California este acum tărâmul focului care pare de nestăvilit. 17 incendii ard în continuare necontrolat, în ciuda eforturilor pe care peste 8.000 de pompieri le fac de o săptămână. Sute de echipaje continuă să vină de pe întreg teritoriul Statelor Unite, deoarece a fost prognozat vânt puternic, de 100 de kilometri pe oră, şi există riscul ca focul să se intensifice din nou. Flăcările au curmat vieţile a 36 de oameni, au mistuit 90.000 de hectare de teren şi au distrus 5700 de locuinţe. Sute de persoane sunt în continuare dispărute.
Imagini cutremurătoare au fost filmate de camera purtată pe uniformă de un şerif care a intervenit pentru evacuarea oamenilor din case. O intervenţie extrem de dificilă. Ofiţerul şi-a pus viaţa în pericol, deoarece flăcări uriaşe erau de o parte şi de alta a drumului. A mers înainte, fără să vadă prea bine pe unde calcă deoarece aerul era plin de cenuşă. Singura lumină era cea a flăcărilor.
Cei care au scăpat cu viaţă din calea focului au poveşti cutremurătoare.
„Fiica mea ne-a sunat din San Francisco şi ne-a spus că trebuie să evacuăm. Nu am evacuat imediat. În 20 de minute ne-a sunat din nou şi ne-a spus că trebuie să plecăm din casă. M-am uitat pe geam şi am văzut un perete de flăcări”, povestește Jan Pascoe, supravieţuitoare.
Aşa a început coşmarul lui Jan şi John Pascoe, un cuplu de pensionari care avea o casă în oraşul Santa Rosa. Au încercat să fugă cu maşina din calea flăcărilor, dar nu au avut pe unde. Cartierul lor era cuprins din toate părţile de pârjol. S-au gândit că singura şansă să scape teferi este să se bage în piscina vecinilor. Au stat acolo sase ore, timp în care au privit cum întregul cartier, inclusiv casa şi maşina lor, era mistuit de flăcări.
„A fost singura noastră opţiune. Ne-am refugiat aici, la piscină, am aşteptat până a trebuit să intrăm. Focul a ajuns aici, acel copac a luat foc şi când s-a întâmplat asta s-a făcut foarte cald. Atunci am intrat în piscină. Nu am ieşit, am privit cum a ars casa din temelie” spune John Pascoe, supravieţuitor.
Autorităţile se confruntă acum şi cu o altă problemă: hoţii care vin să fure din casele abandonate.
„Jafurile nu vor fi tolerate în acest ţinut. Oamenii au ajuns în situaţia de a pune pancarte de uşi cu mesajul: "Nu e nimic aici, vă rugăm nu ne jefuiţi!"”, spune Jill Ravitch – procuror.
În calea focului sunt şi viile din Napa, una dintre cele mai bune zone viticole din lume. Strugurii au început să fie recoltaţi în grabă, pentru a mai putea salva ceva. Pentru California, 2017 a fost un an cu foarte multe incendii. Între ianuarie si octombrie, au fost înregistrate 6000 de focare, cu 50 la sută mai multe decât media ultimilor cinci ani.