Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu. Regatul Unit și SUA se pregătesc să evacueze civilii

Data publicării:
Tehran mourns the death of Seyyed Ebrahim Raisi After the death of the president and his accompanying team, tomorrow Wed
Tensiunile din Orientul MIjlociu ar putea scăpa de sub control Sursa foto: Profimedia Images

Oficiali consulari, de frontieră și militari britanici se îndreaptă spre regiune după amenințările cu represalii ale Hezbollah și Iranului împotriva Israelului. În paralel, Ambasada SUA la Beirut a îndemnat cetăţenii americani să părăsească Libanul cu „orice bilet disponibil”, conform The Guardian.

Marea Britanie a intensificat pregătirile pentru o posibilă evacuare a cetățenilor britanici din Liban în urma asasinatelor de săptămâna trecută din Beirut și Teheran - asasinate atribuite Israelului care amenință să transforme războiul din Gaza într-un conflict la nivel regional.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare și Ministerul Apărării au declarat sâmbătă, într-o declarație, că experți consulari, oficiali ai forțelor de frontieră și personal militar au fost desfășurați în regiune ca parte a planificării pentru "o serie de scenarii posibile de conflict și cu tensiuni regionale în creștere".

Nava de debarcare RFA Cardigan Bay și HMS Duncan se află deja în estul Mediteranei, iar forțele aeriene pun elicopterele de transport în așteptare, se arată în declarație.

Nevoie iminentă de evacuare

Marea Britanie nu se așteaptă la o nevoie iminentă de a evacua cetățenii din Liban, conform Observer, dar decizia de a pune forțele în așteptare vine după o întâlnire vineri între ministrul apărării John Healey și omologul său israelian Yoav Gallant, în timpul unei vizite în regiune a lui Healey și a ministrului de externe, David Lammy.

Sâmbătă, guvernul a repetat, de asemenea, apelul adresat cetățenilor britanici aflați în Liban de a pleca cât timp "opțiunile comerciale sunt încă disponibile", alăturându-se SUA și altor câteva țări. Zeci de companii au suspendat zborurile către Liban și Israel în ultima săptămână.

"Nu simt anxietate, dar mă simt confuză cu privire la ceea ce ar trebui să fac. Care este cea mai bună opțiune, să rămân sau să plec și să încerc să o iau de la capăt în altă parte?", a declarat libanezo-brazilianca Bruna Hassan al-Safawi, 23 de ani.

Casa lui Safawi nu este departe de aeroportul din Beirut: deoarece țara este înconjurată de teritorii siriene și israeliene, acesta este efectiv singura cale de intrare și ieșire din țară pentru majoritatea oamenilor.

"Dacă încă mai văd avioane aterizând, este în regulă, sunt în siguranță. Dacă nu mai văd avioane, voi începe să-mi împachetez lucrurile", a explicat tânăra.

În Haifa, cel mai nordic oraș din Israel, vineri, barurile și restaurantele care în mod normal ar fi pline într-o seară de vară erau aproape goale. "Încerc să nu mă gândesc la asta și să fac lucrurile în mod normal, altfel vei înnebuni de îngrijorare", a declarat rezidentul Layla al-Nasser, în vârstă de 26 de ani.

Conflict care ar putea scăpa de sub control

Temerile că războiul din Gaza este pe punctul de a se transforma într-un conflict care ar putea consuma o mare parte din Orientul Mijlociu au crescut în cursul weekendului după comentariile Iranului de sâmbătă, în care Republica Islamică a declarat că se așteaptă ca aliatul său din Liban, puternica miliție șiită Hezbollah, să înceapă să lovească mai adânc în Israel și să nu se mai limiteze la a lovi ținte militare.

Israelul și Hezbollah au lansat atacuri reciproce de când miliția libaneză a început să tragă asupra Israelului a doua zi după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, aparent pentru a-și ajuta aliații palestinieni. În paralel cu luptele din Gaza, conflictul de pe linia albastră care separă cele două țări a escaladat constant în ultimele 10 luni, zeci de mii de oameni de ambele părți fiind strămutați din casele lor.

Tensiunile au atins niveluri fără precedent în această săptămână, în urma asasinării succesive a lui Fuad Shukur, comandantul secund al Hezbollah, și a șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Israelul a revendicat asasinarea lui Shukur, o lovitură cu rachetă asupra unei clădiri de apartamente din Beirut, marți seara, care a ucis alte patru persoane și a rănit aproximativ 70. Israelul a declarat că acesta este vinovat pentru un atac cu rachetă pe Înălțimile Golan controlate de Israel la sfârșitul săptămânii trecute, care a ucis 12 copii și tineri care jucau fotbal. Hezbollah a negat că ar fi autorul atacului.

Câteva ore mai târziu, uciderea lui Shukur a fost umbrită de vestea că Haniyeh a fost asasinat în timpul unei vizite la Teheran pentru inaugurarea noului președinte al Iranului. Au apărut rapoarte contradictorii cu privire la modul în care a avut loc asasinatul: sâmbătă, Gardienii Revoluției din Iran au publicat o declarație potrivit căreia oficialul din Qatar a fost ucis de un proiectil cu rază scurtă de acțiune, cu un focos de aproximativ 7 kg.

Atât Hezbollah, cât și Iranul au jurat să se răzbune pentru aceste asasinate. Declarația Gardienilor Revoluției a precizat că răzbunarea Teheranului pentru atac va fi "severă" și într-un "moment, loc și mod adecvat", învinuind Israelul pentru moartea lui Haniyeh. Israelul nu a comentat moartea liderului Hamas, dar a efectuat asasinate țintite pe teritoriul iranian în trecut.

Reacția SUA

Într-un discurs rostit joi la funeraliile lui Shukur, secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a separat pentru prima dată frontul libanez de Gaza, afirmând că "problema a depășit frontul de sprijin" și că conflictul cu Israelul "a intrat într-o nouă fază".

SUA, cel mai important aliat al Israelului, a declarat vineri că va deplasa nave de război și avioane de luptă suplimentare în regiune pentru "a proteja personalul american și a apăra Israelul", în timp ce "axa rezistenței" aliniată Iranului își pregătește răspunsul la uciderea lui Haniyeh.

Luptele din Fâșia Gaza au atras, de asemenea, grupuri militante din Siria, Irak și Yemen, care au lansat drone și rachete asupra Israelului și a activelor SUA din regiune. Teheranul a atacat direct Israelul pentru prima dată în aprilie, după ce o lovitură pe care a atribuit-o Israelului a ucis mai mulți membri de rang înalt ai Gărzilor Revoluționare la consulatul iranian din capitala siriană, Damasc.

Barajul de 300 de rachete și drone a fost atent telegrafiat în avans, permițând aliaților Israelului să organizeze un răspuns eficient de apărare aeriană. De data aceasta, se așteaptă ca Iranul să acționeze mai puternic, eventual sub forma unui atac comun.

Președintele american Joe Biden, care a făcut presiuni pentru încetarea focului în Gaza în ultimele luni, a declarat că uciderea a fost "nefolositoare", în comentariile făcute joi târziu.

Între timp, luptele continuă să facă ravagii în Gaza, unde oficiali din domeniul sănătății din zona guvernată de Hamas au declarat sâmbătă că conflictul a ucis aproape 40 000 de persoane. ONU a declarat săptămâna aceasta că aproape 40 000 de cazuri de hepatită A au fost confirmate în enclava palestiniană asediată și că condițiile de sănătate "continuă să se deterioreze".

Un atac israelian cu dronă în Cisiordania, celălalt teritoriu palestinian, a ucis cinci persoane sâmbătă. Israelul a declarat că a vizat un grup de militanți din orașul Tulkarem care plănuiau un atac asupra israelienilor.

Conflictul a izbucnit după atacul Hamas din 7 octombrie, în care aproximativ 1 200 de israelieni au fost uciși și alți 250 luați ostatici. O încetare inițială a focului în noiembrie a eșuat după o săptămână, iar discuțiile prelungite în vederea unui armistițiu și a unui acord de eliberare a ostaticilor s-au dovedit până acum fără succes.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei