Țara care alungă coronavirusul cu fum și spune că nu are niciun caz de COVID-19. Experții sunt, însă, îngrijorați

Data publicării:
Turkmenistan
FOTO: Getty Images

Pe măsură ce harta mondială a răspândirii Covid-19 este acoperită de tot mai multe cercuri roșii, mai multe țări susțin că nu au înregistrat nici măcar un caz de infecție, inclusiv unul dintre cele mai represive state din lume - Turkmenistan. Mulți experți sunt îngrijorați că guvernul din această țară ar putea ascunde adevărul, ceea ce ar putea perturba încercările de a pune capăt pandemiei.

În timp ce lumea luptă împotriva coronavirusului și din ce în ce mai multe țări își izolează complet cetățenii, Turkmenistanul organizează marți o cursă de ciclism pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății. Țara din Asia Centrală susține că are zero cazuri de coronavirus, însă specialiștii au îndoieli legate de aceste informații furnizate de un guvern renumit pentru cenzură, relatează BBC NEWS.

Statisticile oficiale de sănătate din Turkmenistan nu sunt demne de încredere", a spus profesorul Martin McKee de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care a studiat sistemul de asistență medicală din această țară.

„În ultimul deceniu, ei au susținut că nu au persoane cu HIV/ SIDA, fapt neplauzibil. Știm, de asemenea, că, în anii 2000, au suprimat dovezi ale unor serii de focare, inclusiv ciumă", a mai spus profesorul.

Mulți cetățeni ai țării se tem chiar și să sugereze că noul coronavirus ar putea fi deja în țară.

Citește și: Țara care a interzis cuvântul „coronavirus”. Cei care poartă mască în public pot fi arestați

„O cunoștință care lucrează într-o agenție de stat mi-a spus că nu ar trebui să spun că virusul a ajuns la noi sau că am auzit despre el, pentru că s-ar putea să am probleme", a declarat pentru BBC NEWS un locuitor al capitalei Ashgabat, care a cerut să rămână anonim.

Totuși, autoritățile turkmene lucrează la combaterea unui posibil focar. Împreună cu agențiile ONU din țară, discută un plan de acțiune.

Elena Panova, reprezentanta ONU în acest stat, a declarat pentru BBC că acest plan include coordonarea la nivel de țară, comunicarea riscurilor, investigarea cazurilor, diagnosticul de laborator și alte măsuri.

Când a fost întrebată dacă ONU poate avea încredere în cifrele oficiale care arată că Turkmenistanul nu are cazuri confirmate cu Covid-19, Panova a evitat să dea un răspuns direct.

„Ne bazăm pe informații oficiale, deoarece asta fac toate țările”, a spus ea.

Panova spune că măsurile privind restricționarea călătoriilor luate din timp ar fi putut contribui la lipsa cazurilor de coronavirus.

Turkmenistanul a închis, într-adevăr, cele mai multe puncte terestre de frontieră în urmă cu mai mult de o lună. De asemenea, a anulat zborurile către China și alte țări afectate la începutul lunii februarie și a început să devieze toate zborurile internaționale din capitală către Turkmenabat, în nord-estul țării, unde a fost creată o zonă de carantină.

Cu toate acestea, potrivit mai multor rezidenți, mulți oameni au reușit să evite cele două săptămâni de izolare într-un cort după ce au dat mită.

Panova a spus că toți cei care sosesc în țară și cei care prezintă simptome au fost testați pentru Covid-19. Însă nu a putut da cifre exacte despre numărul de teste efectuate sau câte seturi de testare au în Turkmenistan.

„Când vorbim cu oficialii guvernamentali ne transmit că au suficiente teste”, spune ea.

Dar cât de pregătit este sistemul de sănătate pentru a face față unui focar de coronavirus?

„Nu știm”, a recunoscut Panova. „Ni s-a spus că au un anumit nivel de pregătire și să nu ne îndoim de asta, deoarece spitalele de aici sunt foarte bine echipate”, a mai spus reprezentantul ONU.

Specialiștii se tem că guvernul ar putea ascunde un focar

Există un anumit sentiment de conștientizare a riscului în rândul populației. Deplasarea dintre orașe a fost restricționată, iar cei care intră în capitala Ashgabat trebuie să aibă certificat medical.

Spațiile publice și birourile sunt date cu fum dintr-o plantă folosită în remedii naturiste - yuzarlik, după ce președintele Gurbanguly Berdymukhamedov a spus că arderea va împiedica răspândirea virusul, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă în acest sens.

Dar, spre deosebire de restul lumii, viața de zi cu zi în Turkmenistan își urmează cursul normal. Cafenele și restaurantele sunt deschise, se fac nunți și se organizează evenimente de masă și nimeni nu poartă mască. Iar acum se organizează cursa de ciclism cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, eveniment promovat chiar de președintele țării.

Mesajul principal al tuturor evenimentelor publice este că națiunea este sănătoasă și fericită datorită președintelui.

Profesorul Martin McKee este îngrijorat că guvernul turkmen ar putea încerca să ascundă un focar, chiar dacă cetățenii săi sunt infectați. „Am văzut cum infecția cu Covid-19 s-a mutat rapid din China în toate părțile lumii. În această economie globalizată în care trăim acum, fiecare țară este la fel de sigură ca cea mai expusă țară din lume", a spus el.

Chiar dacă alte țări reușesc să controleze epidemia, există riscul de a „importa” infecții din acele țări care nu au reușit. Turkmenistanul poate fi un astfel de exemplu”, a mai spus profesorul McKee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri