Este stare de alertă în mai multe țări europene din cauza incendiilor. În Gran Canaria, Spania, sute de oameni, printre care și turiști, au fost evacuați după ce un incendiu pornit din cauza neglijenței unui sudor a mistuit deja 1000 de hectare de vegetație. În Grecia sunt cel puțin 50 de incendii active în prezent. Și aici numeroși turiști au fost evacuați din calea flăcărilor.
În Gran Canaria, incendiul a apris rapid vegetația uscată. Sute de pompieri au fost mobilizați pentru a lupta cu flăcările care se extind cu repeziciune ajutate de temperaturile caniculare. Este o luptă contracronometru pentru că focul amenință să ajungă în zonele locuite.
„Din motive de siguranță, am evacuat 3 sau 4 cartiere pentru că cenușa ajungea până acolo”, a anunțat Jesus Diaz, primarul localității Artenara.
Incendiul a fost cauzat de neglijența unui localnic care nu și-a luat toate măsurile de precauție când s-a apucat să sudeze o poartă. A fost suficientă o scânteie pentru ca totul în jur să ia foc. Bărbatul a fost identificat și se află acum în arest.
Focul declanşat sâmbătă în comuna Artenara, situată în interiorul acestei insule vulcanice, s-a agravat în noaptea de sâmbătă spre duminică ca urmare a schimbării direcţiei vântului. Relieful muntos din interiorul insulei, din care o parte a fost declarată în iulie ca aparţinând patrimoniului mondial al Unesco, complică sarcina echipelor care luptă cu flăcările.
Spania, a doua destinaţie turistică la nivel mondial, este atinsă în fiecare an de numeroase incendii de pădure din cauza climei sale aride.
Focul le dă bătăi de cap și grecilor. Cel puțin 50 de incendii de vegetație afectează în prezent teritoriul elen. Cea mai gravă situație este în insula Elafonissos, unde un sfert din suprafața acesteia a ars. Oamenii dintr-un camping și dintr-un hotel au fost evacuați din fața flăcărilor care se apropiau periculos. Un incendiu de proporții se manifestă și în apropiere de Atena, la Marathon, unde un sat de vacanță a fost evacuat. Orașul se află la câțiva kilometri de stațiunea Mati, unde peste 100 de oameni au murit anul trecut în cel mai grav incendiu de vegetație produs vreodată în Grecia.
Este pentru prima dată din 2012 când statul elen se confruntă cu o astfel de combinație periculoasă între temperaturi caniculare, vânt puternic și secetă, spune protecția civilă.
În Siberia, incendiile de vegetație sunt de nestins de mai bine de două săptămâni. Peste 200.000 hectare de pădure ard în prezent. Organizațiile de protecția a mediului spun că emisiile de CO2, rezultate în urma incendiilor din Siberia, echivalează cu poluarea a 36 milioane de maşini într-un an.
Editare web: Luana Păvălucă