Sute de mii de germani protestează împotriva AfD și extremei-drepte neo-naziste

Data actualizării: Data publicării:
mulțime de oameni în Germania
Foto: Profimedia Images

Sute de mii de germani au ieșit în stradă, sâmbătă, în semn de protest împotriva extremei drepte, reprezentată în principal de partidul AfD. Protestele au marcat, simultan, și Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. „Să nu se mai întâmple niciodată”, a spus cancelarul Olaf Scholz, care şi-a exprimat satisfacţia de a-şi vedea ţara „în picioare” - adică „milioane de cetăţeni şi cetăţene defilând pe străzi”.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a participat la demonstraţia din oraşul său natal, Osnabruck, din nord-vestul ţării. La Dusseldorf, în vest, au ieşit în stradă în jur de 100.000 de oameni, care au manifestat paşnic, conform unui comunicat al poliţiei. La Kiel, în nord, numărul celor care s-au adunat împotriva extremismului a fost de 11.500 potrivit estimărilor poliţiei; organizatorii susţin că au participat 15.000 de demonstranţi.

Unul dintre aceştia a declarat că pe pancarte se puteau citi mesaje cum ar fi „Democraţia nu este pentru fricoşi” sau „Cartonaş roşu pentru AfD” (n. red. - partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania). El a adăugat: „Pentru mine, a fost important să manifestăm pentru a comemora victimele nazismului, dar şi pentru a protesta împotriva ascensiunii extremei drepte”.

La Stuttgart, în sud-vest, s-au adunat aproximativ 1500-2000 de manifestanţi, după aprecierea unui reporter al AFP. O femeie în vârstă de 60 de ani a afirmat: „Vreau să creez o zonă liberă, fără nazişti, pentru nepoata mea”.

Scholz a participat şi el la o astfel de demonstraţie în urmă cu două săptămâni, la Potsdam, lângă Berlin, unde locuieşte.

Germanii se adună la manifestaţii împotriva radicalismului AfD de două săptămâni. Alianţa Campact, una din organizatoarele mişcării, a afirmat, sâmbătă dimineaţa, într-un comunicat, că „sunt de trei ori mai mulţi manifestanţi decât săptămâna trecută, în special în estul Germaniei”. Regiunea respectivă, care corespunde fostei Republici Democrate Germane, este cea unde AfD obţine cele mai bune rezultate electorale.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este 27 ianuarie, data din 1945 la care a fost eliberat lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau.

Contextul celei de-a 79-a comemorări este însă tensionat: pe 10 ianuarie, presa germană a relatat despre o reuniune a extremiştilor din noiembrie anul trecut, care au discutat la Potsdam un proiect de expulzare în masă a străinilor şi a cetăţenilor germani de origine străină. În 18 ianuarie, ministra de interne, Nancy Faeser, a comparat evenimentul cu conferinţa de la Wannsee din 1942, unde naziştii au planificat exterminarea evreilor din Europa.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri