Video Momentul în care o parte a rachetei Starship a SpaceX este recuperată în zbor cu niște brațe mecanice gigantice

Data actualizării: Data publicării:
racheta starship
Foto: Profimedia Images

Compania spaţială americană SpaceX a reuşit duminică, în cadrul celui de-al cincilea zbor-test al rachetei sale Starship, să prindă pentru prima dată treapta inferioară a acestui lansator greu pe rampa lui de lansare din statul Texas cu ajutorul unor braţe metalice gigantice, realizând astfel o nouă performanţă inginerească inedită în încercarea sa de a construi un vehicul reutilizabil pentru călătoriile spre Lună şi spre planeta Marte, informează agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres. 

Racheta americană, a cărei primă treaptă se numeşte „Super Heavy", a lansată la ora locală 07:25 (12:25 GMT) de la baza pe care SpaceX o deţine în Boca Chica, Texas, iar a doua treaptă a rachetei, denumită Starship şi care dă numele întregului vehicul spaţial, a ajuns în spaţiu după ce s-a separat de lansator la o altitudine de aproximativ 70 km, înainte de a începe apoi manevrele pentru întoarcerea sa pe Terra, potrivit Reuters.

După separarea cu succes a celor două trepte ale rachetei, Super Heavy a aprins din nou trei dintre cele 33 de motoare Raptor ale sale pentru a-şi încetini coborârea rapidă spre rampa de lansare folosită de SpaceX, în timp ce se îndrepta spre turnul de lansare. Turnul este prevăzut cu două braţe metalice mari, supranumite „baghete".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu motoarele turate, treapta Super Heavy, înaltă de 71 de metri, s-a poziţionat între braţele turnului de lansare, agăţându-se de acesta cu ajutorul celor patru aripioare ale sale pe care le utilizează pentru a se ghida prin aer.

Duminică, SpaceX a testat această manevră delicată pentru prima oară.

„Turnul a prins racheta!!!" a scris Elon Musk pe reţeaua socială X după un zbor de nouă minute al treptei Super Heavy, care s-a încheiat prin acea tentativă reuşită de prindere a vehiculului spaţial.

La rândul ei, treapta Starship şi-a continuat zborul timp de aproximativ o oră şi a revenit apoi pe Terra, amerizând în Oceanul Indian. A reuşit pentru prima dată o amerizare controlată în acest ocean cu ocazia precedentului său zbor de testare, realizat în urmă cu câteva luni, relatează AFP.

Totuşi, după zborul său din această duminică, treapta superioară Starship a explodat la câteva secunde după ce a atins apele Oceanului Indian, relatează site-ul futurism.com, care vorbeşte despre imagini spectaculoase ce au arătat „o bulă de foc masivă, un final dramatic pentru un test de lansare care s-a desfăşurat, până atunci, ca la carte". 

„Amerizare confirmată!" precizează un mesaj publicat de SpaceX pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare X. „Felicitări întregii echipe SpaceX pentru un captivant al cincilea zbor-test al rachetei Starship!", au adăugat reprezentanţii companiei americane.

În pofida acestei explozii, CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a declarat că zborul de duminică reprezintă o victorie uriaşă.

„Treapta superioară a rachetei a aterizat exact la ţintă! Al doilea dintre cele două obiective a fost şi el atins", a adăugat el, referindu-se la prinderea treptei Super Heavy cu braţele robotizate ale turnului de lansare şi la amerizarea controlată, la punct fix, a treptei superioare în Oceanul Indian.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O companie importantă la nivel global anunță că își închide site-ul oficial în ultima zi a anului 2024
Digi FM
MrBeast, 27 de milioane de vizualizări în 16 ore, la un clip filmat în Salina Turda. A stat 7 zile în...
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
Sharon Stone dezvăluie numele actorului care sărută cel mai bine: E fabulos. Nu l-aș putea compara cu nimeni
Adevarul
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
Newsweek
Care români iau pensie sau indemnizație și de 2.000 lei fără să fi contribuit? Au avut de suferit!
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori în vestiarul din Larnaca, după meciul cu Cipru: "Vă mulțumim pentru ospitalitate"...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul incredibil când un câine scapă din ghearele unui vultur pleșuv. Imaginile au devenit virale
Film Now
Motivul pentru care Hugh Grant a înșelat-o pe frumoasa Elizabeth Hurley cu o damă de companie
UTV
Randi a fost prins drogat la volan. Artistul a refuzat testarea, dar analizele INML au confirmat consumul de...