Un număr record de 26 de milioane de americani au solicitat ajutoare de șomaj în ultimele cinci săptămâni, confirmând că toate locurile de muncă create pe parcursul celei mai lungi perioade de boom din istoria Statelor Unite au fost șterse în aproximativ o lună, relatează Reuters.
Raportul săptămânal ce va fi prezentat joi de Departamentul Muncii se va adăuga unui pachet de date economice din ce în ce mai sumbre și pe fondul unor proteste crescânde împotriva blocajelor la nivel național pentru a controla răspândirea COVID-19.
„Economia SUA pierde locuri de muncă într-un ritm și la o scară niciodată înregistrate”, a spus Scott Anderson, economist șef la Bank of the West din San Francisco, citat de Mediafax.
„Se compară cu un dezastru natural la scară națională.”, a adăugat el.
Cererile inițiale pentru prestațiile de șomaj de la stat au însumat, probabil, 4,2 milioane în săptămâna încheiată pe 18 aprilie, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Este o valoare care ar fi fost considerată ca fiind inimaginabilă cu două luni în urmă, dar mai mică decât cele 5,245 milioane din săptămâna precedentă. Estimările din sondajul pentru datele de joi au fost de până la 5,50 milioane.
Pe baza prognozei medii, datele privind cererile de săptămâna trecută ar duce la cererile cumulate de șomaj la aproximativ 26,2 milioane începând cu săptămâna care s-a încheiat pe 21 martie, reprezentând aproximativ 16% din forța de muncă. Economia a creat 22 de milioane de locuri de muncă în perioada de boom care a început în septembrie 2010 și s-a încheiat brusc în februarie a acestui an.
Economiștii prognozează că până la 25 de milioane de locuri de muncă au fost pierdute în aprilie, după ce 701.000 de poziții au dispărut în martie, cel mai mare declin în 11 ani.
Redactare G.M.