Galerie Foto Tunelul din Finlanda în care niciun om nu va mai putea intra timp de 100.000 de ani

Data publicării:
tunel de depozitare de deșeuri nucleare
Foto: Profimedia Images

Finlanda este pe cale să devină prima țară din lume care își va îngropa deșeurile nucleare adânc în pământ pe termen lung. Tunelul masiv de la Onkalo, unde vor fi depozitate deșeuri nucleare extrem de radioactive urmează să devină „operațional” din 2025, această masivă „necropolă” radioactivă urmând să fie apoi închisă vreme de milenii, scrie BBC.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

„Onkalo” înseamnă „peșteră” sau „grotă” în limba finlandeză și presupune un spațiu mare sau adânc despre care nu se știe unde începe și unde se termină sau dacă se termină undeva.

Într-un astfel de loc urmează să fie depozitate deșeurile nucleare extrem de radioactive de la centralele atomice din Finlanda, o soluție despre care se speră că va fi permanentă. Deșeurile vor fi aduse aici după ce vor fi învelite în fontă și cilindri de cupru și acoperite cu argilă bentonită.

Tunelul a fost construit pe parcursul ultimilor 20 de ani, iar elementele care vor fi stocate aici sunt atât de radioactive încât niciun om nu va mai putea intra aici vreme de 100.000 de ani.

Onkalo se află la 450 de metri adâncime în interiorul scoarței pământului din insula Olkiluoto, în sud-vestul Finlandei, acolo unde a funcționat una dintre cele mai importante centrale nucleare din această țară.

Olkiluoto găzduiește trei reactoare nucleare, dispuse unul lângă altul la marginea țărmului. Al treilea a fost inaugurat chiar în acest an, fiind primul nou reactor care furnizează energie electrică în Europa Occidentală în ultimii 15 ani. Aceste reactoare, alături de alt două la Loviisa, pe coasta de sud a țării, furnizează 33% din electricitatea Finlandei.

Centralele nucleare și deșeurile radioactive, o problemă greu de gestionat

Dezbaterile cu privire la siguranța acestor centrale nucleare rămân deschise în continuare, mai ales în condițiile în care numeroase țări renunță la planurile lor de a le dezafecta sau chiar construiesc unele noi – mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina.

O soluție pentru stocarea acestor cantități enorme de deșeuri radioactive acumulate devine, de asemenea, o problemă tot mai presantă. Ele sunt periculoase pentru mediul și pentru sănătatea oamenilor, iar descompunerea lor durează sute de mii de ani.

Aceste deșeuri trebuie ținute departe de oameni și izolate de mediu pentru o perioadă de timp care pare greu de înțeles de mintea umană. Această problemă legată de gestionarea în siguranță a deșeurilor radioactive este una dintre cele mai mari când vine vorba de folosirea energiei nucleare.

IAEA estimează că sunt aproximativ 260.000 de tone de combustibil nuclear uzat în spații de depozitare temporare în toată lumea, în mai multe situri nucleare majore. În jur de 70% din acest combustibil uzat se află în spații de depozitare nepermanente și în containere de beton armat.

Cercetătorii se străduiesc să găsească o soluție adecvată la problema deșeurilor nucleare de decenii deja. Combustibilul uzat este unul dintre cele mai periculoase și mai greu de gestionat deșeuri.

Un om care se află în apropierea acestuia poate fi iradiat rapid cu o doză letală. Conform lui Gareth Law, profesor de radiochimie la Universitatea din Helsinki, consensul științific este că eliminarea geologică a deșeurilor prin păstrarea lor închise vreme de sute de mii de ani este cea mai „fezabilă abordare”.

„Avem soluții inginerești pentru săpat și coborât în tuneluri, depozitat deșeuri și construit bariere pentru ele”, spune el.

Autoritatea pentru Siguranță Nucleară și Radiație din Finlanda a concluzionat, de asemenea, că Onkalo este un loc adecvat care asigură siguranța, datorită rocii extrem de dure și stabile și a probabilității mici de cutremure sau alte dezastre naturale.

Onkalo a fost plănuit vreme de peste 20 de ani

Finlanda a decis să construiască instalația de la Onkalo în urmă cu peste 20 de ani, când cei doi producători de energie nucleară ai țării s-au pus de acord să folosească un spațiu comun de eliminare a deșeurilor nucleare.

Guvernul finlandez a aprobat planul de construire a acestei instalații în decembrie 2000, spunând că „din alternativele studiate, îndepărtarea prin stocarea sub rocă dură a deșeurilor reprezintă cea mai bună și mai realistă posibilitate de a izola deșeuri extrem de radioactive de biosferă și de habitatul uman”.

Onkalo se bazează pe conceptul KBS-3, dezvoltat de compania suedeză pentru combustibil nuclear și gestionarea deșeurilor, în cooperare cu Posiva – de a crea trei bariere în jurul deșeurilor – în primul rând, stocarea lor în canistre de cupru, acoperirea acestora cu argilă bentonită și apoi îngroparea lor sub rocă dură.

„Procedura începe la centrala de încapsulare, aflată la suprafața – aici punem tijele folosite la reactoare într-o canistră specială care are două părți componente – un înveliș intern din fontă și unul externe din cupru gros”, spune Johana Hanse, care a lucrat la acest proiect vreme de peste 20 de ani.

După acest proces, canistra este acoperită cu un capac sudat și transportată într-o zonă de depozitare. Când situl de la Onkalo va fi gata, aceste canistre vor fi depozitate într-un tunel fără ieșire sub pământ cu ajutorul unui lift.

Până acum, cinci astfel de tuneluri speciale au fost construite, toate lungi de 350 de metri. Alte 85 vor fi construite pe parcursul anului, până ce instalația se va fi umplut. În total, ar fi loc pentru aproximativ 3.000 de canistre, adică 5.500 de tone de deșeuri radioactive.

După îngroparea fiecărei canistre, găurile vor fi acoperite cu argilă bentonită și sigilate în beton.

Depozitarea deșeurilor ar urma să înceapă în următorii ani, cel mai probabil din 2025, iar Posiva estimează că vor trece 100-120 de ani până ce „necropola” radioactivă se va umple. La acel moment, întreaga zonă va fi sigilată pentru a lăsa deșeurile să se descompună în siguranță pe parcursul următoarelor sute de milenii.

Inginerii care s-au ocupat de construcție spun că au luat în calcul inclusiv potențialul de cutremure sau de ere glaciare pe parcursul următoarelor milioane de ani, în condițiile în care e posibil ca gheață să împingă scoarța terestră în interior. Onkalo este construit să reziste chiar și la astfel de presiuni, spun ei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani