Un magnat rus cere imunitate în schimbul cooperării cu SUA
Data actualizării: Data publicării:
Magnatul rus Oleg Deripaska, care a avut afaceri în trecut cu fostul manager de campanie al lui Donald Trump, este dispus să coopereze cu Congresul SUA în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut în schimbul imunității. Informația a fost publicată de New York Times care citează trei oficiali din comisia alcătuită pentru a investiga acest scandal. Congresmenii au precizat că nu sunt de acord cu această condiție, deoarece ar complica lucrurile în eventualitatea unei investigații penale.
Oferta lui Deripaska vine în condițiile în care legătura sa cu fostul manager de campanie alui lui Donald Trump, Paul Manafort, a ieșit la iveală. Manafort este doar unul dintre apropiații lui Trump care se află în vizorul FBI pentru că ar fi colaborat cu Rusia în timpul alegerilor prezidențiale.
Magnatul rus și Paul Manafort au avut mai multe afaceri împreună la mijlocul anilor 2000. În aceeași perioadă, Manafort oferea sfaturi de campanie unor politicieni susținuți de Rusia care candidau în Ucraina. Relația dintre cei doi s-a deteriorat și a culminat cu un proces.
Cei doi au deschis împreună, în 2007, o afacere pentru achiziționarea de telecomunicații în Ucraina, acolo unde Manafort era un fel de consilier al președintelui de atunci Viktor Ianukovici. Cei doi au avut un conflict care s-a rezolvat în instanță în Insulele Cayman.
În martie, Deripaska a declarat că este dispus să fie audiat în Congresul SUA, după ce Associated Press a dezvăluit că Manafort i-a dat magnatului rus un plan care favoriza Guvernul lui Putin și care descria cum pot fi influențate politicile și instituțiile media din SUA. Deripaska a denunțat informația ca fiind falsă și a dat în judecată AP. De asemenea, fostul manager de campanie al lui Donald Trump a negat că colaborarea lui cu magnatul rus avea drept scop ajutorarea guvernului rus.
Oleg Deripaska locuiește la Moscova și Departamentul SUA i-a refuzat de mai multe ori solicitările pentru viză în scop de afaceri din cauza informațiilor că ar avea legături cu organizațiile de crimă organizată, potrivit unui fost oficial al SUA, citat de NYT. Magnatul rus a negat acuzațiile. Și Vladimir Putin s-a plâns de acest lucru. Președintele rus a declarat pentru Le Monde în 2008 că: „nu ne dau nicio informație, nu ne explică nimic și îi interzic să intre în țară”.
Totuși, potrivit unor documente care nu au fost făcute publice, Deripaska a călătorit în SUA de opt ori între 2011 și 2014 în calitate de diplomat rus. El a declarat că vizitele sale au fost scurte și în legătură cu întâlnire G-20 și ale Națiunilor Unite, nu în scop de afaceri.
Averea lui Oleg Deripaska se ridică la 5,3 miliarde, potrivit Forbes, având acțiuni la o gamă largă de companii, de la agricultură, la aviație și automobile. De asemenea, el deține în SUA două case în Manhattan și 50% din acțiunile la cel mai mare ziar în limba rusă din SUA, V Novom Svete.
Oleg Deripaska a deținut afaceri și în România. Magnatul rus a deținut Alor Oradea, însă a fost nevoit să vândă combinatul de aluminiu în urma recesiunii economice care i-a afectat imperiul financiar, scria România Liberă în 2010.