Țara în care 756.000 de oameni s-ar putea confrunta cu "foamete catastrofală" până în septembrie (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
foamete in sudan
Aproximativ 756.000 de oameni din Sudan s-ar putea confrunta cu o lipsă catastrofală de alimente până în septembrie, arată o proiecție preliminară a agențiilor Națiunilor Unite și asociații de sprijin, realizată pentru a constata dacă să declare oficial foametea în țara respectivă. FOTO: Profimedia Images

Aproximativ 756.000 de oameni din Sudan s-ar putea confrunta cu o lipsă catastrofală de alimente până în septembrie, arată o proiecție preliminară a agențiilor Națiunilor Unite și asociații de sprijin, realizată pentru a constata dacă să declare oficial foametea în țara respectivă.

Rezultatele preliminare, de la 1 iunie și văzute de Reuters, arată o deteriorare rapidă a situației în țara devastată de război. Ultima proiecție, publicată în decembrie, arăta că 17,7 milioane de oameni, sau 37% din populație, s-au confruntat cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară, dar nu s-a considerat că vreo țară este într-o situație catastrofală. Acum, se estimează că 25,6 milioane de oameni, sau 54% din populație, se confruntă cu lipsuri critice, inclusiv peste nouă milioane de persoane aflate într-o situație de urgență sau mai gravă.

Guvernul sudanez a negat anterior că țara se confruntă cu foamete, scrie Reuters.

IPC, o inițiativă a agențiilor ONU, a organismelor regionale și a grupurilor de ajutor, care analizează datele privind insecuritatea alimentară și malnutriția, speră să publice un raport despre Sudan în următoarele câteva săptămâni, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Fatima Eltahir, un oficial al guvernului sudanez, care este și președintele IPC în Sudan, a declarat pentru Reuters: „Nu am terminat încă analiza. Nu există rezultate finale”. Lavonne Cloke, purtător de cuvânt al IPC, a declarat că analiza este „în desfășurare”.

Cea mai recentă proiecție pentru Sudan vine într-un moment în care o altă zonă de conflict – Gaza – se confruntă, de asemenea, cu lipsuri severe în ceea ce privește alimentele. În martie, IPC a declarat că foametea era iminentă, deoarece se estima că 1,1 milioane de oameni, aproximativ jumătate din populația din Gaza, se confruntă cu insecuritate alimentară catastrofală.

Luptele în Sudan au izbucnit în capitala Khartoum în aprilie 2023 și s-au răspândit rapid în toată țara, forțând milioane de oameni să fugă. Numărul persoanelor strămutate în Sudan din cauza conflictului actual și trecut a depășit 10 milioane, a anunțat săptămâna aceasta agenția Națiunilor Unite pentru migrație. Țara se confruntă deja cu cea mai mare criză de strămutare din lume.

Luna trecută, agențiile ONU au mai spus că Sudanul se află în „risc iminent de foamete”. Aproximativ 3,6 milioane de copii suferă de malnutriție acută, potrivit unei declarații comune a șefilor ONU, inclusiv a Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

Nu se știe încă dacă va fi declarată foametea în Sudan. Până în prezent, agențiile ONU și alte organizații au declarat foamete doar de două ori în 20 de ani, de când a fost creat sistemul de avertizare IPC: în Somalia în 2011 și în Sudanul de Sud în 2017.

Procedura de declarare a foametei se face în funcție de o scală utilizată de IPC care are cinci clasificări, variind de la Faza 1, care nu reflectă probleme alimentare serioase, până la Faza 5, care reprezintă fie o catastrofă, fie, și mai rău, o foamete. Fazele 3, 4 și 5 sunt toate considerate situații de criză sau mai rău. Evaluările sunt determinate folosind un set complex de criterii tehnice, care includ măsurători ale foametei, malnutriției și mortalității. În zonele desemnate oficial ca faza 5 de foamete, mai mult de două persoane la 10.000 mor zilnic.

Cea mai recentă proiecție preliminară IPC pentru Sudan afirmă că, în perioada iunie-septembrie, aproximativ 756.000 de oameni din Sudan se vor confrunta cu o situație de catastrofă specifică Fazei 5. Aceasta înseamnă că țara nu a atins din punct de vedere tehnic condiții de foamete larg răspândite, dar este încă considerată o criză majoră.

Proiecția a identificat 32 de localități care populația suferea lipsuri catastrofale de alimente. Acestea au inclus două zone în care 15% din populație s-a confruntat cu condiții catastrofale IPC 5 – orașul al-Fashir, capitala Darfurului de Nord; și o tabără din apropiere pentru persoane strămutate în interior numită Zamzam. Au fost citate alte trei zone în care 10% din populație atinsese pragul.

Marți, un diplomat american de vârf a declarat pentru Reuters că anumite părți din Sudan sunt deja în foamete, adăugând că nu se știe încă amploarea foametei extreme. „Cred că știm că suntem în foamete”, a spus Tom Perriello, trimisul special al SUA în Sudan.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...