The Guardian: China face simulări pentru a vedea dacă poate rezista unor sancțiuni precum celor aplicate Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
China Congress
Conducerea de la Beijing a ordonat să fie efectuat un „test de stres” cuprinzător pentru a studia implicațiile unor sancțiuni precum cele aplicate de Occident Rusiei. Foto: Profimedia Images

Preocupată de sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei, conducerea de la Beijing a ordonat să fie efectuat un „test de stres” cuprinzător pentru a studia implicațiile unui scenariu similar la care ar putea fi supusă economia sa, arată surse citate de The Guardian.

Potrivit unei persoane care are informații directe privind această chestiune, un amplu exercițiu a început spre sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, când aliații vestici au impus sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei. Câteva agenții guvernamentale cheie din China – de la reglementarea bancară la comerțul internațional – au fost solicitate să conceapă răspunsuri dacă Occidentul impune aceleași embargouri asupra statului asiatic.

„Cei implicați în acest exercițiu folosesc modul în care Rusia a fost tratată ca bază pentru propria politică de răspuns a Chinei, dacă ar fi tratată în același fel de către Vest”, a adăugat persoana citată de publicația britanică. „Acest test de stres implică o metodologie diversă, inclusiv modelarea”.

Beijingul nu a specificat de ce a cerut marelui său sistem birocratic să efectueze un asemenea exercițiu, a declarat persoana. Aceasta a precizat că e o „reacție naturală” din partea Beijingului, având în vedere relația sa apropiată cu Moscova. O a doua sursă, care dorește să rămână anonimă, a spus că diplomații chinezi s-au întâlnit în ultimele săptămâni cu experți pentru a înțelege traiectoria conflictului.

„Din perspectiva Beijingului, dacă aliații occidentali în frunte cu SUA au putut lua astfel de măsuri împotriva Moscovei, ar putea face același lucru Chinei. Astfel, statul trebuie să știe cât de rezistent este cu adevărat”, a spus Tong Zhao, membru de rang înalt al organizației Carnegie Endowment for International Peace din Beijing.

Însă Edward Fishman, fost consilier al lui John Kerry pe sancțiuni economice în cadrul Departamentului american de Stat, spune că nicio economie – nici măcar cea a Chinei – nu este imună la tipurile de sancțiuni financiare pe care Vestul le-a folosit împotriva Rusiei. „Nu există o alternativă bună la sistemul financiar occidental, iar acest lucru probabil va rămâne valabil pentru mult timp”, a spus el.

„Viitorul conflictului economic dintre Vest și China, astfel, probabil se va îngusta ca obiectiv față de ceea ce am văzut din partea Occidentului în ultimele luni împotriva Rusiei. Se va centra pe lupta pârghiilor în arii strategice – precum noile tehnologii și infrastructura de generație viitoare – nu prin încercarea de a produce întreruperi economice pe scară largă”.

Zhao a spus că actualul exercițiu făcut de Beijing ar putea fi o încercare de a înțelege care este costul pe termen scurt pentru China dacă ar furniza ajutor material Rusiei în timpul acestui conflict din Ucraina. Oficialii americani au spus în această săptămână că încă nu au văzut sprijin militar și economic pentru Rusia din partea Chinei, în ciuda avertismentelor timpurii privind această posibilitate.

Pe 22 aprilie, oficialii din ministerul chinez al Finanțelor și din Banca Centrală au avut o întâlnire cu băncile autohtone și străine, inclusiv HSBC, pentru a discuta cum ar putea proteja aceștia activele de peste mări ale Chinei, dacă ar fi impuse sancțiuni precum cele aplicate Rusiei, potrivit unui articol recent publicat de Financial Times.

Analiștii chinezi au fost surprinși de invazia Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie, au spus câteva surse. Însă răspunsul Occidentului, potrivit lui Zhao, a fost „inițial mai surprinzător pentru conducerea de la Beijing”.

Beijingul respinge legătura cu Taiwan

„În ultimii ani, a apărut o îngrijorare tot mai mare în conducerea de la Beijing că un conflict strategic între China și Occident s-ar putea să nu fie o chestiune dacă se întâmplă, ci când se va întâmpla, în special privind Taiwan”, a spus analistul.

Beijingul s-a opus cu fermitate oricărei legături cu Taiwanul atunci când discuta războiul din Ucraina, insistând că sunt două probleme separate. Săptămâna trecută, ambasada chineză de la Londra a criticat din nou comparația din media britanică a celor două chestiuni, spunând că problema Taiwanului „privește interesele centrale ale Chinei și nu vom admite nicio interferență externă”.

Ministerul de externe al Chinei și-a mărit sprijinul retoric în ultima săptămână pentru Rusia, spunând că cele două părți „se ridică deasupra modelului de alianță militară și politică din era Războiului Rece” și că cele două țări „se angajează la dezvoltarea unui nou model de relații internaționale”.

În aceeași perioadă, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat pentru agenția de presă oficială Xinhua că administrația de la Kiev este dornică să implice Beijingul în asigurarea securității Ucrainei. „Propunem ca China să devină unul dintre garanții securității ucrainene, acesta este un semn al respectului nostru și încrederii în Republica Populară a Chinei”, a spus sâmbătă oficialul de la Kiev.

În 2013, China a fost de acord să ofere Ucrainei „garanții de securitate” dacă este invadată sau amenințată cu un atac nuclear. Însă criticii spun că Beijingul rămâne evaziv privind această problemă, după invazia Rusiei din februarie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”