Trump și Zelenski s-au întâlnit, în sfârșit. Fostul președinte american a declarat că dorește „o înțelegere corectă pentru toată lumea”

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Volodimir Zelenski
Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Donald Trump la New York. Înainte de întrevedere, candidatul republican la președinție a declarat că va lucra atât cu Ucraina, cât și cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

ACTUALIZARE 20:00 Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a angajat vineri să "soluţioneze" războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, declaraţie făcută la New York alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul unei întrevederi foarte delicate cu acesta, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Acest război nu ar fi trebuit niciodată să aibă loc, dar îl vom soluţiona", a susţinut Donald Trump, fără a explica cum ar dori să procedeze în acest sens. El a descris acest conflict drept un "puzzle complex" şi a îndemnat la încheierea unui "acord just pentru toată lumea".

ACTUALIZARE 19:30 - Trump a declarat  că dorește „o înțelegere corectă pentru toată lumea” după întâlnirea cu Zelenski. Prezent la Fox News după întâlnirea foarte așteptată dintre cei doi, candidatul republican a declarat reporterilor că dorește o „înțelegere corectă pentru toată lumea”.

Fostul președinte american, care a apărut împreună cu Zelenski la Fox News, a mai spus că a „învățat multe” în timpul întâlnirii sale de vineri cu președintele ucrainean.

„Trebuie să facem totul pentru a-l presa pe Vladimir Putin să oprească acest război”, a adăugat Zelenski.

La sfârșitul apariției pe Fox, Zelenski s-a întors spre Trump și l-a invitat să vină în Ucraina, la care acesta a răspuns că o va face, adăugând: „Este o țară frumoasă, vreme frumoasă, totul frumos”.

Știrea inițială:

Vorbind cu reporterii la Trump Tower, Zelenski a spus că dorește să discute cu Trump „planul său de victorie” pentru Ucraina. Trump l-a lăudat pe Zelenski, dar a spus că el are, de asemenea, o relație solidă și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Avem o relație foarte bună (cu Zelenski), iar eu am, de asemenea, o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin”, a spus Trump. „Și cred că dacă vom câștiga (nr elegerile), cred că o vom rezolva foarte repede”, a adăugat el.

Întâlnirea lui Trump cu Zelenski vine după ce acesta l-a criticat pe liderul ucrainean în timpul campaniei electorale și și-a exprimat îndoiala că aliatul SUA poate câștiga războiul cu Rusia.
Zelenski, care se află în Statele Unite pentru Adunarea Generală a ONU, s-a întâlnit joi cu președintele democrat JoeBiden și cu vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

„La un moment dat trebuie să se termine”

„Cursa electorală este în plină desfășurare. Mai sunt 37  de zile și suntem în fruntea sondajelor. Vom vedea cum va evolua situația și sperăm că se va rezolva. În cazul în care voi câștiga alegerile vom lucra foarte mult cu ambele părți implicate (rusă și ucraineană - N.R.) pentru a rezolva această problemă (războiul - N.R.)”, a declarat Trump.

„Trebuie să se termine, la un moment dat trebuie să se termine! El (făcând referire la Volodimir Zelenski - N.R.) a trecut prin iad și țara pe care o conduce a trecut prin momente teribile, prin care puține alte țări au trecut. Este o situație teribilă.”, a mai adăugat fostul președinte înainte de întâlnire.

Turneu de promovare al „Planului de victorie”

Zelenski s-a folosit de vizita sa în SUA pentru a-și promova „planul de victorie”, pe care un oficial american l-a descris drept o cerere reambalată pentru mai multe arme și ridicarea restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune. Planul presupune înfrângerea finală a Rusiei în război, a spus oficialul. Unii oficiali consideră acest obiectiv nerealist.
Când a fost întrebat joi de un reporter dacă Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei unele terenuri pentru a pune capăt războiului - un punct de plecare pentru Kiev - Trump a răspuns: „Vom vedea ce se va întâmpla”.

De ce s-a întâlnit Zelenski cu ambii candidați

Președintele  Zelenski a explicat că a considerat că este esențial să se întâlnească cu ambii candidați la președinția SUA, deoarece oricare dintre aceștia ar putea ieși victorios. El a subliniat că Ucraina anticipează un sprijin continuu după alegeri și consideră că este importantă planificarea în avans a acestei cooperări.

„Este foarte important să împărtășim toți pașii noștri cu privire la modul în care putem consolida Ucraina. Și, desigur, trebuie să decidem acum - pentru că după noiembrie nu știm cine, doar americanii decid cine va fi președinte. Dar înțelegem că nu-l putem opri pe Putin înainte de noiembrie”, a explicat Zelenski.

„Sperăm că sprijinul Statelor Unite va fi foarte puternic și contăm pe el. Acesta este motivul pentru care am decis să mă întâlnesc cu ambii candidați”, a adăugat el.

Donald Trump a lăudat acțiunile lui Zelenski în timpul tentativei de punere sub acuzare a lui Trump din 2019 și a remarcat „relația lor excelentă”. De asemenea, el a exprimat un sentiment similar în ceea ce privește relația sa cu liderul rus Vladimir Putin. Trump a spus încă o dată că ar putea pune capăt rapid războiului.

Context: Întâlnirea dintre Zelenski și Trump la Trump Tower din New York urmează unei zile de tensiuni sporite, în cursul căreia susținătorii lui Trump l-au acuzat pe președintele ucrainean de „interferență în alegeri” prin criticarea planului de pace al lui Trump de a-l sprijini pe Biden. În plus, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a refuzat să se întâlnească cu Zelenski. Inițial, se credea că este puțin probabil ca întâlnirea să aibă loc, dar, în ultimul moment, Trump a fost de acord cu aceasta.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri