Preşedintele american Donald Trump a părut să renunţe duminică la planurile discutate la summitul G20 cu omologul său rus Vladimir Putin privind o unitate de securitate informatică în comun cu Moscova. Propunerea sa iniţială a fost criticată dur de republicani, care i-au atras atenţia preşedintelui că Rusia nu este de încredere.
Duminică, Trump a minimalizat ideea unităţii comune, apărută în timpul discuţiilor cu Putin de la summitul G20, de la Hamburg, din Germania.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Faptul că preşedintele Putin şi cu minte au discutat despre o unitate de securitate informatică nu înseamnă că eu cred că se poate întâmpla. Nu se poate”, a scris Trump pe Twitter.
El a notat apoi că un acord cu Rusia privind încetatea focului în Siria „poate&s-a întâmplat”.
Duminică dimineaţă, Trump a scris pe Twitter că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat despre formarea unei „unităţi impenetrabile de securitate informatică” pentru a se ocupa de chestiuni precum riscul unei ingerinţe informatice în alegeri.
Ideea a fost criticată dur de mai mulţi colegi de partid ai lui Trump, care s-au întrebat de ce ar colabora Statele Unite cuu Rusia după ce Moscova ar fi încercat să influenţee alegerile din 2016.
„Nu este cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată, dar este destul de aproape”, a spus senatorul Lindsey Graham, din Carolina de Sud.
Ash Carter, care a fost secretar al Apărării în administraţia fostului preşedinte democrat, Barack Obama, a subliniat pentru CNN: „Este ca şi cum tipul care ţi-a jefuit casa ţi-ar propune un grup de lucru privind jafurile”.
Senatorul republican John McCain a înţeles dorinţa lui Trump de a trece peste dispute şi a colabora cu Rusia, dar a insistat că “trebuie să fie plătit un preţ”.
„Nu a fost nicio pedeapsă”, a spus McCain, care conduce Comisia pentru Servicii Armate a Senatului. „Vladimir Putin (…), a scăpat, practic, cu tentativa de schimbare a rezultatului (…) alegerilor noastre”, a adăugat el.
Liderul grupului democrat din Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Adam Schiff, a apreciat că Rusia nu este un partener credibil în securitatea informatică. „Dacă aceasta este cea mai bună apărare pentru alegerile noastre, mai bine am trimite direct urnele la Moscova”, a adăugat el.