The Guardian: Dezvăluiri despre condițiile din fabricile care produc haine pentru brand-ul Ivanka Trump

Data actualizării: Data publicării:
ivanka
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cotidianul britanic The Guardian a discutat cu mai mulți angajați dintr-o fabrică care produce haine pentru brand-ul Ivanka Trump.

Salariile sub limita subzistenței și intimidarea anti-sindicală sunt doar două dintre realitățile zilnice cu care se confruntă muncitorii din fabrica de textile PT Buma, Subang, Indonezia, care produce haine pentru brand-ul Ivanka Trump. 

Salariații de aici spun că au unul dintre cele mai mici venituri lunare din întreaga Asie și că le sunt impuse norme de producție imposibil de îndeplinit, iar orele suplimentare le sunt compensate doar sporadic.

„Nu mai pot suporta. Muncesc ore suplimentare neplătite în fiecare zi (...) Am de gând să mă mut din Subang, unde salariul minim este prea mic. Dar nu știu încă unde să merg. Nu am nici o legătură”, spune Sita, de 23 de ani.

O altă muncitoare, Eka, în vârstă de 30 de ani, mamă singură cu doi copii, care lucrează de șapte ani în fabrica PT Buma, este însă de altă părere: „Îmi place încă slujba mea. Nu e prea grea”.

Potrivit The Guardian, spre deosebire de angajatele noi, femeile cu vechime în fabrică beneficiază de anumite concesii: concediu de maternitate plătit pe trei luni, asigurare de sănătate și un bonus lunar de 10 dolari dacă nu își iau zile libere în perioada menstruației.

În ceea ce privește ritmul producției, Andriko Otang, de la Centrul indonezian pentru Drepturile Sindicatelor, precizează că situația din PT Buma poate fi găsită peste tot în întreprinderile de textile din provincia Java de Vest: „Impunerea unor obiective nerealiste de producție, pentru a justifica orele suplimentare neplătite, este o practică foarte comună”.

Șapte muncitori din fabrică au afirmat că abuzurile verbale sunt la ordinea zilei și că managerii li se adresează cu apelative injurioase precum „animale, cretini și maimuțe”.

O altă practică în fabrica PT Buma: concedierea angajaților musulmani în perioada Ramadanului, pentru a fi apoi reangajați. Motivul? Managementul evită astfel plata unui „bonus de sărbătoare religioasă”.

”Sunt mândru să fac haine pentru un brand cunoscut. Dar când văd etichetele de preț, nu pot să nu mă întreb de ce nu ne plătesc puțin mai mult”, explică Fadli, un tânăr care lucrează în depozitul fabricii.

Contactați de jurnaliștii britanici, responsabilii PT Buma nu a vrut să comenteze în vreun fel afirmațiile făcute de muncitori în articol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
DIGI RCS RDS vine cu o veste bună pentru toți abonații la TV din România, un cadou de Crăciun
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Prima cameră video inteligentă care depistează șoferii drogați sau băuți. Cum funcționează
Newsweek
De ce pensia în ianuarie va fi livrată cu o întârziere de 7 zile? Cât vor fi noile pensii indexate?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Charlize Theron uimește cu recenta sa transformare de look: Elvira din „Scarface”. Michelle Pfeiffer a...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic