Trump a discutat cu Netanyahu despre acordul de încetare a focului în Gaza și despre eliberarea ostaticilor

Data publicării:
trump netanyahu
Foto: Profimedia Images

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar cei doi au discutat despre acordul de încetare a focului în Gaza şi despre eliberarea ostaticilor, a relatat Axios, citând două surse americane, scrie Reuters preluată de News.ro.

Una dintre surse a declarat, pentru Axios, că apelul lui Trump a fost menit să îl încurajeze pe Netanyahu să accepte acordul, dar a subliniat că nu ştie dacă acest lucru este într-adevăr ceea ce fostul preşedinte i-a transmis lui Netanyahu.

Echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta informațiile.

La sfârşitul lunii trecute, Netanyahu a vizitat SUA şi s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden, vicepreşedintele şi candidata democrată la prezidențiale Kamala Harris şi fostul preşedinte republican Donald Trump.

Egiptul, Statele Unite şi Qatarul au programat pentru joi o nouă rundă de negocieri pe tema acordului de încetare a focului în Gaza.

Preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape într-un discurs rostit la 31 mai. Washingtonul şi mediatorii regionali au încercat de atunci să aranjeze un acord de încetare a focului în Gaza contra eliberării ostaticilor, dar au întâmpinat obstacole repetate.

Hamas a anunțat, miercuri, că nu va lua parte la o nouă rundă de discuţii privind încetarea focului în Gaza, programată pentru joi în Qatar, dar un oficial informat cu privire la discuţii a declarat că mediatorii se aşteaptă să se consulte cu grupul islamist palestinian după aceea.

Washingtonul, cel mai important aliat al Israelului, a declarat că o încetare a focului în Gaza va reduce ameninţarea în creştere a unui război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Riscul unui război mai amplu a crescut după asasinarea recentă a liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran şi a comandantului militar Hezbollah Fuad Shukr în Beirut. Ambele evenimente au atras ameninţări cu represalii din partea Iranului şi a aliaţilor săi împotriva Israelului.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri