Partidul polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), este criticat în contextul în care fiul în vârstă de 15 ani al unui parlamentar de opoziție s-a sinucis după ce un post de radio de stat a transmis informaţii care au dus la identificarea sa ca victimă a unui pedofil, scrie The Guardian.
Parlamentarii au păstrat marţi un minut de reculegere în memoria lui Mikolaj Filiks. Mama lui, Magdalena Filiks, deputat din partea principalului partid de opoziţie din Polonia, Platforma Civică, a anunţat săptămâna trecută că băiatul a murit în februarie.
Adolescentul s-a sinucis la câteva săptămâni după ce un reportaj despre un pedofil condamnat, realizat de Radio Szczecin, parte a reţelei de stat Polskie Radio, a făcut publice detalii despre victime, iar Filiks a fost identificat printre ele.
Radioul a dezvăluit în decembrie vârsta minorilor şi faptul că unul dintre ei era copilul unui parlamentar local. Potrivit dezvăluirilor, bărbatul condamnat - al cărui proces a avut loc în 2021 fără public, pentru a proteja victimele - era un fost membru al Platformei Civice şi candidat în alegeri, precum şi un activist LGBT.
Povestea a fost preluată și de alte media de stat și a provocat revoltă în Polonia, susţinătorii opoziţiei afirmând că partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) a orchestrat-o pentru a obţine beneficii politice și că, astfel, este parţial responsabil pentru această moarte.
PiS, care se va confrunta cu alegeri dificile în acest an, deține controlul asupra mass-media din Polonia şi a făcut campanie împotriva drepturilor LGBT. Susţinătorii săi au sugerat, la rândul lor, că prima condamnare pentru abuz sexual asupra minorilor a fost muşamalizată în mod deliberat de Platforma Civică.
Jurnalistul care a făcut reportajul, Tomasz Duklanowski, s-a apărat și a motivat că a difuzat povestea pentru a arăta că "nu doar biserica catolică" a muşamalizat abuzurile asupra copiilor.
Liderul Platformei Civice, Donald Tusk, fost prim-ministru polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, a transmis pe Twitter un mesaj în care promite că va "cere PiS să dea socoteală pentru fiecare ticăloşie, pentru toate daunele umane şi tragediile pe care le-a provocat cât timp s-a aflat la putere".
Europarlamentarul Radosław Sikorski, fost ministru de externe al cabinetului Tusk, a declarat că acest caz a demonstrat amploarea cooperării dintre procurori şi presa controlată de PiS, adăugând că astfel de operaţiuni au fost "planificate şi folosite în mod obişnuit pentru a distruge competitorii politici".
Szymon Hołownia, liderul partidului de opoziţie Polonia 2050, a declarat că nu există "niciun cuvânt care să aducă alinare", dar a adăugat că nu e nicio îndoială că "cei ale căror cuvinte aduc moartea" vor plăti.
PiS a început să acţioneze pentru a prelua controlul direct asupra mass-mediei de stat din Polonia imediat după victoria sa în alegerile din 2015 şi, de atunci, mai multe rapoarte naţionale şi internaţionale au concluzionat că televiziunea şi radioul de stat au fost transformate în nişte porta-voci pentru propaganda guvernamentală.
Guvernul polonez, care este implicat într-o dispută de lungă durată cu UE pentru probleme legate de statul de drept, inclusiv în ceea ce priveşte libertatea presei, afirmă că politica sa este un răspuns proporţional la ceea ce susţine că ar fi un front mediatic înclinat în favoarea oponenţilor săi liberali.
Susţinătorii guvernului au acuzat opoziţia de faptul că a exagerat tragedia. Ministrul educaţiei, Przemysław Czarnek, a declarat pentru televiziunea de stat TVP că este "dăunător pentru societate" faptul că acest caz nu a fost raportat mai devreme. "Chiar cei care strigă atât de tare despre lupta împotriva pedofiliei ascund pedofili în rândurile lor", a declarat Czarnek.
Procurorii investighează decesul.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a lansat o anchetă menită să stabilească dacă postul a difuzat conţinut "care să permită identificarea victimelor minore, ceea ce a pus în pericol grav siguranţa acestora".
Editor : G.M.