Țările OPEC+ au decis să reducă producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi. Prețul țițeiului a crescut la bursa din Londra

Data actualizării: Data publicării:
Sonde de petrol
Sonde petroliere. Foto: GettyImages

Țările OPEC+ au ajuns, miercuri, la un acord pentru reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi. Statele membre, printre care și Rusia, susțin că este o reacție la scăderea prețului petrolului, determinată de o încetinire a economiei globale.

Este cea mai mare reducere a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi din ultimii doi ani, dar va avea un impact mai mic asupra ofertei globale, scrie Bloomberg.

Mai multe țări membre pompează deja cu mult sub cotele lor, ceea ce înseamnă că ar fi deja în conformitate cu noile limite fără a fi nevoite să reducă producția.

Chiar și așa, decizia cartelului riscă să adauge un alt șoc unei economii globale care se luptă deja cu inflația determinată de costurile ridicate ale energiei. Mișcarea ar enerva, de asemenea, SUA - și ar putea declanșa un răspuns din partea Washingtonului. Președintele Joe Biden a vizitat Arabia Saudită la începutul acestui an încercând să își convingă aliații să crească producția pentru a avea prețuri mai mici la pompă pentru americani înaintea alegerilor intermediare din noiembrie.

Reducerea de 2 milioane de barili pe zi va fi măsurată în raport cu aceeași valoare de bază ca și acordurile anterioare OPEC+, a declarat Amir Hossein Zamaninia, guvernatorul OPEC pentru Iran, reporterilor la Viena după întâlnire.

Prețurile petrolului au crescut ușor după decizie până la 92 de dolari pe baril la Londra.

Miercuri, înainte de a fi luată decizia, oficialii americani au făcut apel către omologii din Golf, încercând să blocheze mișcarea de a reduce producția, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile. Deja, Casa Albă a cerut Departamentului de Energie al SUA să analizeze dacă o interdicție a exporturilor de benzină, motorină și alte produse petroliere rafinate ar scădea prețurile, a raportat marți Bloomberg. Este o idee controversată, dar care câștigă teren în unele colțuri ale administrației Biden.

La Viena, înainte de întâlnire, au existat puține semne că presiunea SUA funcționează. Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a insistat că decizia este „tehnică”.

„Este foarte important să rămână o decizie tehnică și să nu fie politică”, a spus el reporterilor. „De aceea este important să ne uităm la partea tehnică a ecuației și să ne uităm la orice preocupări legate de economie și de starea economiei.”

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...