Țara care își omoară femeile cu pietre interzice MMA: „Sunt prea violente”
Guvernul taliban din Afganistan a interzis artele marțiale mixte (MMA), afirmând că acestea sunt „prea violente” și incompatibile cu legea islamică, transmite BBC. În același timp, Afganistan permite pedeapsa cu moartea prin lapidare, în special asupra femeilor acuzate de adulter.
Un oficial din cadrul autorității talibane pentru sport a declarat marți, pentru postul local de televiziune TOLOnews, că MMA este prea violent și prezintă un risc de deces. Ordinul a fost transmis de poliția morală afgană din cadrul Ministerului taliban pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului.
Decizia vine în urma unei anchete privind conformitatea acestui sport cu legea islamică sau Sharia.
„S-a constatat că acest sport este problematic în ceea ce privește Sharia și are multe aspecte care sunt în contradicție cu învățăturile islamului. Acesta este motivul pentru care a fost luată această decizie”, a declarat Direcția generală pentru educație fizică și sport a talibanilor într-un comunicat transmis agenției de presă AFP.
MMA este un sport popular în rândul tinerilor din Afganistan și a adunat o bază de fani locali pasionați în cele două decenii care au precedat revenirea talibanilor la putere în 2021.
Federația de Arte Marțiale Mixte a fost înființată în 2008, în timp ce Afghanistan Fighting Championship (AFC) și Truly Grand Fighting Championship (TGFC) au organizat zeci de lupte. Deși nu pare să fi fost numită în mod specific în decretele oficiale, MMA a fost supusă unor presiuni severe încă de la preluarea puterii de către talibani.
Competițiile au fost efectiv interzise în 2021, când talibanii au introdus o legislație care interzicea „lovirea feței”. Unii luptători s-au plâns, de asemenea, de amenințări și hărțuire din partea oficialilor talibani, conform interviurilor publicate în revistele specializate în MMA.
Cu toate acestea, autoritățile au părut să își înmoaie poziția în unele ocazii.
În 2022, principalul luptător Ahmad Wali Hotak a putut ține o conferință de presă în capitala Kabul pentru a anunța o luptă viitoare, pe care a câștigat-o în Rusia. La întoarcerea sa în Afganistan, a fost întâmpinat de personalități guvernamentale care au pozat pentru el. Cu toate acestea, majoritatea concurenților părăsiseră de mult țara înainte de acest ultim anunț.
MMA nu a fost încă recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic, în primul rând din cauza problemelor de siguranță.
Patru dintre cei 11 afgani care au concurat în sport la Jocurile de la Paris, fie în echipa olimpică națională, fie în cea a refugiaților, au fost inițial sportivi de arte marțiale.
Editor : I.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News