Țara din Europa cu granițe invizibile

Data publicării:
Elvetia
Foto: Shutterstock

„Țara cantoanelor” este renumită pentru multe lucruri la nivel internațional: ceasurile sale, niște veritabile bijuterii mecanice, selecția de brânzeturi, munții cu pârtii ideale pentru iubitorii sporturilor de iarnă, prețurile ridicate, ciocolata cu un gust unic în lume, dar și pentru un alt detaliu, mai ușor de trecut cu vederea.

Elvetia
Foto: Shutterstock

În Elveția există patru limbi oficiale: germana, franceza, italiana și retroromana, dar se vorbește la scară largă și engleza, deși nu este trecută pe lista limbilor oficiale. Un sondaj realizat recent de Pro Linguis arată că o treime dintre elvețieni vorbesc de cel puțin trei ori pe săptămână în limba engleză.

Aceste limbi au dus la crearea unor granițe invizibile, care delimitează Elveția în societăți diferite, fiecare cu regulile ei. Elvețienii numesc acest fenomen „Röstigraben” și este un termen care datează din Primul Război Mondial, când loialitățile Elveției erau împărțite pe teritorii, în funcție de limba vorbită în fiecare.

BBC News scrie despre acest fenomen mai puțin cunoscut că „asemenea oricărei granițe, „Röstigraben” nu poate fi trecută cu ușurință sau fără să îți dai seama, asta mai puțin dacă ești turist”. Un sondaj arată că aproape jumătate din vorbitorii de germană din Elveția trec această „graniță” o singură dată pe an, în timp ce 15% dintre ei nu au fost niciodată într-o regiune în care se vorbește altă limbă.

„Să treci această graniță este ca și când ai emigra temporar într-un loc periculos, în care nu înțelegi ce spun oamenii”, spune Manuela Bianchi, CEO-ul unui ONG elvețian.

BBC notează că o graniță înseamnă mult mai mult decât o demarcare geo-politică a unui teritoriu. Ea înseamnă diferențe culturale, de limbă, de mentalitate. Spre deosebire de Belgia sau Canada, unde multilingvismul a adus și probleme, faptul că Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume și este organizată sub forma unor cantoane cu autonomie mare a făcut ca în țară să nu apară conflicte legate de limbă.

Însă diviziunea este mai puternică decât în alte țări: în cantoanele germane, copiii învață acasă germana elvețiană, dar la școală li se predă în germană. Italiana vorbită în cantonul Ticino este presărată cu cuvinte în germană și franceză. Vorbitorii de italiană sunt o minoritate, reprezentând doar 6,5% din populația Elveției. Predomină germana (63,7% din cetățenii elvețieni), franceza este vorbită de 20,4% dintre elvețieni, în timp ce retroromana este vorbită de doar 0,5% din populație, majoritatea trăind în sud-estul țării, în cantonul Graubünden.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperit oxigen acolo unde nu ar trebui să existe. Acum începe căutarea de...
Digi FM
Sofia Vergara, criticată de o colegă din „Modern Family”, după ce s-a spus că ar avea o relație cu Lewis...
Pro FM
Camila Cabello trăiește o poveste de dragoste cu un moștenitor miliardar. Cei doi îndrăgostiți, fotografiați...
Film Now
Ben Stiller, recunoscător să fie din nou cu soția lui, după ani de separare: "Apreciezi mai mult ceea ce ai"
Adevarul
Cum ar trebui făcută reforma administrativ-teritorială anunțată de PSD. Expert: „Aș contacta grupul de...
Newsweek
Pensia pe februarie va fi adusă de Poștă cu o mică întârziere. În ce zile intră pensiile pe card?
Digi FM
Vlad Pascu, declarații uluitoare în instanță: „Sunt ridicole anumite acuzații care mi s-au adus!” Procurorii...
Digi World
MrBeast, cel mai de succes YouTuber, urmărit de 344 de milioane de abonați, ar putea să cumpere TikTok...
Digi Animal World
Comportamentul ciudat al crocodililor șochează localnicii: „Arată ca niște oameni care se îneacă. Vor să ne...
Film Now
Femeia care l-a convins pe Brad Pitt să semneze acordul de divorț cu Angelina Jolie, după 8 ani de luptă în...
UTV
Kanye West a postat o imagine scandaloasa cu Bianca Censori in cel mai mic bikini din lume, dar a sters-o...