Galerie Foto Tunuri cu apă îi împrăștie pe manifestanți la Minsk, după ce Aleksandr Lukașenko a depus jurământul de președinte
Data actualizării: Data publicării:
Poliţia din Belarus a recurs miercuri seară la tunuri cu apă împotriva miilor de manifestanţi adunaţi în centrul Minskului după ce Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, a depus jurământul pentru al șaselea mandat de președinte, relatează Agerpres.
ACTUALIZARE ora 24:00. În ciuda intervenției în forță, protestatarii nu se dau bătuți. Sunt de mai bine de 12 ore în stradă. Au blocat principalele drumuri din capitală și refuză să plece. Zeci de persoane au fost reținute. Belarusul este de 56 de zile scena celor mai mari proteste din istoria țării. Oamenii se mobilizează pentru a intra în grevă generală, joi și vineri.
Mai multe persoane au fost rănite când s-a tras cu tunurile cu apă. În mod ciudat, apa folosită împotriva manifestanților este colorată, are o culoare oranj-ruginie, potrivit fotografiilor transmise de agențiile de presă de la fața locului.
Forţele de ordine au început să disperseze mii de persoane aflate pe un bulevard din centrul Minskului şi au efectuat zeci de arestări, recurgând la forță. Poliţişti cu cagule i-au arestat pe manifestanţi, i-au lovit şi i-au dus în dube.
Mulţimea s-a comasat apoi în faţa unei stele funerare, în memoria morţilor din Al Doilea Război Mondial.
Mii de persoane au ieșit miercuri pe străzi purtând steagurile roşii şi albe ale opoziţiei, în timp ce maşinile claxonau în jur. Numeroşi protestatari purtau coroane pe cap, aluzie la depunerea jurământului de către preşedintele Lukaşenko.
„Noi nu te-am ales!”, „Nu ţi-ai început mandatul, pur şi simplu ai devenit senil!” și „Dacă ai 80%, de ce ţi-e frică de noi?” - au fost câteva dintre mesajele de pe pancartele agitate de protestatari.
Ignorând apelurile de a renunţa la putere după 26 de ani, Aleksandr Lukaşenko a fost învestit miercuri pentru un al şaselea mandat, în secret.
El a revendicat o victorie cu peste 80% din voturi în scrutinul prezidenţial din 9 august, despre care opoziţia susţine că a fost fraudat.
Din punctul de vedere al opozanţilor şi presei independente, această ceremonie, care trebuia să aibă loc până în data de 9 octombrie, a fost organizată în secret pentru a nu servi drept catalizator pentru o nouă mare manifestaţie.
Statele europene au denunţat obstinaţia lui Aleksandr Lukaşenko de a rămâne la putere, Berlinul declarând că „nu îl recunoaşte”, din cauza lipsei „legitimităţii democratice”.