Pentru prima oară, liderul Coreei de Nord și-a prezentat fiica lumii întregi. Kim Jong-un a asistat la lansarea unei noi rachete balistice intercontinentale. Dar brusc, evenimentul în sine a trecut în plan secund, pentru că dictatorul a fost însoțit de fata lui.
Fiica liderului nord coreean pare să aibă în jur de 12 ani şi apare în fotografii într-o geacă albă, ţinându-și tatăl de mână.
Existenţa ei nu fusese niciodată confirmată public, în contextul în care se crede că liderul comunist ar avea cel puţin trei copii - două fete şi un băiat.
Coreea de Nord nu a anunţat niciodată cine îi va urma lui Kim Jong-un la conducere. Experții occidentali cred, însă, că prezentarea în public a fiicei sale este un mesaj pentru elitele de la Phenian privind succesiunea la putere.
Liderul nord-coreean spune că va răspunde ameninţărilor cu arme nucleare
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul va răspunde cu arme nucleare la noi ameninţări din partea SUA şi a altor forţe ostile, conform informaţiilor difuzate sâmbătă de presa de stat, scrie Agerpres. Conform KCNA, Kim Jong Un "a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să reprezinte ameninţări" la adresa Coreei de Nord, "partidul şi guvernul nostru vor reacţiona cu hotărâre la bombe nucleare cu arme nucleare şi la o confruntare totală cu o confruntare totală".
Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune suspectată a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), determinând o reacţie de condamnare din partea SUA şi un exerciţiu aerian comun cu forţele sud-coreene.
KCNA a informat sâmbătă că racheta testată a fost un "Hwasong-17", un nou tip de ICBM, şi că a fost lansată sub îndrumarea liderului ţării pe fondul "manevrelor militare confruntaţioniste nesăbuite ale SUA şi ale altor forţe ostile".
Racheta nord-coreeană a fost lansată din zona Sunana, în Phenian, în jurul orei locale 10:14 (0114 GMT), a informat Yonhap.
Mai târziu în cursul zilei de vineri, Coreea de Sud şi Statele Unite au realizat un exerciţiu aerian ofensiv comun ca răspuns la acest test.
Rachetele cu capacitatea de a parcurge peste 5.500 de kilometri sunt considerate ICBM. Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să testeze rachete balistice de orice tip, inclusiv cele care pot purta focoase nucleare.
Situaţia din peninsula coreeană este în prezent foarte tensionată, iar observatorii se tem de iminenţa unui test nuclear din partea regimului de la Phenian.