" de succes contraofensivei lansate de armata ucraineană pentru a împinge înapoi trupele ruse din teritoriile ucrainene ocupate, invocând faptul că trupele ruse şi-au construit linii defensive solide şi cele ucrainene înregistrează deja mari pierderi în efective şi echipamente după primele operaţiuni, despre care în schimb preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că au avut rezultate "în general pozitive", deşi a admis că "este dificil", relatează agenţiile AFP, EFE şi DPA, potrivit Agerpres.

Forţele ucrainene "şi-au folosit pretinsele rezerve strategice pentru a străpunge liniile defensive (ruse), pentru a şi le consolida pe ale lor şi a înainta. Niciunul dintre aceste obiective nu a fost atins", a descris Putin contraofensiva ucraineană lansată săptămâna trecută pe mai multe direcţii, în provincia Doneţk din estul Ucrainei, în provincia Zaporojie din sud-estul acestei ţări şi într-o zonă de la limita dintre aceste două provincii.

"Forţele armate ucrainene nu au nicio şansă acolo, nici în alte zone", crede liderul de la Kremlin, care a vorbit în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg. "Pierderile lor sunt foarte mari. Au un raport de 10 la 1 comparativ cu pierderile armatei ruse. Cât despre vehicule şi echipamente, vedem că pierd tot mai multe. Au pierdut 186 de tancuri şi 418 vehicule blindate", a susţinut preşedintele rus, adăugând că armata ucraineană a devenit complet dependentă de echipamentele militare occidentale.

De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat postului american NBC News, că un succes al contraofensivei armatei sale ar echivala cu înfrângerea armatei ruse.

"Lucrurile nu arată rău. Aş spune că (contraofensiva) este în general pozitivă, dar este dificil. Trupele noastre care sunt acum în prima linie a frontului se confruntă cu o rezistenţă foarte dură", a rezumat el situaţia, când a fost întrebat despre progresele contraofensivei.

Conform datelor prezentate de responsabilii militari ucraineni, bilanţul contraofensivei până în prezent este recucerirea mai multor sate şi recuperarea a circa 100 de kilometri pătraţi de teritoriu. În schimb, armata ucraineană a pierdut numeroase arme grele occidentale, inclusiv tancuri germane Leopard-2 şi mai ales blindate americane Bradley, dar o mare parte din trupele ucrainene pregătite pentru contraofensivă nu au fost încă angajate în lupte, astfel că o concluzie asupra desfăşurării ei poate fi prematură.

Rusia recunoaște timid că pierde teritoriu în sudul Ucrainei

ACTUALIZARE 14:22 Armata rusă a recunoscut, vineri, că se dau lupte pentru controlul localităţilor Rivnopil şi Urojaine, pe frontul de sud în Ucraina, recunoscând pentru prima oară cu jumătate de gură că trupele sale au dat înapoi.

Rusia, cu Vladimir Putin în frunte, susţine de la începutul contraofensivei ucrainene în primele zile ale lunii iunie că operaţiunea este un eşec şi că toate atacurile au fost respinse, în timp ce guvernul de la Kiev afirmă că a eliberat mai multe sate şi aproximativ 100 de kilometri pătraţi, în principal pe frontul de sud.

„În zona pungii de la Vremivka, luptele cele mai intense au loc în cartierele localităţilor Rivnopil şi Urojaine”, a transmis, vineri, ministerul rus al apărării, asigurând că a respins acolo cinci atacuri în ultimele 24 de ore cu ajutorul aviaţiei şi artileriei sale.

„O pungă” - termen militar - este o zonă aflată sub controlul unei forţe care avansează ca o protuberanţă într-un sector controlat de un inamic şi deci expus din mai multe părţi atacurilor.

Faptul că lupte au loc pentru aceste localităţi înseamnă că liniile ruseşti s-au retras cu câţiva kilometri spre sud şi spre est în jurul acestei zone expuse de la Vremivka, la marginea regiunilor Zaporojie şi Doneţk, ocupate parţial de Rusia.

Armata ucraineană a mai spus încă o dată, joi, că avansează, în ciuda „puternicei rezistenţe” a invadatorilor. Zona de la Vremivka este totuşi situată la peste 10 km nord de principalele linii fortificate ruseşti, constituite în special din tranşee şi capcane antitanc.

Un succes militar ucrainean de amploare în această regiune ar permite ruperea coridorului terestru care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Aceasta ar constitui un eşec major pentru Kremlin.

Potrivit analiştilor militari, Ucraina nu şi-a lansat încă grosul forţelor sale în contraofensivă şi testează încă în prezent frontul pentru a stabili punctele slabe.

Trupele ucrainene, care înaintează, se confruntă cu o „rezistenţă disperată” din partea forţelor ruse în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, a declarat vineri un comandant ucrainean de rang înalt, citat de Reuters.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat că situaţia din est este tensionată şi că Rusia îşi aduce cele mai bune divizii în sectorul Bahmut, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei.

„Continuăm să desfăşurăm acţiuni ofensive în direcţii separate, ocupând înălţimile dominante şi fâşiile de pădure cu scopul de a forţa treptat inamicul să iasă de la periferia oraşului Bahmut. Realizând asta, unităţile inamice opun o rezistenţă disperată”, a declarat Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Micul orăşel Bahmut, acum în ruine, din regiunea Doneţk, a cunoscut unele dintre cele mai aprige şi sângeroase lupte de când a început invazia rusească Armata ucraineana a declarat săptămâna trecută că a început să respingă forţele ruse în interiorul şi în jurul Bahmut.

Sîrski a spus că forţele ucrainene avansează, de asemenea, în sud. Guvernul ucrainean a transmis, joi, că a recâştigat controlul asupra a aproximativ 100 km pătrați de teritoriu în puţin peste o săptămână de la începerea contraofensivei împotriva forţelor ruse. Analiştii militari susţin, însă, că bătăliile mai grele abia urmează.

În acelaşi timp, ministerul rus al apărării a declarat, vineri, că forţele sale au respins zece atacuri ale armatei ucrainene pe frontul din Doneţk şi la sud de Doneţk, la granița administrativă cu regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore, provocând „pierderi semnificative” forţelor ucrainene.

„Unităţile Forţelor armate ale Ucrainei au continuat să sufere pierderi semnificative în timpul încercărilor nereuşite de a desfăşura operaţiuni ofensive în direcţiile Doneţk-Sud şi Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Potrivit lui Konaşenkov, citat de Reuters, Rusia a utilizat trupe terestre, lovituri aeriene şi focuri de artilerie pentru a împinge înapoi trupele ucrainene şi că, în ultimele 24 de ore, în diferite sectoare, a ucis aproximativ 500 de soldaţi ucraineni şi a distrus cinci tancuri. De asemenea, au fost distruse numeroase vehicule blindate şi alte echipamente militare ucrainene, a adăugat el.

Danemarca speră să înceapă instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 înainte de sfârşitul verii

ACTUALIZARE 13:40 Danemarca finalizează pregătirile pentru instruirea pe teritoriul său a piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, pe care speră să o înceapă înainte de sfârşitul verii, a anunţat vineri Ministerul danez al Apărării, citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Examinăm detaliile”, a precizat pentru France Presse sursa citată. „Sper, înainte de summitul NATO de la Vilnius, să putem prezenta un plan concret privind derularea acestei instruiri începând cu încheierea vacanţei de vară”, a declarat joi ministrul danez interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, pe marginea unei reuniuni a miniştrilor apărării de la Bruxelles. Acest instructaj al piloţilor ucraineni ar urma să aibă loc la baza de la Skrydstryp, unde se află avioanele de luptă F-16.

Danemarca conduce împreună cu Olanda o coaliţie care se va ocupa de instruirea piloţilor ucraineni pe acest tip de avioane de luptă.

Primarul Kievului: Nu au fost pagube în urma atacurilor rusești asupra capitalei Ucrainei

ACTUALIZARE 13:25 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că nu au fost pagube în urma atacurilor cu rachete și drone asupra capitalei Ucrainei din această dimineață, relatează The Guardian.

Pe canalul său de Telegram, Klitschko scrie că exploziile din Kiev au fost auzite datorită forțelor de apărare aeriană din regiune. „La Kiev nu au fost pabuge”, subliniază acesta.

Liderii africani au fost duși în adăposturi antiaeriene, în timp ce capitala Kiev este bombardată

ACTUALIZARE 12:30 La Kiev s-au auzit explozii în timpul în care liderii africani își începeau „misiunea de pace” în capitală.

Un martor a declarat pentru Reuters că au avut loc două explozii. Atacul cu rachete a fost anunțat și de primarul Kievului.

Acesta a avertizat că mai multe rachete se îndreptau spre capitală.

Un alt corespondent Reuters din capitală a văzut urme lăsate două rachete în aer - deși nu era clar dacă acele rachete au fost lansate de Rusia sau de apărarea aeriană ucraineană.

Liderii africani au fost duși în adăpostul antiaerian din incinta unui hotel, potrivit Reuters.

Delegația africană, care include lideri din Africa de Sud, Senegal, Comore și Egipt, trebuia să se întâlnească astăzi la Kiev cu Volodimir Zelenski pentru a face propuneri de pace.

Mâine, aceștia ar trebui să se întâlnească și cu Vladimir Putin.

Kremlinul susține că Putin este deschis unei soluții care să pună capăt războului din Ucraina

ACTUALIZARE 12:10 Președintele rus Vladimir Putin este în continuare deschis oricăror contacte pentru a rezolva conflictul din Ucraina, a declarat vineri Kremlinul, potrivit agențiilor ruse de presă, citat de Reuters.

„Președintele Putin a fost și este deschis oricăror contacte pentru a discuta posibile scenarii de rezolvare a problemei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Rusia susține de mult timp că este deschisă negocierilor, dar spune că Ucraina trebuie să recunoască „noile realități” de pe teren, unde forțele sale controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean.

Citește și Rusia introduce războiul din Ucraina în manualele de istorie

Atac cu rachete asupra capitalei Kiev

ACTUALIZARE 12:00 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat pe Telegram că a avut loc o explozie în cartierul Podilski al orașului, iar mai multe rachete sunt în drum. 

Atacul are loc în timpul vizitei președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa. Anterior, alarmele de raid aerian au sunat în Kiev

Alerte de raid aerian în Kiev

ACTUALIZARE 11:20 Diplomatul ucrainean Olexander Scherba scrie vineri dimineața pe Twitter că au fost pornite alarmele de raid aerian în Kiev, în timpul vizitei președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, relatează The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SUA spune că Ucraina poate recupera echipamentele avariate și le poate readuce în luptă

ACTUALIZARE 10:10 Forțele ucrainene au capacitatea de a-şi recupera şi repara echipamentele avariate şi de a le readuce în luptă, a declarat joi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei care a avut loc la Bruxelles, relatează CNN, potrivit Nesw.ro.

Secretarul american al apărării a spus că „vor continua să existe pagube în luptă”, dar că forţele ucrainene „au încă o mare capacitate şi putere de luptă”.

La rândul său, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, a declarat că Kievul „face progrese constante” în contraofensiva sa, dar a subliniat că sunt dificultăţi în acest efort. „Aceasta este o luptă foarte dificilă. Este o luptă foarte violentă. Şi va dura probabil o perioadă de timp considerabilă şi cu costuri ridicate”, a declarat generalul Milley, într-o conferinţă de presă susţinută alături de şeful Pentagonului.

Citește continuarea AICI

Putin vrea să meargă în Turcia, în ciuda mandatului de arestare pe numele său. Care sunt șansele de a fi reținut

ACTUALIZARE 09:30 Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat invitaţia omologului său turc recent reales în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizită în Turcia.

putin si erdogan
Putin a considerat multă vreme că Erdogan este de încredere și are o relație foarte bună cu președintele turc. Foto: Profimedia Images

„Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax și publicației turce Daily Sabah, preluate de dpa și Agerpres.

Planurile pentru această călătorie sunt în stadiu de realizare, a adăugat consilierul prezidenţial, deşi o dată exactă nu a fost încă stabilită.

După o scurtă perioadă de tensiune în relaţiile bilaterale după ce un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă rusesc în timpul războiului din Siria în 2015, legăturile diplomatice dintre cele doua state s-au ameliorat, Putin şi Erdogan fiind văzuţi acum ca prieteni. În plus, Turcia a ezitat să participe la sancţiunile împotriva Rusiei încă de când aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Turcia, stat membru NATO, s-a poziţionat ca mediator în cadrul acestui conflict.

Citește continuarea AICI

VIDEO Președintele Africii de Sud, unul dintre prietenii lui Putin, a venit în vizită la Kiev și se va întâlni cu Zelenski

ACTUALIZARE 09:00 Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a ajuns, vineri, în Ucraina, într-o vizită surpriză la Kiev, parte a unei misiuni de pace africane, a anunțat președinția sud-africană pe Twitter, citată de The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ramaphosa urmează să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski, vineri, după care va călători și în Rusia pentru discuții cu dictatorul rus. Președintele sud-african merge, sâmbătă, la Sankt Petersburg. Administrația prezidențială sud-africană a publicat pe Twitter, imagini cu sosirea lui Ramaphosa la Kiev.

Președintele Africii de Sud a ajuns acolo călătorind prin Polonia. Liderul sud-african a venit în Europa conducând o delegație formată din mai mulți lideri africani, în încercarea de a promova pacea și de a găsi o soluție la războiul din Ucraina. Din această delegație mai fac parte și președintele senegalez, Macky Sall, și prim-ministrul egiptean.

Citește continuarea AICI

Ucraina trimite zeci de piloți în SUA să se antreneze pe F-16 

ACTUALIZARE 08:40 Ucraina intenționează să trimită „câteva zeci” de piloți de luptă pentru a fi antrenați  pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yuri Ihnat, în timp ce aliații occidentali pregătesc programele de antrenament necesare, relatează The Guardian.

„Se face totul pentru a începe cât mai devreme posibil”, a spus Ihnat la televiziunea națională ucraineană, precizând că piloții aleși pentru antrenament ar avea experiență de luptă. „Nu este antrenament, ci recalificare”, a spus Ihnat.

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat săptămâna pentru Reuters că pregătirea piloților ucraineni pentru a zbura cu F-16 ar putea începe imediat în această vară. Ea a spus că scopul ar fi ca programul de formare să fie complet operațional în termen de șase luni. Danemarca, unde există simulatoare de zbor, este o locație posibilă pentru a găzdui programul.

Încercarea Ucrainei de a elibera orice teritoriu ocupat în prezent de Rusia este împiedicată de faptul că Ucraina nu are superioritate aeriană.

Zelenski: În dictaturi precum cea a Rusiei, banii reprezintă cea mai mare valoare

ACTUALIZARE 08:20 Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, în discursul său către naţiune de joi seara, două decizii importante în plan diplomatic obţinute de Ucraina - o rezoluţie a Parlamentului European favorabilă aspiraţiilor euro-atlantice ale Kievului şi un proiect de lege în Congresul Statelor Unite care permite transferul şi folosirea de către Ucraina a activelor ruse confiscate în SUA, potrivit News.ro.

„Parlamentul European a adoptat o rezoluţie puternică în sprijinul aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale naţiunii noastre. Există un apel specific pentru liderii UE de a defini o cale clară pentru ca ţara noastră să devină membră a UE. Iar în ceea ce priveşte chestiunea Alianţei, Parlamentul European surprinde însuşi sensul contribuţiei noastre ucrainene la securitatea euro-atlantică, care stipulează că drumul Ucrainei către NATO şi o invitaţie politică de aderare ar trebui să fie dezvoltate în contextul pregătirilor pentru summitul Alianţei de la Vilnius. A sosit în mod clar momentul integrării şi al certitudinii în materie de securitate şi le mulţumesc tuturor membrilor Parlamentului European şi preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, precum şi preşedintelui Verhovna Rada din Ucraina, Ruslan Stefanciuk, pentru activitatea lor constantă şi eficientă cu parlamentele ţărilor noastre partenere”, a spus Volodimir Zelenski.

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii europeni au solicitat NATO să îşi onoreze angajamentele faţă de Ucraina şi să invite această ţară să se alăture alianţe. De asemenea, ei cer liderilor UE să sprijine deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an. Rezoluţia a fost adoptată cu 425 de voturi pentru, 38 împotrivă şi 42 de abţineri. Deputaţii europeni au subliniat că se aşteaptă ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului şi să fie finalizat cât mai curând posibil”. Până la obţinerea aderării depline, UE şi statele sale membre, împreună cu aliaţii din NATO şi cu partenerii, trebuie să colaboreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru pentru garanţii de securitate, spun deputaţii europeni. Parlamentul subliniază că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât şi în UE ar spori securitatea regională şi globală şi ar consolida legăturile dintre Ucraina şi comunitatea euro-atlantică.

Membri republicani şi democraţi ai Congresului american au introdus joi un proiect de lege care ar facilita finanţarea luptei Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi prin utilizarea activelor ruseşti confiscate şi îngheţate în SUA.

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar, umanitar şi economic pentru Ucraina în valoare de peste 100 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei, în februarie 2022. În timp ce liderii ambelor partide insistă asupra faptului că sprijinul SUA pentru guvernul de la Kiev rămâne puternic, unii membri ai Congresului s-au întrebat cât timp poate continua acest nivel de ajutor, pe fondul apelurilor de a reduce cheltuielile guvernamentale.

Promotorii proiectului de lege au declarat că intenţia lor este de a se asigura că Moscova plăteşte pentru daunele cauzate de invazie, nu contribuabilii americani. Senatorul Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relaţii externe a Senatului şi unul dintre susţinătorii proiectului de lege, a arătat că peste 300 de miliarde de dolari în active suverane ruseşti rămân îngheţate la nivel global. "Având în vedere brutalitatea Rusiei şi crimele de război continue împotriva poporului ucrainean, este corect ca fondurile guvernamentale ruseşti din Statele Unite să fie confiscate şi reutilizate pentru a ajuta Ucraina să îşi reconstruiască ţara", a spus Jim Risch.

Soldații ruși vor primi bonusuri pentru distrugerea tancurilor furnizate de NATO

ACTUALIZARE 08:10 Trupele ruse care au distrus tancurile Leopard de fabricație germană și vehiculele blindate furnizate de SUA folosite de Ucraina vor primi bonusuri, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.

Ministerul a spus că măsura face parte dintr-o schemă de recompensă mai amplă prin care peste 10.000 de soldați ruși au primit bonusuri individuale de la începutul războiului, cu aproape 16 luni în urmă.

Pe baza rapoartelor comandanților ruși de teren, „în prezent se fac plăți către militarii forțelor armate ale Federației Ruse care, în timpul operațiunilor militare, au distrus tancuri Leopard, precum și vehicule blindate de luptă fabricate în SUA și alte țări NATO” , relatează Reuters.

Ministerul a spus că până la 31 mai, un total de 10.257 de militari ruși au fost recompensați pentru distrugerea a 16.001 de articole de echipament militar ucrainean și occidental. Afirmațiile nu au fost verificate independent.

Un vehicul blindat inamic distrus valorează 50.000 de ruble (465 GBP/596 USD) și un tanc distrus 100.000 ruble (930 GBP/1192 USD), arată sursa citată.

Ucraina acuză Rusia că a răpit 150 de copii din Lugansk 

ACTUALIZARE 08:00 Ucraina spune că 150 de copii au fost luați ilegal din regiunea ocupată Lugansk în Rusia, relatează The Guardian.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a declarat că copiii au fost duși din districtul Starobilsk din Lugansk, pe 8 iunie, în două centre din districtul Prikuban din republica Karaciai-Cerchezia din Rusia.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, până acum 19.393 de copii au fost transferați ilegal în Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei, precizează sursa citată.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, în martie, acuzat de crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Un complet de judecători a fost de acord că există „motive rezonabile” să creadă că Putin și comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, poartă responsabilitatea pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni, se arată în document.

Joi, Centrul Național de Rezistență a declarat că 750 de copii din Lugansk sunt așteptați să sosească luna aceasta la cele două centre din Karaciai-Cerchezia. De asemenea, a spus că „așa-numitele examinări medicale” ale copiilor au fost efectuate în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.

Guvernatorul din Herson, instalat în funcţie de Rusia, susţine că a fost ţinta unei încercări de asasinat

ACTUALIZARE 07:50 Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Moscova în regiunea Herson, ocupată de ruşi, susţine că Ucraina a încercat să îl asasineze, săptămâna trecută, potrivit CNN.

Forţele ucrainene au lansat peste zece rachete „de mare precizie” către „presupusa locaţie a sa” în regiunea din sudul ţării, a susţinut Saldo, într-o postare pe canalul său oficial de Telegram.

Atacul din 9 iunie asupra Arabat Spit a avut a rezultat avarierea gravă a unui centru de cazare temporară şi a dus la moartea unei persoane, a declarat Saldo pentru agenţia de presă de stat a Rusiei, TASS. CNN precizează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea afirmaţiilor lui Saldo. Armata ucraineană nu a comentat deocamdată afirmaţiile.

Oficialii susţinuţi de Rusia au acuzat Ucraina de mai multe tentative de asasinat recente, în sudul ţării.

În mai, preşedintele unei instanţe numit de Rusia a fost vizat de un atac, potrivit guvernatorului instalat de ruşi în regiunea ocupată Zaporojie. Atacul a fost unul dintr-o serie de presupuse tentative de asasinat din oraşul ocupat Melitopol.

În cursul acestei luni, un atac mortal cu maşină capcană a vizat „colaboratori ai Kremlinului” într-un oraş din apropiere de Melitopol, potrivit primarului ucrainean al oraşului.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Aliaţii Ucrainei îi vor livra sute de rachete pentru apărarea aeriană
  • O expertă ONU susține că armata rusă pare să practice tortura „sistematic şi intenţionat” în Ucraina
  • Liderii africani ce încearcă o mediere între Rusia şi Ucraina propun ca prim pas „măsuri de construire a încrederii”
  • Ucraina are capacitatea de a-şi continua contraofensiva, în pofida pierderilor, declară Washingtonul
  • Directorul general al AIEA spune că „situaţia la centrala nucleară Zaporojie este gravă, dar în curs de stabilizare”
  • Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard-2 de la parteneri occidentali
  • Parlamentul European vrea ca Ucraina să adere la NATO
  • Politico: Comisia Europeană pregăteşte un ajutor financiar de 72 de miliarde de euro pentru Ucraina
  • Kievul anunţă că a recucerit peste 100 de kilometri pătraţi într-o săptămână de confruntări armate
  • Putin i-a scris o telegramă lui Xi de ziua lui
  • Rușii spun că Crimeea a fost atacată cu 9 drone noaptea trecută
  • Retorica nucleară a Rusiei este „nechibzuită și periculoasă”, spune Stoltenberg
  • De ce noua contraofensivă a Ucrainei nu înaintează la fel de repede ca cea lansată anul trecut. „Este un joc de-a șoarecele și pisica”
  • Cine este omul din spatele contraofensivei ucrainene
  • Odesa, vizată de loviturile rusești pentru a doua zi consecutiv
  • O nouă noapte de atacuri masive ruseşti asupra Ucrainei
  • Rusia spune că ucrainenii au lansat drone asurpa Crimeei
  • Zelenski cere ca Ucraina să adere rapid la NATO: Va spulbera presupunerile rușilor că alianța se teme de Rusia
  • O centrală rusească la granița cu Ucraina a ars ca o torță. Rușii neagă că sursa incendiului a fost o explozie
  • Contraofensiva ucrainenilor a „eşuat lamentabil” și este un „dezastru istoric”, susține vicepreşedintele Dumei
  • REUTERS: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani