Pe măsură ce pandemia de coronavirus se răspândește în Africa, temerile cresc în taberele de refugiați din Somalia unde săpunul și apa sunt rare, iar păstrarea distanței de ceilalți oameni este o misiune imposibilă, scrie publicația The Guardian.
În tabăra Nabadoon de la periferia capitalei somaleze Mogadishu, Asho Abdullani Hassan, mamă a șapte copii, spune că a auzit despre coronavirus la radio. "Sunt foarte speriată de acest virus mortal. Aud de el la știri. Parcă așteptăm să vină moartea", spune femeia.
Tabăra Nabadoon găzduiește aproape 3.000 de familii, majoritatea provenite din regiunea Shabelle, după intesificarea luptelor din zonă și raiduri aeriene americane.
Primul caz de COVID 19 a fost raportat în Somalia pe data de 16 martie.
Activiștii organizațiilor umanitare avertizează că ar putea fi imposibilă să oprească răspândirea epidemiei în tabere, unde măsurile de prevenție sunt greu de luat și distanțarea socială este imposibilă. În Nabadoon, puțini își permit săpun și apa este rară.
"Situația poate deveni foarte rea. Va fi foarte greu", spune Patrick Youssef, director adjunct pentru Africa în Comitetul Internațional al Crucii Roșii. "Temerea noastră este că guvernele vor încerca să-i protejeze pe cei care îi consideră a fi cetățenii lor, iar oamenii din taberele de refugiați vor fi lăsați să se apere singuri", spune Youssef.
Epidemia de coronavirus s-a răspândit mult mai greu în Africa decât în Europa și Asia, însă Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată despre creșterea numărului de cazuri în ultimele zile.
Regiunea din Africa în care activează OMS - țările sub-Sahariene plus Algeria - au confirmat existența a 990 de cazuri de infectare cu coronavirus și 23 de morți până în prezent.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a avertizat că cifrele oficiale ar putea subestima nivelul la care s-a răspândit infecția pe continentul african. "Probabil avem cazuri nedetectate sau neraportate. În alte țări am văzut cum evoluează virusul de la un anumit punct încolo, deci cel mai bun sfat pentru Africa este să se pregătească de azi pentru ce e mai rău", a spus Ghebreyesus.
Africa de Sud, Senengal și Rwanda sunt printre ultimele țări care au introdus restricții, însă este acordată puțină atenție celor 6,5 milioane de refugiați din Africa sub-Sahariană. Majoritatea trăiesc în condiții precare, fiind deja slăbiți de malnutriție și boli.
Oficialii din domeniul sănătății din toată Africa susțin că spitalele se pot ocupa doar de o parte dintre bolnavi în cazul unei epidemii.
Nigeria, cea mai populată națiune africană, a anunțat luni prima victimă cauzată de Covid19. În prezent, numărul cazurilor confirmate a crescut la 36.
Uganda are deja 9 cazuri confirmate și găzduiește peste 1,4 milioane de refugiați. UNHCR, agenția care ocupă de problema refugiaților în cadrul ONU, a lansat o campanie pentru a educa refugiații din Uganda în privința igienei și a crescut distribuția de săpun și de gel dezinfectant. Totodată, a instruit angajații locali din domeniul sănătății.
Experții consideră că anumite tabere ar putea fi protejate de distanța care le desparte de zonele urbane. Totodată, numărul mare de copii și tineri din tabere ar putea reprezenta un avantaj în fața epidemiei.
Cu toate acestea, locuitorii taberelor spun că au probleme urgente, mulți reclamând lipsa mâncării și a apei potabile, dar și condițiile sanitare.
Editor web:V.M.